Putin a vorbit la telefon cu Merkel

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 17:52
906 citiri
Putin a vorbit la telefon cu Merkel

Premierul rus Vladimir Putin, care a fost de acord miercuri cu sistarea livrarilor de gaz catre Europa, a avut astazi o convorbire cu Angela Merkel, cancelarul german, si s-a intalnit in apropiere de Sankt Petersburg cu fostul titular al acestui post, Gerhard Schroeder, relateaza RIA Novosti.

Cancelarul german, Angela Merkel, a propus in discutia telefonica purtata cu premierul rus Vladimir Putin ca observatori europeni independenti sa se ocupe de monitorizarea centrelor de masurare a volumului gazului atat pe teritoriul Ucrainei, cat si in Rusia.

Merkel a avut miercuri o discutie telefonica si cu premierul ucrainean, Iulia Timosenko, precizeaza RIA Novosti.

"Stim ca s-a creat o situatie complicata pe piata europeana. Acum 20 de minute am discutat cu cancelarul german, Angela Merkel. Si ea s-a aratat ingrijorata de situatie si a facut o propunere buna: folosirea observatorilor internationali, a observatorilor europeni, pe teritoriul Rusiei si Ucrainei, la intrare si la iesire", a declarat Putin la intalnirea cu presedintele Consiliului actionarilor companiei ce se ocupa de proiectul Nord Stream AG, Gerhard Schroeder.

Intrevederea cu fostul cancelar german a avut loc in localitatea Strelna, din apropiere de Sankt-Petersburg, orasul natal al premierului rus.

Putin a subliniat ca, pana in prezent, Ucraina a fost cea care a refuzat astfel de propuneri si si-a exprimat speranta ca aceasta problema va fi rezolvata.

La randul sau, Schroeder a declarat ca propunerea cancelarului geman este una inteleapta. "A fost intelept ca ati fost de acord cu aceasta propunere", a spus el. Aceasta demonstreaza intentia Rusiei de a asigura livrarea regulata si fara intreruperi pentru consumatorii europeni, a spus Schroeder.

Guvernul ucrainean anuntase ca presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso s-a pus de acord cu premierul ucrainean Iulia Timosenko pentru trimiterea "de urgenta" a unor observatori europeni, in vederea supravegherii tranzitului de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina, dar un raspuns oficial al Moscovei la aceasta propunere europeana inca nu a fost dat.

Replica lui Schroeder sugereaza ca premierul rus ar fi si el de acord.

Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite...
#criza gazului, #putin, #merkel, #Schroder , #stiri Vladimir Putin