Ziare.com

Rusia: Ii taie Occidentul craca de sub picioare sau si-o taie singura?

Sambata, 29 Martie 2014, ora 08:15

   

Rusia: Ii taie Occidentul craca de sub picioare sau si-o taie singura?
Pare greu de spus daca Uniunea Europeana se afla in conflict direct cu Rusia din cauza evenimentelor cu caracter local din Crimeea sau din cauza politicii generale de expansiune cu care cea mai intinsa tara de pe glob doreste sa fie si mai labartata decat asa cum este.

Observa oricine ca Rusia de astazi foloseste exporturile de energie ca arma suprema cu care spera sa recupereze puterea si teritoriile pierdute la prabusirea Uniunii Sovietice.

Ucraina se afla in centrul acestei strategii, intrucat prin teritoriul ei razbat numeroase resurse energetice care-i sunt de folos Occidentului.

Tot omul cumpara ce-i lipseste

Logica spune ca, daca asa stau lucrurile, Crimeea a fost numai prima tinta, urmatoarea putand fi estul si sudul tarii, dar si eventuala destabilizare a ei in ansamblu, metoda ideala pentru a insfaca si domina - comenteaza Project Syndicate.

Rusia considera ca a gasit UE pe picior gresit, intrucat aceasta pare sa depinda de sursele ei energetice si, mai ales, de robinetele respective.

S-ar putea insa ca lucrurile sa stea exact invers, daca tinem seama de faptul ca Occidentul isi calculeaza deja un viitor independent, capabil s-o lase si fara clienti, si cu buzele umflate. Mofluza.

Sunt amenintari cu sula-n coaste, dar presa rusa, care desigur reflecta gandirea autoritatilor de la Kremlin, isi asigura cititorii ca pentru bogatele ei resurse ar putea fi interesati alti giganti: China, India, Brazilia.

Vise: lumea emergenta subzista ea insasi ca principal furnizor de materii prime si n-ar fi nicio scofala sa le cumpere de la altii numai ca sa se afle-n treaba.

Marile economii emergente duc insa dorul de tehnologii, de un management sanatos si de o permanenta gandire inovatoare, adica exact ceea ce Rusia n-are si nu poate oferi la export.

Punctul nevralgic

In plus, Rusia este intr-un asemenea deficit de modernizare incat numai apropierea de Europa o poate propulsa spre valorile lumii dezvoltate. Iar pentru UE singurele valori recunoscute sunt cele ale democratiei, politica de forta fiind inacceptabila.

America si-a creat deja propriile surse de energie, iar Europa tocmai isi organizeaza un program care s-o apere de dependente energetice, amandoua lovind in punctul nevralgic al politicii de forta pe care o incearca Rusia.

Pe termen scurt, s-ar putea ca Putin sa mai conteze pe suprematia gazelor, dar pe termen lung are toate sansele sa se trezeasca si fara tehnologii, si fara clienti pentru materiile sale prime, si presat de sanciuni financiare. Asta inseamna sa se izoleze singur, printr-un sistem economic si politic asemanator celui care a dus URSS la colaps.

Cu politica ei de forta, cu insistenta de a restaura spatiul teritorial al defunctei URSS, Rusia se condamna singura la stagnare economica si la revenirea spre acel punct care a provocat sufocarea URSS, urmata de falimentul ei total.

Simtindu-se descendentul tarilor autocrati, presedintele Putin da semne ca se supraestimeaza, incercand politica de forta. Asa ceva nu mai rezista nici in plan intern, nici extern. Metoda se potrivea in secolul al XIX-nea, dar este anacronica in cel de al XXI-lea. In epoca noastra, dau rezultate politicile elastice, principiile democratiei, respectarea angajamentelor internationale.

Alaturi de Zimbabwe si Nicaragua

Conflictul din Crimeea a indepartat Rusia de restul lumii evoluate, iar presedintele Putin nu poate trece cu vederea realitatile, mai ales dupa hotararea Adunarii Generale ONU de joi, cand s-a adoptat o rezolutie impotriva anexarii Crimeii, cu 100 voturi pentru, 11 impotriva si 58 abtineri.

