IHT : Putin vine la summitul NATO de la Bucuresti

Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 02:14
1305 citiri
IHT : Putin vine la summitul NATO de la Bucuresti

Presedintele Vladimir Putin va lua parte la summitul NATO din aprilie, titreaza International Herald Tribune, care citeaza declaratia facuta la Munchen, de vice-premierul rus Serghei Ivanov, potrivit Itar-Tass, RIA si Interfax. La Bruxelles, NATO a confirmat ca Putin intentioneaza sa vina la discutiile de la Bucuresti.

Reuniunea din capitala Romaniei, noteaza International Herald Tribune, va fi primul summit NATO la care va lua parte un lider rus, dupa cel din 2002, de la Roma. Putin paraseste Kremlinul in luna mai, pe fondul unor dispute recente cu Occidentul.

Moscova acuza NATO ca incearca sa declanseze o noua cursa a inarmarii, sporindu-si prezenta militara la granitele ccidentale ale Rusiei. In plus, retragerea Rusiei din Tratatul fortelor conventionale in Europa, si planurile americane rivind scutul anti-racheta in estul Europei, au fost de natura sa provoace tensiuni.

Moscova ar dori sa gaseasca solutii general acceptate atat la problema Tratatului, cat si a scutul anti-racheta, dar si a altor probleme de securitte colectiva, a declarat Lavrov pentru Interfax. Oficialul a mai declarat, citat de RIA, ca formatul trilateral ruso-americano-european va contine un enorm potential in toate sferele, legat de asigurarea securitatii si a stabilitatii.

The Washington Post: Dupa Polonia si Cehia, Rusia ameninta Ucraina

Presedintele Vladimir Putin a declarat ca Rusia si-ar putea indrepta rachetele militare catre Ucraina, in cazul in care fosta republica sovietica se va alatura NATO, si va gazdui elemente ale sistemului de aparare anti-racheta propus de administratia Bush, titeaza The Washington Post.

"Este oribil sa o spun, si chiar oribil sa o gandesc, dar ca raspuns la desfasurarea de asemenea facilitati pe teritoriul ucrainean -varianta care nu poate fi teoretic respinsa - Rusia ar putea ataca sistemul de rachete al Ucrainei", a declarat Putin, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul ucrainean.

Putin a formulat amenintari similare si la adresa Poloniei si Cehiei, tari care negociaza cu Statele Unite pe tema a 10 rachete interceptoare si a unui sistem radar despre care Washingtonul sustine ca ar servi la contracarea unui potential atac din partea Iranului.

Avertismentele lui Putin, noteaza The Washigton Post, au fost formulate chiar daca Statele Unite nu au cerut acestei tari sa gazduiasca elemente ale sistemului de aparare balistic. Presedintele Iuscenko a Calmat spiritele, pe jumatate, declarand ca ambitiile tarii de a se alatura NATO nu ar trebui vazute ca o amenintare la adresa Rusiei.

Le Monde: Americanii duc scutul aproape de Iran

Statele Unite intentioneaza sa isi completeze proiectul de scut anti-racheta cu o componenta mobila, in plus fata de cele doua aflate deja in curs de negociere cu Polonia si Cehia, titreaza Le Monde.

Potrivit directorului agentiei de aparare anti-racheta de la Pentagon, va fi vorba despre o statie radar, usor de deplasat, care poate fi pozitionata foarte aproape de Iran. Statia radio avansata ar putea fi instalata in sudul europei, in Turcia, Caucaz, sau chiar pe malurile Caspicii.

Un aparat identic se afla in acest moment in nordul Japoniei, in apropierea coastelor nord-coreene, potrivit Le Monde. Statia, foarte mobila si usor de transportat, nu va fi insa deplasata decat la un moment care va fi decis ulterior, pe masura ce Washingtonul ajunge la un accord cu Varsovia si Praga, pe tema primelor componente europene ale scutului anti-racheta.

Proiectul american, considerat de Moscova un atentat la echilibrul de forte mostenit din perioada Razboiului Rece, prevede instalarea pana in 2012 a 10 rachete interceptoare in Polonia si a unui radar in Cehia.

Le Figaro: Diferendul gazului ruso-ucrainean, incheiat

Kievul a promis sa isi onoreze datoria fata de societatea rusa Gazprom, in cursul unei intrevederi cu presedintele rus Vladimir Putin, la Moscova, dominata de dosarul gazului, titreaza Le Figaro. Cele doua state au convenit asupra unui acord de principiu pentru stingerea neintelegerii recente, care ar fi putut conduce la o reducere a livrarilor de gaz rusesc la Kiev.

Iuscenko a promis ca Ucraina isi va onora datoria incepand de joi, iar Putin a precizat ca pretul gazului rusesc pentru Ucraina, pentru 2008, ramane neschimbat, adica 179 de dolari mia de metri cubi. Dosarul cel mai spinos in relatiile economice dintre cele doua tari ramane insa tranzitul gazului rusesc care Ucraina, comenteaza Le Figaro.

Societatea intermediara acum disparuta, care asigura furnizarea de gaz rusesc Ucrainei, a fost acuzata de practici comerciale opace de catre Kiev, si in special de catre Iulia Timosenko, premierul care nu a apreciat cresterea tarifelor la gazul rusesc.

Cei doi sefi de stat au convenit ca in viitor relatiile comerciale sa se faca de o maniera mult mai transparenta. Compania publica ucraineana Naftogaz si concernul Gazprom vor crea un grup de lucru, pentru stabilirea de relatii mai directe si mai simple.

Europa a fost cu ochii pe negocierea de la Moscova, in conditiile in care circa 80% din gazul consumat de statele membre UE tranziteaza Ucraina, iar 20%, Belarusul. Rusia si Ucraina nu sunt la prima criza a gazului: cea mai serioasa a fost cea din ianuarie 2006, care a provocat o scurta intrerupere a livrarilor de gaze catre Uniunea Europeana.

Le Monde: Ciad, tacere la Paris

De 10 zile, trei opozanti politici ai regimului din Ciad sunt detinuti in secret de fortele presedintelui Idriss Deby, caruia Franta i-a asigurat o importanta sustinere diplomatica, dar si un ajutor militar logistic, in cursul atacurilor rebelilor asupra capitalei, N'Djamena, pe 1 si 2 februarie.

Franta a pastrat, in legatura cu aceste arestari, o tacere nejustificata, titreaza Le Monde. Nici o cerere de eliberare a persoanelor detinute nu a fost adresata public regimului din Ciad de catre autoritatile franceze. Bruxellesul, si nu Parisul, a fost cel care a formulat, pe 11 februarie, prima declaratie care a pus in garda regimul prezidential, in legatura cu o noua deriva autoritara.

Un regim african "prieten" al Frantei inchide opozantii sub pretextul rebeliunii armate, iar Parisul tace, comenteaza Le Monde. O tacere cu atat mai jenanta cu cat Franta se afla la originea crearii fortei europene Eufor, desfasurate de principiu in estul Ciadului, pentru a ajuta, conform rezolutiei 1778 a Consiliului de Securitate ONU, la suravegherea si apararea drepturilor omului. (Ada Voicu)

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#putin, #NATO, #Bucuresti, #summit , #stiri Vladimir Putin