Prim-vicepremierul rus anunta surprize in politica

Duminica, 30 Septembrie 2007, ora 19:31
719 citiri
Prim-vicepremierul rus anunta surprize in politica

Prim-vicepremierul rus Dmitri Medvedev a declarat, duminica, dupa ce a exclus posibilitatea de a candida pentru Parlament din partea partidului pro-Kremlin, ca in cursa pentru succesiunea presedintelui Vladimir Putin ar putea interveni candidati-surpriza, informeaza Reuters.

Putin afirma ca va parasi Kremlinul in 2008, dupa incheierea a doua mandate de patru ani in fruntea tarii, iar in cercurile politice de la Moscova se fac speculatii intense despre persoana pe care actualul presedinte ar putea-o sprijini pentru alegerile din martie.

Medvedev, in varsta de 42 de ani, face parte din cercul restrans al persoanelor apropiate Kremlinului luate in calcul pentru o o posibila succesiune a lui Putin. Ceilalti candidati sunt noul numitul premier Viktor Zubkov si prim-viceprim-ministrul Serghei Ivanov.

Unii analisti rusi si-au indreptat atentia catre partidul Rusia Unita, care spune ca are ca obiectiv principal sprijinirea politicilor lui Putin si care ar putea fi o pepiniera de potentiali candidati in perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie.

Intrebat daca ar candida pentru Parlament, Medvedev a spus: "Probabil va voi dezamagi, dar nu voi figura pe lista partidului". El a refuzat sa raspunda direct atunci cand a fost intrebat daca va candida pentru Presedintie. "Pot spune urmatoarele: Sunt convins ca vor fi suficienti candidati pe deplin merituosi, atat asteptati, cat si neasteptati".

Putin, care nu a exclus posibilitatea de a se reintoarce la putere in 2012, intretine suspansul privind persoana care se va bucura de sprijinul sau, in conditiile in care beneficiaza de o popularitate de peste 70% in sondajele de opinie. El i-a surprins pe observatori numindu-l pe Zubkov, 66 de ani, fost sef al unei unitati impotriva spalarii banilor, putin cunoscut publicului, in functia de premier, la 14 septembrie.

Putin, in varsta de 54 de ani, a spus ca Zubkov este una dintre cele cinci persoane care i-ar putea urma in functie, dar nu i-a numit pe ceilalti.

"Nu cu mult timp in urma, nimeni nu era cu adevarat vizibil, iar in prezent sunt cateva persoane despre care se vorbeste - este bine pentru o democratie tanara", a declarat Medvedev.

Prim-vicepremierul, care a fost presedintele Gazprom, a explicat ca nu doreste sa candideze pentru camera inferioara a Parlamentului, intrucat are alte indatorari mai importante.

"Am alte treburi foarte importante", a spus el, la o conferinta organizata de Rusia Unita. "Asta nu inseamna ca nu am simpatie pentru aceasta forta politica - dimpotriva, prezenta mea aici este o dovada evidenta de simpatie", a adaugat Medvedev.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...