Putin la Davos: Trebuie sa evitam egoismul economic

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 21:31
1903 citiri
Putin la Davos: Trebuie sa evitam egoismul economic
Foto: InnworldReport

Premierul rus Vladimir Putin a cerut lumii, miercuri, la Forumul Economic Mondial de Davos, sa evite sa recurga la izolationism sau la "egoism economic", in urma crizei financiare mondiale, relateaza Reuters.

Putin, care a sustinut discursul de deschidere a Forumului Economic Mondial de Davos, a subliniat ca lumea are nevoie de mai multe valute in care sa se poata constitui rezerve (valuta forte) si mai multa deschidere politica din partea tarilor care le-a emis.

Tarile ar trebui sa evite principiul potrivit caruia statul poate rezolva toate problemele, a adaugat el.

In prima sa vizita la Davis, o mica statiune din Alpii elvetieni unde se reuneste anual elita economica din lume, Putin a avut onoarea sa sustina discursul de deschidere al marii reuniuni anuale a capitalismului, organizata de Forumul Economic Mondial (WEF).

Putin este insotit de vicepremierul Igor Suvalov, de oficiali din Ministerul Economiei si din cel al Finantelor, precum si de o delegatie Gazprom si oameni de afaceri importanti, ca presedintele Lukoil Vagit Alekperov si oligarhul Oleg Deripaska.

Premierul rus va gazdui o receptie miercuri seara, in cadrul careia va discuta cu omologii sai chinez Wen Jiabao si polonez Donald Tusk.

Rusia a avut rezultate economice proaste in ultimele luni si se pregateste pentru recesiune in 2009, in timp ce rubla nu inceteaza sa se deprecieze fata de euro si dolar.

Pragmatic cand este vorba despre afaceri, Putin este foarte constient ca tara sa, in cautare de investitii, nu isi poate permite sa aiba relatii prea proaste cu partenerii sai economici.

Putin vrea o cooperare constructiva cu administratia Obama

Premierul rus Vladimir Putin si-a exprimat speranta in discursul de deschidere ca va "coopera constructiv" cu noua administratie americana, a presedintelui Barack Obama, relateaza AFP.

"Asteptam de la toti partenerii nostri din Europa, Asia si Statele Unite, in special de la noua administratie americana, sa manifeste interes pentru a continua cooperarea" in fata crizei economice si tensiunilor din lume, a declarat Putin la Forumul de la Davos.

"Dorim succes noii echipei", a spus el, referindu-se la noul guvern format de presedintele Barack Obama. "Sper ca vor dori sa coopereze in mod constructiv", a adaugat Putin.

In plus, un oficial militar rus a declarat miercuri ca Moscova a suspendat proiectul de a desfasura rachete Iskander in enclava rusa Kaliningrad, aflata la granita cu Polonia si Lituania, datorita unei schimbari in politica americana de aparare antiracheta in Europa.

Aceasta decizie, salutata de Washington si de NATO, ar putea reprezenta o ramura de maslin oferita de Rusia lui Obama, la inceput de mandat.

Putin, sub supravegherea caruia Rusia si-a sporit semnificativ bugetul pentru apararii, a spus la Forumul de la Davos: "Militarizarea nu rezolva probleme. Suntem impotriva cheltuirii de bani pe eforturi militare".

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Vladimir Putin Davos, #Putin egoism economic , #stiri Vladimir Putin