Merita citate cele 11 state care s-au opus rezolutiei: Zimbabwe, Siria, Armenia, Belarus, Venezuela, Cuba, Coreea de Nord, Sudan, Bolivia, Nicaragua si bineinteles Rusia insasi. Cat priveste abtinerile, ele provin in cea mai mare parte din Africa si America Latina.

Niciunul dintre acestia nu pare sa fie un viitor mare cumparator de energie si materii prime, capabil sa salveze de la colaps indepartata Rusie.

Contand ca-i va mai cumpara cineva marfa vitala refuzata in Europa si America, presedintele Putin pare sa-si faca singur un gest dureros: isi pune o pioneza chiar pe scaunul pe care tocmai se asaza.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3304 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu cred in suprematia Rusiei ! Cred in inteligenta oamenilor !

Tehnica , tehnologia, stiinta, cercetarea, sunt in perpetua evolutie si se vor gasi cai de satisfacerea nevoilor societatii cu energie.
Gazele de swist vor fi extraswe cu tehnolo9gie nepoluanhta si asta nu pewste mult timp,masini elecdtrice deja cdircula prin lume.
In plus Uniunea Europeana detine imense zacaminte de carbune cocsificabil din care se extrage gaz.
In casa pot inlocui gazul cu electricitate atat la gatit cat si la incalzit. Sunt masini de gatit electrice si radiatoare electrice cu ulei pentru incalzit.

 

Mai sint si centrale nucleare.

Mai sint centrale nucleare inchise care pot fi rapid repuse in functiune.Avem exemplul Frantei unde centralele atomice acopera peste jumatate din energia necesara tarii.

Din carbune nu se extrage gaz

Uneori apare in minele de carbune sub numele de gaz grizu si poate produce explozii devastatoare cum s-a intamplat si in Valea Jiului prin 87. Din carbune se poate obtine un gaz combustibil dupa arderea partiala cu aer sau prin combinarea cu apa ( gaz de apa) . Procedeul este costisitor dar s-a folosit si poate fi modernizat si eficientizat.

Hello,,,carbunele nu trebuie folosit pt gaze,,haha

dar e folosit pt curent care e sursa de energie de incalzit,,,gatit,,,,si restul,,si asta doar provizoriu ,,,deja sant alte surse sist,,,si apoi sa le scoata mai repede noile forme de energie care deja existaaaaaaaaaaaaaaaaa,ce se intimpla e un lucru pozitiv de accelerare mai repede a technologiei deja existente,,,Thank you Putin,America e deja independenta energetic,,asa ar putea deveni si iuropa penibila care se sufoca in birocratie,,iar au nevoie de americani sai scoata fuc,k iurop cum zicea secretara de stat americana Neuland,,,,,,,,,,,hahahahahahha

Calcule inutile ! UE are nevoie de Rusia si invers.

Si nu doar pentru gaz. Sunt o multime de interese economice in toate domeniile. Nu convine nimanui o rupere a relatiilor acum. Si asta pentru ce? Ca s-au certat rusii intre ei ? Ca Putin si-a luat o provincie inapoi, plina de rusi? Israel face asta de zeci de ani si NIMENI nu zice nimic. Cumpara pamant si muta granita in interiorul Palestinei.

 

numai pprosti vorbesti marine

Europa nu are nevoie de rusia si aceasta criza va accelera transformarile resurselor energetice. Strategic nu poate Europa sa devina prizoniera salbaticilor alcoolisti rusi care nu aduc nimic umanitatii decit probleme. Stim ce ne a adus urss si cit am suferit ca popor fiind controlati de acesti criminali care viseaza la imperiile trecute. Iar putin a inceput ca hitler si va termina ca el daca nu se calmeaza si abia asteapta multi inclusiv fostele republici sa le plateasca nota salbaticilor. Vad ca multi pe aici ii iubiti pe rusi si tare ati merita o siberie sa va iasa prostia din cap

Ce treaba are dragostea de rusi cu a privi DATELE.

Datele zic ca schimburile economice UE-Rusia sunt de 400miliarde euro anual, din care 75miliarde doar Germania. Imagineaza-ti cata populatie munceste in Europa in contractele cu rusii. Romania n-are mult, 5 miliarde, mai mult pe import de gaz, de aia si Basescu e printre putinii care "ameninta" Rusia. Tu banatene, ar trebui sa te intrebi de ce liderii Europei tac malc in privinta sanctiunilor, daca nu depinde nimeni de nimeni. Faptul ca nu-i inghitem pe rusi n-are nimic de-a face cu interesele economice, dar asta o stiai..
400 miliarde, nu uita.

