SUA si Rusia, o noua criza. Kremlinul ascunde pierderile suferite in confruntarea cu americanii

Luni, 19 Februarie 2018, ora 21:26
24523 citiri
SUA si Rusia, o noua criza. Kremlinul ascunde pierderile suferite in confruntarea cu americanii
Foto: Hepta.ro

Mai mult de o suta de mercenari rusi au fost ucisi si alti 200 raniti in urma unei riposte a trupelor speciale americane intr-o confruntare din apropierea orasului Deir ez-Zor din centrul Siriei.

E cea mai mare coliziune armata intre SUA si Rusia de la sfarsitul Razboiului Rece, din decembrie 1989.

Mercenarii rusi apartin contractorului privat Wagner Group si unii dintre ei fost medaliati de presedintele Vladimir Putin la sfarsitul anului trecut.

Reprezentanti ai Rusiei s-au implicat in conflictul din Siria, trimitand armament si echipamente militare, precum si soldati, creand o armata privata. Aceasta nu este recunoscuta oficial de catre autoritatile de la Moscova.

Soldatii fantoma

Vladimir Putin sustine regimul dictatorial al lui Bashar-al-Assad, iar Statele Unite finanteaza si sprijina Fortele Democratice Siriene, formate din mai multe de grupari rebele care lupta impotriva presedintelui sirian.

Autoritatile de la Moscova nu au recunoscut, in prima faza, faptul ca mai multi cetateni rusi au murit intr-o confruntare militara in Siria. Apoi, dupa cateva zile, un oficial rus al ministerului de Externe a anuntat ca cinci persoane si-au pierdut viata in Siria, fara a oferi mai multe detalii.

Vladimir Putin se afla sub presiunea rudelor mercenarilor ucisi in Siria de recunoastere a conflictului cu trupele americane (Foto Hepta.ro)

Confruntarea militara a avut loc intr-o zona bogata in resurse petroliere, care e disputata intre fortele guvernamentale si cele ale rebelilor.

Povestea unui lunetist rus

"Un medic militar care lucreaza intr-un spital militar din Moscova si a fost direct implicat in tratarea barbatilor raniti, evacuati din Siria, a spus ca, de sambata seara, in spitalul in care munceste, au fost mai mult de 50 de astfel de pacienti, dintre care 30 la suta dintre ei sunt grav raniti", se arata intr-un articol publicat de Reuters.

Mai multe surse au confirmat ca doua unitati militare formate din mercenari rusi si trupe siriene au fost tinta unui bombardament intens care a durat in jur de sase ore, unitatile respective avand peste 500 de soldati.

"Igor era un fost lunetist al armatei. S-a dus in Siria pentru ca era patriot. El a crezut ca, daca nu oprim statul islamic in Siria, atunci vor veni peste noi, in Rusia", a declarat Nadezhda Kosotorova, fosta sa sotie, intr-un interviu telefonic pentru cotidianul britanic The Guardian din casa ei din Asbest, regiunea Ural.

Igor Kostorov pare a fi una dintre victime, iar in ultimele zile, tot mai multe rude ale celor morti in Siria fac presiuni asupra autoritatilor sa recunoasca si sa-si asume pierderile de vieti omenesti.

Omuletii verzi

Vladimir Putin a dezvoltat o strategie militara in ce priveste formarea, antrenarea si finantarea unor armate din umbra care nu sunt recunoscute oficial si care activeaza in zonele de interes strategic ale Kremlinului.

In confruntarile militare din estul Ucrainei au fost trimise unitati paramilitare neasumate de guvernul rus, celebri "omuleti verzi" care lupta din 2014 cu fortele militare ale Kievului.

Pe parcursul timpului au fost multe relatari despre faptul ca guvernul rus incurajeaza si sustine armate de mercenari care lupta in razboiul civil din Siria, fiind de partea regimului Assad.

Soldati sirieni din trupele lui Assad in zona orasului Deir ez-Zor, locul unde a avut confruntarea dintre mercenarii rusi, sustinatori ai dictatorului, si trupele americane (Foto: Hepta.ro)

"Potrivit armatei americane, in noaptea de sapte spre opt februarie, sediul Fortelor Democrate Siriene (SDF) din provincia Khusham din estul Siriei, orasul Deir ez-Zor, a fost atacat de fortele loiale presedintelui sirian Bashar al-Assad.

SDF este o alianta care include militia kurda YPG si este sustinuta de coalitia anti-ISIS condusa de SUA. Consilierii militari americani s-au aflat la sediul SDF.

Potrivit Pentagonului, atunci cand atacatorii au ajuns la aproximativ 500 de metri in fata sediului central, desfasurand echipamente grele, inclusiv tancuri, fortele americane au reactionat in sistem de autoaparare cu artilerie si lovituri aeriene. Mai mult de 100 de soldati au fost ucisi", citeaza Deutsche Welle oficialitati americane.

Probleme pentru Trump

Aceasta confruntare a creat o criza in interiorul puterii de la Kremlin, iar relatiile dintre Rusia si SUA sunt mai tensionate ca niciodata, mai ales ca, tot saptamana trecuta, 13 cetateni rusi au fost acuzati de interferenta in sistemul electoral american.

E neclar in acest moment cum va reactiona Vladimir Putin si cum va evolua relatia autoritatilor rusesti cu ranitii si cu rudele celor decedati.

De asemenea, in SUA, presedintele Donald Trump, un admirator declarat al lui Vladimir Putin, e tot mai izolat in ce priveste incercarea sa de a gasi o cale de intelegere cu presedintele rus.

In urma cu cateva zile, sefii serviciilor de informatii americane, unii dintre ei numiti in functie chiar de Donald Trump, au prezentat un raport conform caruia SUA este tinta unei operatiuni sofisticate de spionaj prin care Rusia vrea sa influenteze si alegerile parlamentare din 2018.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Putin razboi Siria, #Rusia SUA conflict Siria, #rusi ucisi Siria, #Putin Trump criza , #Rusia