Medvedev a inceput "divortul" de Putin

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 23:02
4692 citiri
Medvedev a inceput "divortul" de Putin

Dmitri Medvedev incepe sa nu mai fie dublura lui Vladimir Putin. Acest lucru a devenit evident dupa trei episoade in care presedintele rus a fost implicat in mod direct sau indirect. Toate aceste trei cazuri demonstreaza ca puterea suprema a inceput 'sa gandeasca mai eficient ca inainte'.

Primul episod este legat de intrevederea lui Medvedev cu sefii publicatiei 'Novaia Gazeta', pentru a le transmite personal condoleante in legatura cu asasinarea, in centrul Moscovei, a jurnalistei Anastasia Baburova si a avocatului Stanislav Markelov.

Al doilea episod l-a constituit informatia aparuta in mass-media ruse, potrivit careia Medvedev le-ar fi cerut inaltior functionari sa-i raporteze in forma scrisa unde si cand intentioneaza sa-si petreaca vacantele si concediul.

Medvedev ar fi luat aceasta decizie dupa scandalul privind prezenta mai multor demnitari rusi in statiunea franceza Courchevel.

Potrivit cotidianului rus Utro, al treilea episod nu are legatura directa cu numele lui Medvedev.

Este vorba despre tragedia din muntii Altai, unde s-a prabusit un elicopter la bordul caruia se aflau inalti functionari federali si republicani.

Multi presupun ca accidentul s-a produs in timpul unei vanatori barbare de animale pe cale de disparitie. Medvedev nu s-a pronuntat direct pe marginea acestui subiect, insa pe forumul de pe blogul sau au fost pastrate intrebarile corespunzatoare din partea vizitatorilor, iar cu aprobarea evidenta a conducerii superioare trei departamente de stat au recunoscut practic VIP-braconajul, chiar daca declaratii oficiale in acest sens nu au fost facute.

Desigur, se poate afirma ca zvonurile privind perdaful tras de Medvedev pentru 'pauza de schi' a unor functionari de la Kremlin sunt exagerate, mai ales ca nimeni nu a fost demis. Si nici cu vanatoarea de animale pe cale de disparitie lucrurile nu sunt foarte clare: astfel de cazuri fusesera musamalizate de mai multe ori. Totusi, un optimism retinut exista.

Potrivit Utro, pe masura ce criza economica se amplifica, orice putere, in orice tara pierde in mod vertiginos increderea cetatenilor. Deocamdata, insa, increderea fata de puterea rusa se mentine pe baza increderii acordate lui Putin si a potentialului lui Medvedev.

Medvedev-democratul

Nu intamplator, politologii mizeaza si acum pe Medvedev-democratul. Si nu pentru a semana discordie intre presedinte si premier. Pur si simplu, noul presedinte difera - si ca om, si ca lider de stat - de predecesorul sau, iar criza in curs de amplificare dezvaluie mai evident aceste deosebiri.

Medvedev primeste sansa de a fi solicitat ca politician al principiilor deciziilor noi. Este clar ca inaltii functionari rusi se duceau la schi in aceeasi statiune Courchevel si acum trei sau cinci ani de zile, cheltuind acolo zeci de mii de euro 'castigati' in mod suspect.

Chiar si Putin nu a putut sa-i atraga in statiunea rusa Krasnaia Poliana. Iarna aceasta, insa, VIP-functionarii au depasit linia care separa lipsa personala de modestie de sfidarea pe fata a tarii si a legilor ei.

Toate aceste episoade sus-mentionate au demonstrat ca inaltii functionari se afla in afara crizei. Ei s-ar fi putut duce oriunde in alta parte, unde in mod sigur nu ar fi fost surpinsi de paparazzi, insa au preferat sa se duca in statiunea-VIP Courchevel.

In acelasi timp, alti inalti functionari ucideau pe meleaguri natale animale pe cale de disparitie. Este greu de crezut ca Dmitri Medvedev nu a dat o nota personala critica tuturor acestor evenimente in care au fost implicati subalternii sai.

Toate acestea nu doar arata provocator, ci constituie o provocare. Puterea intreprinde eforturi titanice pentru a nu permite acutizarea tensiunilor sociale, insa tot ea le si provoaca. Presedintele Medvedev are sansa de a indrepta aceste lucruri.

Ordinul aparent caraghios de a i se raporta personal despre destinatia concediilor pare a fi o prima si ultima atentionare. Scurgerile de informatie privind circumstantele reale ale accidentului de elicopter din 9 ianuarie si implicarea Organizatiei Mondiale pentru Apararea Animalelor in campania pentru pedepsirea vinovatilor determina Utro sa creada ca Medvedev va reactiona in mod public la aceste incidente.

Desigur, a schimba naravurile 'birocratiei putrede' este foarte complicat. Medvedev si Putin au dreptate cand vorbesc despre o 'banca de rezerva scurta'.

Insa, in mod clar este momentul ca oamenii care iau decizii ce vizeaza milioane de cetateni sa fie adusi la respect. Acest lucru nu mai poate fi tergiversat, mai ales in perioada de criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite...
#medvedev, #putin, #distantare , #stiri Vladimir Putin