Rusii recunosc ca sanctiunile i-au facut sa stranga cureaua

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 11:11
4022 citiri
Rusii recunosc ca sanctiunile i-au facut sa stranga cureaua
Foto: Pravda

Intr-o reuniune tinuta la Kremlin, vicepremierul Olga Golodet a declarat ca, la ora actuala, 16 milioane de rusi traiesc sub pragul saraciei, ceea ce reprezinta unul din noua locuitori ai tarii.

Explicatia a dat-o ca sa-i contrazica pe unii sociologi, care sustinusera ca fiecare al treilea locuitor al tarii se afla la nivelul minim al saraciei, scrie Pravda.

In acest context, expertul Maxim Osadski a explicat pentru ziar ca, in stadiul actual, este greu sa faci o evaluare corecta, singurul lucru sigur fiind acela ca numarul persoanelor sarace este in continua crestere, iar faptul este cauzat in principal de criza in care este antrenata rubla.

Osadski nu poate accepta ca fiecare al treilea locuitor este sarac, dar poate constata ca un mare numar de locuitori ai Capitalei castiga sub 15.000 ruble pe luna (echivalent 257 euro - n.red.), iar cu asemenea venit efectiv mori de foame in Moscova, unde inflatia a urcat vertiginos preturile.

In teritoriu, situatia este insa mai dramatica. Castigul se rezuma la 10.000 ruble pe luna (171 euro - n.red.), nivel cu care, la preturile actuale din tara, este si mai greu sa supravietuiesti.

Rusia recunoaste: E lovita drastic de sanctiuni si de prabusirea pretului petrolului

In fapt, toti expertii arata ca nivelul de trai al populatiei este grav afectat de doi factori. Primul se refera la devalorizarea rublei, care a dus si duce in continuare la o inflatie in progresie geometrica.

In al doilea rand, intervin sanctiunile, la care rusii au raspuns cu un embargo, interzicand importul de alimente din Occident. A rezultat o crestere a preturilor suplimentara, suprapusa peste inflatie, ceea ce loveste paturile cele mai sarace ale populatieri, care devin astfel si mai sarace.

Expertul Maxim Osadski a tinut sa precizeze ca exista categorii de oameni imbogatiti, care au reusit sa-si asigure rezerve valutare sau in moneda nationala. Acestia cunosc jocurile politicii monetare si beneficiile tranzactiilor financiare, din care obtin venituri suplimentare.

Cei saraci nu cunosc jocurile si nici n-au rezerve sau economii. Ca urmare, ei n-au ce negocia, iar soarta lor este sa suporte consecintele inflatiei si ale crizelor monetare.

Intrebat daca vede vreo iesire din aceasta situatie, expertul s-a aratat foarte rezervat, amintind despre cunoscuta anecdota cu raspunsul reginei Maria Antoaneta, care, auzind ca lumea moare de foame pentru ca n-are paine, a recomandat populatiei sa manance cozonac.

Se vede ca si acolo se face haz de necaz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#Rusia inflatie, #Rusia embargo alimente, #Rusia prag saracie , #Rusia