Tarul blocului euroasiatic in lupta cu Occidentul. A cazut Cortina de Fier (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 23:58
14756 citiri
Tarul blocului euroasiatic in lupta cu Occidentul. A cazut Cortina de Fier (Opinii)

Pentru cine se mai indoia, cred ca dupa discursul tinut de Vladimir Putin marti in Duma de Stat ar putea sa fie clar: Rusia are un tar cu ambitii imperiale feroce, apt sa infrunte pe oricine si orice pentru a le pune in aplicare. Dar nu numai Rusia si-a gasit liderul, ceea ce e cu mult mai grav.

Pe ton asezat, apasand bine pe cuvintele cheie si pe stimuli emotionali verificati, Vladimir Putin a tinut un discurs nationalist si orgolios, pentru audienta interna, si extrem de amenintator, chiar sfidator pentru Occident, un discurs care a devoalat ca suntem de-abia la inceputul puseului expansiv al Rusiei.

Prima tinta pare a fi restul Ucrainei, din care Vladimir Putin da semne ca intentioneaza sa continue sa smulga si alte parti, pe doctrina apararii rusofonilor. Da, tarul spune ca isi doreste ca Ucraina sa fie un stat puternic. Dar in acelasi timp recurge la o explicita delegitimare a Ucrainei tocmai ca stat: "Nu suntem doar vecini apropiati, suntem o singura natiune. Kievul este mama Rusiei".

Vladimir Putin sustine ca Rusia nu doreste si alte teritorii: "nu ii credeti pe cei care spun ca Rusia va lua alte regiuni dupa Crimeea". Nici nu cred ca putea sa spuna altceva in acest moment. Si-ar fi dinamitat discursul centrat pe o filosofie defensiva, de aparare a fintei nationale si nimic mai mult.

Dar cand afirmi "cetatenii din Crimeea s-au adresat Rusiei sa ii salveze. Nu putem sa ne lasam cetatenii, asta ar fi tradare", care va fi raspunsul previzibil la referendumuri similare cu acela din Crimeea, prin care rusofonii se vor arunca in bratele tale salvatoare? Ii va trada mama Rusie pe cetatenii ei din alte parti?

Motivatia lui Vladimir Putin pentru anexarea Crimeii ii da acoperire pentru absolut orice expasiune, in orice zona populata de rusofoni.

Crimeea e sfanta pentru Rusia, dupa cum afirma Vladimir Putin? Poate. Dar nu era asa si cand Moscova a acceptat Ucraina cu tot cu aceasta regiune? Cum de sfintenia aceasta a fost descoperita tocmai cand Ucraina a fortat intrarea pe orbita proocidentala?

Ca Vladimir Putin nu este impresionat catusi de putin de sanctiunile chinuite ale Occidentului a declarat-o explicit. Dimpotriva, se asaza pe o pozitie de forta in raport cu Occidentul, cu tuse razboinice de-a dreptul. Mizeaza explicit pe un singur sprijin - China.

"Am auzit declaratii de la Kiev ca vor sa se alature NATO. Ce ar insemna asta? La Sevastopol ar fi fost nave NATO. Salutam colaborarea cu NATO, dar nu vrem aceasta alianta militara. Nu vrem ca o organizatie militara sa fie aproape de noi, de casa noastra. Nu vrem ca in Sevastopol sa fim intampinati de marinari NATO. Sa vina la Sevastopol, dar ii vom intampina noi pe ei", spune Vladimir Putin. Este o abordare explicita de razboi rece.

Mai mult, Vladimir Putin incearca sa capteze si sa coaguleze toate resentimentele si frustrarile antioccidentale: "Occidentul a trecut o linie rosie. Vrem sa avem relatii cinstite cu Occidentul, dar am fost inselati. NATO a spus ca nu e treaba noastra ca se afla la granitele noastre, acelasi raspuns l-am primit si legat de scutul antiracheta".

Se plaseaza astfel nu doar in pozitia de tar al Rusiei, ci de lider al intregii comunitati antioccidentale. Liderul blocului euroasiatic in adversitate cu blocul euroatlantic. Comunism sovietic vs democratie. Aceasta cred ca este confruntarea ultima.

Practic, Vladimir Putin a tras Cortina de Fier si singura intrebare care mai ramane este daca ea va cadea pe Prut sau pe Nistru. Iar asta depinde, fapt foarte nelinistitor, de reactia UE.

De altfel, Vladimir Putin pare sa si conteze pe un aliat in tabara occidentala: "Noi am sustinut decizia de reunificare a Germaniei. Sunt sigur ca nu ati uitat ca URSS v-a sustinut. Sunt convins ca Germania va sustine decizia Rusiei de a restaura unitatea sa".

Poate nu ar trebui sa ne miram ca reactia UE este atat de ezitanta si moale, ma gandesc.

Vor veni pana la urma si sanctiunile economice dure? Poate. Dar, daca Putin a reusit aceasta mobilizare deja, nu stiu daca ele vor avea prea repede efectul scontat. Iar Rusia in istoria ei a reusit cele mai eficiente ofensive fiind in defensiva si strangand din dinti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Vladimir Putin discurs Crimeea, #Rusia UE NATO , #Rusia