Putin ameninta Occidentul: Jos mainile de pe Mica Rusie

Marti, 26 Mai 2009, ora 13:22
3355 citiri
Putin ameninta Occidentul: Jos mainile de pe Mica Rusie

Premierul rus Vladimir Putin a generat iritare la Kiev si le-a dat de lucru analistilor, descriind Ucraina cu un termen folosit in timpul Imperiului Tarist, "Mica Rusie", si sugerand ca Occidentul nu are ce cauta in relatia dintre cele doua tari.

Fostul presedinte, in prezent premierul rus Vladimir Putin nu este renumit pentru pasiunea sa pentru literatura, scrie revista Time in editia electronica.

Totusi, duminica, el le-a facut jurnalistilor rusi o recomandare de lectura neasteptata: jurnalele lui Anton Denikin, comandant in Armata Alba care a luptat cu bolsevicii dupa revolutia din 1917.

"Are acolo o discutie despre Rusia Mare si Rusia Mica, adica Ucraina", a spus Putin, dupa ce a depus o coroana de flori la mormantul lui Denikin, considerat in prezent un mare patriot rus. "El spune ca nimeni nu ar trebui lasat sa intervina in relatiile dintre noi. Aceste relatii au fost intotdeauna treaba Rusiei".

Aceste cuvinte par sa fie ultimele dintr-o serie de avertismente adresate Occidentului sa nu se amestece in Ucraina, o tara cu legaturi istorice si culturale atat de profunde cu Rusia, incat Kremlinul o considera in sfera sa de interese.

"Conducerea Rusiei este foarte atenta la ceea ce considera a fi actiunile Occidentului ce urmaresc sa indeparteze Ucraina de Rusia", spune Dmitri Trenin, director al Centrului Carnegie de la Moscova, grup de reflectie independent.

"Principalul obiectiv al politicii lor externe este de a crea un centru de putere in jurul Rusiei. Orice actiune a Occidentului in privinta fostelor republici sovietice este privita ca daunand intereselor Rusiei".

Europa submineaza relatiile Rusiei cu Ucraina

Moscova a reactionat cu iritare la incercarile din ultimii ani ale presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko de a obtine aderarea la NATO si la un recent acord cu UE pentru modernizarea retelei de tranzit de gaz ucrainene. "Acest acord este proba numarul unu in colectia de reclamatii a Moscovei", spune Trenin. "Este o dovada ca Europa incheie cu Ucraina acorduri bilaterale care submineaza interesele Rusiei".

Liderii rusi isi exprima ingrijorarea si fata de Parteneriatul Estic, care are scopul de a aprofunda relatiile economice si politice cu sase foste republici sovietice, inclusiv Ucraina.

La summitul UE-Rusia de la Habarovsk, saptamana trecuta, presedintele Dmitri Medvedev a spus ca oficialii europeni nu l-au convins ca proiectul nu afecteaza interesele Rusiei. "Ceea ce genereaza confuzie este ca unele tari... vad acest parteneriat ca pe unul impotriva Rusiei", a spus el.

Aluzia lui Putin la "Mica Rusie", termen folosit in timpul Imperiului Tarist pentru desemnarea unor parti ale Ucrainei moderne care erau sub regimul de la Moscova, a provocat iritare la Kiev, unii considerandu-l jignitor si lipsit de respect.

"Aceste comentarii ale lui Putin ar trebui luate foarte in serios", crede Oleksandr Palii, analist politic la Institutul de Politica Externa al Academiei de Diplomatie din cadrul Ministerului de Externe ucrainean. "Rusia este implicata intr-un razboi de propaganda cu Ucraina, cu scopul de a convinge Occidentul sa nu sprijine Ucraina. Rusia nu intelege cooperarea cu parteneri egali, ci doar cu subordonati".

Putin nu este neaparat plin de tact in relatiile cu tara vecina, care si-a declarat independenta fata de Uniunea Sovietica in 1991. In aprilie 2008, o sursa a povestit cotidianului Kommersant cum i-a vorbit Putin despre Ucraina lui George W. Bush la summitul NATO de la Bucuresti: "Nu intelegi, George, ca Ucraina nici macar nu este un stat. Ce este Ucraina? O parte din teritoriile sale sunt est-europene, dar cea mai mare parte sunt un cadou de la noi".

O asemenea retorica a dus la temeri ca dupa aventura din Georgia, Rusia isi va intoarce atentia asupra peninsulei Crimeea, locuita in majoritate de rusofoni si gazda a o parte din flota sa.

Ucraina, un stat esuat

Intr-un articol din cotidianul ucrainean Den, Iuri Scerbak, fost ambasador ucrainean in Statele Unite, a scris ca analistii politici apropiati regimului rus descriu cu mare placere Ucraina drept un "stat esuat". Ucraina are mari probleme economice si o elita politica dezbinata de lupte interne.

"Au loc discutii agresive in privinta Ucrainei si a divizarii teritoriului sau - la diferite niveluri in politica, armata si serviciile secrete ruse", scrie fostul ambasador. De fapt, sugereaza alti experti, retorica beligeranta are mai mult valenta unei amenintari menite sa corecteze tendinte, decat a unei potentiale actiuni.

Dar, chiar daca Mosocva nu are scopuri imediate de atins in Crimeea, valul continuu de declaratii amenintatoare dinspre Kremlin reflecta dorinta lui Medvedev pentru respectarea "intereselor privilegiate" ale Rusiei in regiune, la nivel politic, de afaceri si cultural.

Pe de alta parte, Kremlinul are cu siguranta destule parghii de actionat in Ucraina pentru a-si face cunoscute parerile - controlul asupra aprovizionarii cu gaz, ca si popularitatea televiziunii de stat ruse in estul si sudul tarii, unde sentimentul prorus se manifesta cel mai puternic.

"In anumite grupuri ale politicii si elitei de afaceri ucrainene exista legaturi cu Rusia care dateaza din epoca sovietica", spune Palii de la Institutul de Politica Externa. "Exista de asemenea in Ucraina un mare numar de think tank-uri sponsorizate de Rusia, care functioneaza liber si promoveaza vederile Kremlinului".

Aceste parghii vor juca probabil un rol semnificativ in alegerile prezidentiale ce vor avea loc anul viitor in Ucraina. Ultima oara, in 2004, Rusia si Putin l-au sprijinit pe premierul de atunci Viktor Ianukovici, care a pierdut la repetarea scrutinului decisa in urma protestelor de masa.

De aceasta data, analistii cred ca Moscova isi va diversifica abordarea, sprijinindu-l si pe Ianukovici, dar si pe Iulia Timosenko, fost aliat al lui Iuscenko, dar cu o pozitie schimbata in prezent fata de Moscova. "Liderii rusi au invatat o lectie valoroasa in 2004 - sa nu-si puna toate ouale in acelasi cos", a spus Trenin.

Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi...
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Dictatorului rus Vladimir Putin i s-a promis că Rusia va câștiga victorii foarte importante pe frontul din Ucraina în această vară. O astfel de promisiune ar fi fost făcută de ministrul...
#Vladimir Putin, #ameninta Occident, #politica externa, #Ucraina Mica Rusie , #stiri Vladimir Putin