Rusia isi intareste prezenta la Polul Nord, din ordinul lui Putin

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 13:25
4587 citiri
Rusia isi intareste prezenta la Polul Nord, din ordinul lui Putin
Foto: Battlebrotherhood

Rusia va inaugura la 1 decembrie un nou cartier general al Comandamentului strategic pentru Arctica, a anuntat Vladimir Putin, ca parte a planului sau de intarire a prezentiei militare ruse la Polul Nord.

Comandamentul va fi gazduit de o baza militara a Flotei Nordului si reprezinta un pas important al Moscovei in construirea unei retele de facilitati militare in teritoriile arctice, potrivit Business Insider.

Aceasta retea, care va gazdui trupe, nave si avioane avansate tehnologic, va avea ca scop consolidarea protectiei granitelor din nordul Rusiei, conform RIA Novosti.

"Un nou comandament strategic pentru Arctica, amplasat intr-o baza a Flotei Nordului, va deveni operational de la 1 decembrie", a anuntat presedintele Rusiei, la o intalnire cu comandantii militari de saptamana aceasta.

Noul comandament militar, supranumit "Nord", va include Flota Nordului, doua brigazi de elita specializate in lupta in Arctica, plus alte forte aeriene si unitati de aparare, pana in anul 2017, a declarat ministrul Apararii al Rusiei.

Anuntul Moscovei vine dupa recentele informatii aparute in mass-media care afirmau ca oamenii de stiinta norvegieni au reperat un submarin rusesc la Cercul Arctic in luna octombrie. Potrivit relatarilor, ar fi fost vorba de submarinul Orenburg, din clasa Delta, specializat in lansarea de rachete balistice.

Tot in luna octombrie, ministrul rus al Resurselor, Sergei Donskoi, a declarat ca tara sa se pregateste sa ceara Natiunilor Unite extinderea granitelor din Arctica cu 1,2 milioane de kilometri patrati.

In octombrie 2013, Vladimir Putin s-a angajat sa nu cedeze niciun metru din zona Arctica si i-a ordonat ministrului Apararii sa ia masurile necesare pentru a proteja interesele Moscovei in regiune.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Rusia construieste baze Arctica, #baze militare rusesti Arctica, #comandament strategic Arctica Rusia , #Rusia