Analiza Ziare.com: O invitatie pe care Putin nu o putea refuza

Joi, 14 Februarie 2008, ora 12:25
2442 citiri
Analiza Ziare.com: O invitatie pe care Putin nu o putea refuza

Prezenta la Bucuresti a presedintelui rus Vladimir Putin, la summitul NATO din aprilie, va da o greutate aparte celui mai mare summit din istoria Aliantei. Va fi pentru prima data dupa 2002 cand un sef de stat rus va lua parte la o reuniune NATO la varf, dar spre deosebire de acum 6 ani, relatia Rusiei cu Alianta este mai conturata si cu mult mai duala.

Este momentul Rusiei, avand la conducere ... Omul Anului 2007, si probabil, omul urmatorului deceniu. Cel putin pentru rusi. Intr-un discurs sustinut in cadrul reuniunii Consiliului de Stat de la Kremlin, saptamana trecuta, Putin fixa, de altfel, planul de actiune al Rusiei pana in 2020.

Vor fi 12 ani in care politica va purta marca Putin, si in care retorica Moscovei de mare putere renascuta se asteapta sa capete tot mai multa forta.

Rusia isi revine. Economic si treptat, si militar. Cu ajutorul unor planuri de reforma, dar mai ales a rezervelor naturale inepuizabile, Putin a reusit sa plaseze Rusia in punctul in care sa spuna din nou: Putem fi duri, daca ne obligati. Putem reactiona, daca suntem provocati.

Este insa chestiune de ani pana cand Rusia va fi din nou suficient de puternica pentru a fi un adversar. Sau poate ca vremea adversitatii a trecut, pentru totdeauna.

Razboiul Rece o e relicva, iar confruntarea cu Occidentul, mai curand reminiscenta a polarizarii unei lumi care se raporteaza acum la alte coordonate.

Rusia ameninta, dar o face fara convingere. Acuza Occidentul de expansiune la granitele sale, prin extinderea NATO, dar nu poate impiedica Georgia si Ucraina sa ia calea tarilor baltice. Iese din Tratatul Fortelor Conventionale in Europa, dar admite ca nu are banii Occidentului pentru inarmare. Se opune scutului anti-racheta, ameninta Polonia si Cehia, mai nou si Ucraina, cu represalii, daca vor primi componente de scut, dar nu poate impiedica progresul negocierilor dintre Washington si cele, deocamdata, doua capitale.

In fine, se opune independentei Kosovo, dar nu are planuri concrete, in cazul in care albanezii decid sa faca pasul chiar saptamana acesta. Opozitia din Consiliul de Securitate ONU este doar o batalie lunga, si cu final imprevizibil, in conditiile in care peste 100 de state vor recunoaste de facto independenta provinciei sarbesti, imediat dupa proclamare.

Actualul si viitorul om forte de la Moscova a demonstrat ca prefera dialogul, chiar si in dezacord. Iar amenintarile se pot face auzite cel mai bine ...in locuri aglomerate. Putin nu avea prin urmare nici un motiv sa nu ia parte la lucrarile Consiliului Rusia-NATO, in calitate de nou premier, si sa nu adopte o atitudine mai concilianta in relatiile cu NATO. Cel putin formal, la 10 ani de la deschiderea dialogului cu Alianta.

Pentru Rusia, NATO este subiect de viitor. Din ambele perspective: de simbol al Razboiului Rece, dar si de cel mai important club occidental. Din perspectiva unei aliante militare care ii ameninta granitele, prin posibila cooptare a Georgiei si Ucrainei, dar si din cea a unui posibil partener.

Catalogul frustrarilor Rusiei e unul cuprinzator. Extinderea NATO catre est, modernizarea fortelor armate din statele baltice, deschiderea de baze americane in Caucaz si sud-estul Europei, planul american de scut anti-racheta, care evolueaza. Abordarea pe viitor a relatiei duale cu Alianta depinde insa de contacte, negocieri, strategii, si in cele din urma, de cunoastere.

Un refuz al lui Putin de a veni la Bucuresti ar fi fost un semnal negativ si o greseala strategica pe care Moscova nu si-o putea permite.

Ada Voicu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
#putin, #analiza, #summit, #NATO, #invitatie , #stiri Vladimir Putin