Putin isi pregateste revenirea ca presedinte inainte de 2012

Joi, 14 Mai 2009, ora 11:31
1545 citiri
Putin isi pregateste revenirea ca presedinte inainte de 2012
Foto: The Telegraph

Politologii sustin ca premierul Rusiei, Vladimir Putin, isi pregateste revenirea la Kremlin inainte de 2012 dupa schimbarea modului cum este ales presedintele Curtii Constitutionale.

Pana acum, presedintele Curtii Constitutionale era ales de cei 19 membri ai acesteia, prin vot secret, insa presedintele Dmitri Medvedev a propus ca aceasta functie sa fie ocupata la recomandarea sa, iar nominalizatul sa fie aprobat de Consiliul Federatiei (Senat), informeaza The Telegraph.

Opozitia rusa considera ca pierderea ultimei functii aproape independente din sistemul judiciar va indeparta ultimul potential obstacol legal pentru revenirea lui Putin la Kremlin.

Putin a fost obligat sa se retraga dupa ce a indeplinit doua mandate si a devenit premier, dupa ce l-a instalat in vechea sa functie pe Medvedev, protejatul sau, mai scrie The Telegraph.

Desi legea ii permite sa candideze din nou la alegerile din 2012, Putin a reaprins speculatiile privind revenirea sa la putere mai devreme.

Nikolai Petrov, politolog la Centrul Carnegie de la Moscova, spune ca Putin isi face griji ca i se vor pune obstacole de natura juridica, daca va dori sa revina mai devreme de 2012. Constitutia nu contine prevederi clare in acest caz, iar opozantii sai ar putea sesiza Curtea Constitutionala.

"Exista zvonuri ca decizia Curtii Constitutionale va fi sa-i permita lui Putin sa revina", a spus Petrov.

"Daca ar reveni in 2012, nu ar fi necesara pronuntarea Curtii Constitutionale. Dar daca ar avea loc alegeri anticipate, ar fi necesara pronuntarea Curtii, pentru a se asigura ca nu vor exista obiectii", a explicat el.

Cel care a propus modificarea modului cum este numit presedintele Curtii Constitutionale, despre care criticii spun ca va elimina ultimul vestigiu democratic din Rusia, a fost Medvedev.

The Telegraph scrie ca presedintele rus a facut acest lucru poate in incercarea de a-l linisti pe Putin, in contextul in care in ultima vreme se spunea ca protejatul incepe sa-si afirme independenta fata de mentor.

Deputatii rusi vor aproba, cel mai probabil, acest plan in urmatoarele saptamani.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Putin revenire Kremlin, #politologi Putin presedinte , #stiri Vladimir Putin