Personalitatile politice deplang disparitia lui Aleksandr Soljenitin

Luni, 04 August 2008, ora 14:22
1656 citiri
Personalitatile politice deplang disparitia lui Aleksandr Soljenitin

Premierul rus Vladimir Putin a spus despre disparitia scriitorului si fostului disident sovietic Aleksandr Soljenitin ca este "o mare pierdere pentru intreaga Rusie".

"Suntem mandri ca l-am avut compatriot si contemporan. Ne vom aminti de el ca de o persoana puternica, demna si curajoasa", sustine Putin intr-un comunicat citat de AFP.

Premierul rus a spus ca a trimis familiei o telegrama de condoleante. Putin a reactionat inaintea presedintelui Dimitri Medvedev.

Seful statului rus a transmis "condoleantele sale" familiei, s-a limitat sa anunte luni dimineata biroul de presa al Kremlinului, fara alte comentarii.

Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a salutat luni in Aleksandr Soljenitin un "om cu destin unic" si unul dintre primii care au denuntat "caracterul inuman al regimului stalinist".

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a adus un omagiu memoriei lui Soljenitin, "una dintre cele mai mari constiinte ale Rusiei din secolul XX".

Cancelarul german Angela Merkel, care a copilarit in Germania comunista, si-a exprimat luni "profunda consternare" dupa moartea scriitorului rus Aleksandr Soljenitin, personalitate importanta a disidentei sovietice.

Merkel "a luat cunostinta cu profunda consternare de vestea mortii scriitorului rus si a adresat condoleante presedintelui rus Dmitri Medvedev", a declarat un purtator de cuvant al Guvernului german, in conferinta de presa saptamanala.

Scriitorul Stelian Tanase a declarat ca moartea lui Aleksandr Soljenitin inseamna sfarsitul unei epoci urate, dar si una a marilor lupte, si ca scriitorul si disidentul rus a fost un reper pentru toti scriitorii amenintati de cenzura si a oferit un exemplu moral absolut, transmite NewsIn.

Potrivit lui Stelian Tanase, Soljenitin a fost cea mai mare figura a luptei anticomuniste, cel care a ridicat steagul si a dovedit prin publicarea "Arhipelagului Gulag" ca "spiritul invinge sabia", intrucat de la aparitia acestei lucrari pana la prabusirea URSS-ului nu a fost decat un pas.

Trupul neinsufletit al scriitorului Aleksandr Soljenitin va fi depus marti la Academia de Stiinte din Moscova.

Alexandr Soljenitin va fi inmormantat miercuri, in cimitirul Manastirii Donskoi, din Moscova, in locul pe care el insusi l-a ales si care i-a fost rezervat de Patriarhul Aleksei al II-lea al Moscovei si al intregii Rusii.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Aleksandr Soljenitin, #Arhipelagul Gulag , #stiri Vladimir Putin