Marine.

Au facut cumva si referen-dum-dum in Palestina?.

 

 

---si Prostul moare de grija altuia

Rusia nu are tendinte expansioniste, ci isi apara frontierele pe care extinderea NATO le ameninta. Scenariile astea catastrofice cu izolarea Rusiei, dezastrul economic si moral, faliment total sunt mai degraba o combinatie de "vrabia malai viseaza" cu "prostul moare de grija altuia", si cu o doza solida de ipocrizie. Crimea, a Rusiei de totdeauna a fost realipita prin referendum pasnic, o singura victima. NATO bombed Belgrade 78 de zile, 2500 morti etc, in Irak au murit 5000 americani si zeci de mii irakieni intr-un razboi infernal de 10 ani.

 
 

 

Rezolutie ONU!!! Ha, ha...

Cate rezolutii nu au fost date cu privire la Israel, impotriva statului evreu, si pe care nu le ia nimeni in seama (mai putzin tarile arabe, etc...)? Si ce-i cu asta? A deranjat pe cineva? Este Israel mai putzin prezenta in lume? Le este evreilor mai cald sau mai frig din aceasta cauza?
La fel va fi si in cazul Rusiei. Cainii latra, caravana trece... Nicio valoare, rezolutiile astea. Doar sa ne aflam in treaba, sa ne facem ca votam si ca facem politica, sa dam impresia ca ne pasa de oamenii de acolo, gargara si propaganda. Vax-albina!

 

.......................BEZUHOV, grop, sub aripa ziare.com!........

...CAUTATI 'insultele'!:
 Comentariile raportate de cititori[grobi?] ca inadecvate si sterse de moderator la acest articol: viorelratiu ...un grob absent,... NEMOTIVAT!................
...Asta se va pedepsi cu retragere de copieci din plata de la rusi!
Este cit se poate de clar ca rusii sint cei mai dependenti de Europa si nu invers! PIB-ul UE este de 10 ori mai mare decit al rusiei! DE 10 ori!Bani exista pentru a cumpara gaze si petrol din alta parte nu neaparat de la rusi!Raminerea in urma a technologiei rusiei este infioratoare! Cu toate bombele lor! Ei nu se hranesc cu bombe ce cu mincare si vodca!O tara subdezvoltata, bananiera, furnizoare de materii prime, care ca si urss se va sufoca sub propria greutate! Putin este noul Gorbaciov. Domnul sa-l ajute la desfiintarea acestui imperiu al raului, vorba lui Reagan!...
viorel ratiu cincinnati oh usa
Motivul pentru care a fost sters: adreseaza insulte
 
helios
29.03.2014, 13:36
si tu mori in prostia ta,,,,,rusia trebuie sasi scoata din cap
puterea militara ,,,,desigur ca Nato trebuie inpins pina la granitzele rusiei si poate si rusia sa intre in Nato,,,si nu vor mai fi razboaie totul se va dezbate la masa verde,,,Belgradul sia meritast soarta au crezut ca mai sant partizani si se lupta cu nemtii????hahahahahhaha,,,,,au fost luni de zile negocieri dar Milosevici na inteles nimic,,,,lumea sa schimbat,,,,,hahaha
Motivul pentru care a fost sters: adreseaza insulte
 
viorelratiu
Rank user: x2
29.03.2014, 14:29
...Tovarischy,...........MA ASTA!................
DA' la prostu' ma refer!...'Tu iti aperi saracia si nevoile si NEAMUL'!...Suna familiar?...cred ca tu esti grob, beat sau treaz tot nu este nici o diferenta!...
viorel ratiu cincinnati oh usa
Motivul pentru care a fost sters: adreseaza insulte
viorel ratiu cincinnati oh usa

 

inters geopolitic

Rusia nu poate integra Ucraina, costurile ar fi mari. A ocupat Crimeia din motive militare. Va incerca sa mentina Ucraina disponibila pentru reatasare la Rusia, si are mijloace s-o faca, economice, politice, militare, prin dependenta de gaz. Occidentul are si mai putine mijloace pentru atasarea Ucrainei la UE, care nu se simt prea bine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor