Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rusia si-a dezvaluit partial strategia pentru summitul NATO

Vineri, 28 Martie 2008, ora 18:14
1630 citiri
Rusia si-a dezvaluit partial strategia pentru summitul NATO

Rusia a dezvaluit partial joi strategia sa pentru summitul NATO de la Bucuresti, la care va participa Vladimir Putin, declarandu-se gata sa coopereze in ceea ce priveste Afganistanul, daca acest lucru va pune capat proiectelor de extindere ale Aliantei pana la frontierele sale, transmite AFP.

"Rusia coopereaza cu tarile NATO pe tema Afganistanului si examinam posibilitatea de a aprofunda aceasta cooperare", a declarat viceministrul rus de Externe, Aleksandr Grusko.

NATO este in curs de negocieri cu Moscova pentru a permite Aliantei sa tranziteze pe teritoriul rus echipamente pentru soldatii din Forta Internationala pentru Securitate din Afganistan (ISAF). Un acord ar putea fi incheiat la summitul NATO de la Bucuresti, unde Afganistanul este printre subiectele centrale.

"Nu poate avea loc o cooperare deplina si completa, daca interesele legitime ale ambelor parti nu sunt luate in seama", a adaugat insa Grusko, cu cateva zile inainte de summitul NATO prevazut in 2-4 aprilie la Bucuresti. Extinderea NATO "nu va consolida nici securitatea NATO, nici pe cea a tarilor care isi manifesta intentia de a adera la organizatie, nici pe cea a Rusiei", a afirmat el.

Extinderea ar fi "plina de consecinte pentru securitatea europeana" si va avea un "impact negativ asupra relatiilor dintre Rusia si NATO, inclusiv asupra cooperarii lor", a avertizat oficialul rus.

Rusia nu vede cu ochi buni extinderea NATO la frontierele sale, inceputa cu tarile baltice si care ar putea continua cu Ucraina si Georgia, tari care au cerut sa adere, inca de la summitul de la Bucuresti, la Planul de actiuni in vederea aderarii (MAP), ultima etapa inainte de aderare.

Daca o parte dintre tarile membre, printre care Franta si Germania, se opun aderarii imediate la MAP, altele - in special fostele tari comuniste din Europa Centrala - sunt favorabile acesteia, iar presiunile dintr-un sens si din celalalt ar putea continua pana in ultimul moment.

In acelasi timp, tonul dintre Washington si Moscova s-a destins dupa tensiunile din ultimele luni, semn ca la Bucuresti s-ar putea ajunge la un compromis.

Rusia nu are nicio intentie de a negocia un acord cu Afganistanul in schimbul unui "nu" spus Ucrainei si Georgiei in ceea ce priveste MAP, a spus insa Grusko. "Nu exista si nu poate exista un targ", a subliniat el.

Ministrii de externe din CSI (fosta URSS cu exceptia tarilor baltice) au discutat vineri la Moscova despre tranzitul prin Rusia, care ar putea privi de asemenea Belarus, Uzbekistan, Kazahstan si Turkmenistan.

Moscova pune insa doua conditii pentru un asemenea tranzit terestru: "ca materialele transportate sa nu fie militare" si ca acestea sa fie destinate exclusiv ISAF si nu fortelor angajate in operatiunea Enduring Freedom, a precizat o sursa militara rusa.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
#summit, #NATO, #Rusia, #strategie , #Rusia