Rusia, inca pe cai mari - De ce nu se va prabusi tara lui Putin

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 07:36
14082 citiri
Rusia, inca pe cai mari - De ce nu se va prabusi tara lui Putin
Foto: Kremlin.ru/Arhiva

Rusia duce o povara grea pe umerii sai, avand in vedere ca situatia economica nu este una roz. Dar tara condusa de Vladimir Putin se indreapta, intr-adevar, spre prapastie?

"Fara indoiala ca economia Rusiei are probleme, insa un colaps total este putin probabil", comenteaza Charles Wyplosz, profesor universitar si directorul Centrului International pentru Studii Bancare si Monetare din Geneva, intr-un editorial publicat de Project Syndicate.

Petrolul si gazele naturale reprezinta mai mult de 60% din exporturile tarii conduse de Vladimir Putin, restul procentelor fiind atribuite altor bunuri de larg consum.

In aceste conditii, declinul major al pretului "aurului negru" reprezinta un soc pentru Rusia, mai ales in conditiile in care efectul acestuia este amplificat de sanctiunile impuse de Occident. Astfel, recesiunea pandeste la usa.

Iar pentru ca situatia sa fie si mai grava, se pare ca produsele din care Rusia face cei mai multi bani nu se vor scumpi prea curand, astfel ca problemele vor atarna pentru ceva vreme de gatul acestei tari.

Plan de urgenta pentru a salva Rusia de la faliment - Cati bani da Putin pentru revitalizarea economiei

Diferenta fata de 1998

In 1998, Rusia a trecut printr-o criza grava, avand in vedere ca deficitul fiscal (cheltuielile depasesc incasarile) si cel de cont curent (ce semnaleaza o scadere a valorii activelor straine) urcau vertiginos.

Tara avea nevoie de imprumuturi pentru ca sa supravietuiasca, asa ca se imprumuta in valuta, lucru ce a condus la o depreciere a rublei, iar datoria externa a statului a crescut considerabil. In cele din urma, intrarea in insolventa a devenit inevitabila.

Comparativ, in ultimii ani, Rusia a reusit sa ajunga la un surplus bugetar, iar datoria publica este la un nivel scazut, de 20% din produsul intern brut. E adevarat ca statul obtine cei mai multi bani din vanzarile de petrol si gaze naturale si ca veniturile din aceasta sursa, exprimate in dolari, au scazut considerabil, dupa ce petrolul s-a prabusit pe bursa.

Insa moneda ruseasca a scazut aproape la fel de mult ca aurul negru. In consecinta, veniturile din petrol si gaze, exprimate in ruble, au ramas aproape neschimbate, arata sursa citata.

"Rusia se afla intr-o pozitie confortabila, asa ca inca nu exista motiv de panica", comenteaza Charles Wyplosz.

Rubla s-a depreciat cu 46% fata de dolar pe parcursul anului trecut, insa acest lucru a fost determinat de o iesire masiva a capitalului. Se pare ca oligarhii si-au mutat o mare parte din averi in afara granitelor, iar daca situatia economica si politica se va destabiliza si mai mult, atunci vor scoate si mai multi bani din tara.

De asemenea, si populatia are toate motivele sa isi tina economiile in valuta.

Dar deprecierea monedei locale va umfla si mai mult inflatia, care deja se afla la un nivel de doua ori mai mare decat cel urmarit de banca centrala, de 5%.

In acest context, banca centrala a crescut dobanda-cheie, de la 10,5% la 17%, o decizie care are sens in totalitate, potrivit lui Charles Wyplosz. Dar exista si reversul medaliei, avand in vedere ca va adanci si mai tare problemele Rusiei, deoarece descurajeaza creditarea si nu opreste exodul capitalului.

"Iar politicienii s-ar putea grabi sa arate cu degetul spre aceasta institutie, chiar daca nu e vinovata pentru declansarea crizei", arata sursa citata.

Rusia a fost trimisa in junk - Care sunt principalele probleme ale tarii conduse de Putin

De ce se teme Putin

Charles Wyplosz considera ca Vladimir Putin ar putea avea o soarta similara cu cea a predecesorului sau, Boris Eltin.

Pana acum, Putin a fost norocos, deoarece a preluat fraiele puterii in momentul in care pretul petrolului a inceput sa urce. Populatia considera ca le-a oferit cativa ani de crestere a calitatii vietii. Decizia de a nu impune reforme nepopulare ar putea afecta economia pe termen lung, dar i-a asigurat sprijinul poporului, cel putin pentru moment.

Daca adaugam la aceste lucruri faptul ca Putin a aratat in repetate randuri ca vrea sa tina piept Occidentului, ne putem da seama de ce a reusit acesta sa creeze iluzia ca Rusia este din nou o superputere mondiala.

Veste proasta pentru Rusia: Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata

Charles Wyplosz aminteste insa ca ideea Statelor Unite si a tarilor de pe Batranul Continent, cum ca o presiune economica asupra Rusiei va conduce la indepartarea lui Putin de la putere, reprezinta un pariu riscant.

Daca rusii vor resimti problemele, atunci singura sansa a liderului de la Kremlin este sa aiba o pozitie internationala agresiva. "Interventiile militare, pana la urma, sunt cele mai atragatoare cand frontul domestic este in flacari", potrivit sursei citate.

Dar Charles Wyplosz crede ca Occidentul nu trebuie sa stea cu mainile in san, ci sa actioneze precaut, luand in considerare toate aceste aspecte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#Rusia probleme economie, #Rusia colaps, #Rusia prabusit economie , #Rusia