Fiica lui Boris Eltin: Putin a fost ingrozit cand a aflat ca va prelua presedintia Rusiei

Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 16:42
10295 citiri
Fiica lui Boris Eltin: Putin a fost ingrozit cand a aflat ca va prelua presedintia Rusiei

Dupa ce a disparut din viata publica pentru mai bine de 10 ani, Tatiana Iumaseva, fiica fostului presedinte rus Boris Eltin, revine in atentie gratie blogului sau, unde ii schiteaza un portret deloc magulitor premierului Vladimir Putin, iar unii o vad deja in postura de rival al acestuia la presedintie.

Tatiana Iumaseva, acum in varsta de 50 de ani, a fost o adevarata "Lady Rasputin", care ani de zile a avut, din spatele tatalui ei, o imensa influenta si putere, scrie The Daily Telegraph. Acum se intoarce si, in ceea ce unii cred ca ar fi o salva de deschidere in drumul ei catre Kremlin, l-a descris pe "eroul" Vladimir Putin cum putini au indraznit sa o faca - un oficial timid, nesigur pe el si nervos, care candva a fost de partea tatalui ei.

Blogul pe care si l-a deschis Tatiana Iumaseva are mare succes nu numai pentru ca il schiteaza pe Putin cel din anii Eltin ca fiind haotic si sovaielnic, dar si pentru ca ii zdruncina imaginea de om dur, sigur pe sine, care a salvat tara de la dezintegrare. Iumaseva dezvaluie ca atunci cand tatal ei l-a ales pe Putin sa-i fie succesor, la inceput aceasta a fost atat de speriat, incat l-a rugat sa-si reconsidere decizia.

Intr-o societate in care criticarea lui Putin la televiziunea de stat ramane un tabu, afirmatiile Tatianei Iumaseva despre politica rusa din trecut si din prezent reprezinta o provocare potential serioasa la adresa reputatiei premierului. Iar momentul este delicat. Cu alegerile prezidentiale la orizontul anului 2012 si o cursa nedeclarata intre Putin si actualul presedinte Dmitri Medvedev, unii cred ca Iumaseva are de gand sa intre in politica, scrie The Daily Telegraph. Indiferent ce agenda ar avea, Iumaseva nu se da in laturi sa critice, iar blogul sau a devenit unul dintre cele mai populare site-uri in limba rusa accesate pe internet.

Pentru multi rusi, Boris Eltin si Putin personifica doua stadii diferite ale erei postsovietice. Eltin aparea uneori beat in public si a condus o Rusie care se bucura de mai multa libertate, dar in care criminalitatea, prabusirea economica si inechitatea se accentuau. Prin contrast, judoca Putin este in forma, nu bea niciodata si promite stabilitate inainte de libertate. Iumaseva insista insa ca este un mit faptul ca presedintia tatalui sau a insemnat o decada pierduta si spune ca vrea sa arate ce a lasat el cu adevarat in urma.

Iumaseva este la a treia casatorie si are trei copii. Se foloseste de blogul sau si pentru a discuta rolul femeilor in politica, pentru a da sfaturi in dieta sau pentru a-si impartasi impresiile despre oligarhi precum Roman Abramovici sau Boris Berezovski, acesta din urma un fost apropiat al tatalui ei, cazut in dizgratia lui Putin. insa comentariile ei despre Putin au atras cel mai mult atentia. Chiar daca a evitat sa-l critice direct, ea pune de fapt sub semnul indoielii versiunea oficiala a Kremlinului despre istoria recenta, folosita pentru a justifica autoritarismul lui Putin.

"Vreau sa stim ce s-a intamplat in propria noastra tara chiar recent. Vreau sa incetam sa mai traim cu aceste mituri si minciuni despre anii '90. Trebuie sa ne stim istoria", scrie Tatiana Iumaseva. Lucru esential, ea reaminteste oamenilor ca Putin, care ani de zile s-a bucurat de o popularitate de peste 60%, era aproape necunoscut inainte ca tatal ei sa-l desemneze succesor. Iumaseva il descrie pe premier intr-o lumina straina pentru milioane de rusi, estompandu-i imaginea de barbat viril, de om al actiunii, care nu stie ce e slabiciunea si nesiguranta.

Dupa ce tatal ei i-a oferit lui Putin presedintia - in parte, spun unii, pentru ca el a garantat ca niciunul dintre acolitii lui Putin nu va fi judecat pentru coruptie - fostul ofiter KGB parea nesigur de sine si descurajat, sustine Iumaseva.

"Vladimir (Putin) ne-a spus ca i-a cerut lui tata sa nu demisioneze si sa ia in considerare posibilitatea de a-si duce la capat mandatul, pentru ca el avea nevoie de timp pentru a cistiga experienta. Dar tata i-a spus ca decizia e deja luata. L-am vazut pe Putin straduindu-se din greu sa se obisnuiasca cu ideea ca responsabilitatea tarii va fi pe umerii sai", scrie Iumaseva.

Ea mai spune ca Boris Eltin era nemultumit in ultimii ani de directia in care Putin conducea tara. "Unele lucruri (pe care Putin le-a facut) il stanjeneau si il enervau", a declarat ea intr-un interviu pentru revista Medved, dand exemplul imnului national sovietic, la care Eltin renuntase, dar pe care Putin l-a restaurat.

"Tata mi-a spus de multe ori ca urmatorul presedinte trebuie sa fie un politician dintr-o generatie noua, cu vederi democratice", mai afirma Tatiana Iumaseva.

Blogul ei a facut impresie in randul oponentilor politici ai lui Putin. "Furnizeaza o alternativa la versiunea lui Putin asupra istoriei moderne", spune Boris Nemtov, fost viceprim-ministru in vremea lui Eltin si in prezent lider al opozitiei. "Putin si-a construit intregul regim negand anii '90, spunand ca au fost vremuri grele, ca a venit el si a adus stabilitate", explica Nemtov.

Unii analisti politici au inceput sa vorbeasca despre Tatiana Iumaseva ca despre un potential politician si chiar un candidat la presedintie, care ar putea aduce o agenda liberala, prodemocratica. "Daca Iumaseva ar deveni candidat la presedintie in 2012, oamenii din spatele ei ar putea fi elitele care nu il mai vor pe Vladimir Putin inapoi la Kremlin si care nu cred ca Dmitri Medvedev are capacitatea de a-l opri", spune analistul politici Evgheni Minsenko.

Indiferent de motivele pe care le are, intoarcerea in viata publica a Tatianei Iumaseva i-a enervat pe unii. "De ce faci asta? Ce scop ai?", a scris iritat, pe propriul sau blog, Serghei Minaiev, un proeminent om de televiziune. "Nu-ti dai seama cati oameni te urasc pentru anii' 90. Si acum vii sa te joci din nou in politica. Ramai la scrisul despre natura sau vreme", o sfatuieste el sarcastic.

Pana acum, femeia considerata candva a doua cea mai puternica persoana din Rusia nu pare sa fie afectata de critici si le-a promis cititorilor si mai multe dezvaluiri interesante.

Dar, admite ea, in sfera politica a Rusiei dominata de barbati, trebuie facute multe inainte ca tara sa fie pregatita sa-si aleaga primul lider femeie. "Cu totii trebuie sa muncim mult, daca ar fi sa apara o femeie presedinte", spune fiica lui Boris Eltin.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Vladimir Putin speriat presedintie, #Boris Eltin Vladimir Putin, #Tatiana Iumaseva Vladimir Putin , #stiri Vladimir Putin