Putin lasa in urma Kremlinul

Miercuri, 07 Mai 2008, ora 08:48
1048 citiri
Putin lasa in urma Kremlinul

Noul presedinte rus Dmitri Medvedev isi preia miercuri functia, in timp ce toata lumea se intreaba cine va fi adevaratul lider al tarii, Vladimir Putin urmand sa aiba un post foarte influent, cel de premier, relateaza AFP.

Ceremonia de investitura a presedintelui va incepe la 12.00 (11.00, ora Romaniei) in Marele Palat, in prezenta a circa 2.400 invitati: ministri, guvernatori, deputati si ambasadori.

Vladimir Putin, ale carui mandate au fost marcate de redresarea economica, dar si de un net recul al libertatilor, va sustine un discurs inainte de transferul puterii. Medvedev va depune juramantul pe Constitutie, apoi se va duce impreuna cu sotia sa Svetlana la catedrala Buneivestiri din Kremlin, unde Patriarul Aleksei al II-lea la celebra investirea noului presedinte.

Ce lasa in urma?

Rusia pe care o va lasa in urma sa Vladimir Putin cand se va retrage de la Kremlin, dupa opt ani, este puternica, increzatoare in sine in plan intern si ferma pe plan extern, dar cu un iz sovietic incontestabil, comenteaza Reuters.

Rusia era o tara instabila la data cand Putin a devenit presedinte, dupa demisia surprinzatoare a lui Boris Eltin la 31 decembrie 1999. Economia se dezintegra, iar coeziunea nationala era amenintata de lideri regionali cu ambitii de independenta, de rebeliunea cecena si valul de atacuri violente din toata tara.

Rata de popularitate fara precedent

Dupa opt ani, Rusia este o tara foarte diferita si alegatorii considera ca acesta este meritul lui Putin, care se retrage cu o rata de popularitate fara precedent, de circa 70%. El va ramane, de altfel, la putere ca premier.

"Am restaurat integritatea teritoriala si unitatea natiunii noastre, am creat statul din nou", spune omul care, inca de la inceputul primului mandat la Kremlin, a reintrodus vechiul imn sovietic. "Am refacut bazele fundamentale ale economiei ruse si ne transformam intr-un lider economic", adauga Putin.

Cecenia a fost in mare parte pacificata, iar liderii rebeli cei mai importanti au fost ucisi, desi o insurgenta la scara mica provoaca in continuare instabilitate in regiunile din jur.

Gigantica economie rusa, alimentata de preturile mari la energie si reformele de piata liberale lansate in primii ani ai mandatului lui Putin, este in plina ascensiune, cu o crestere anuala de 7%. Marile companii ruse isi fac loc pe pietele occidentale - producatorul de otel Severstal a devenit actionar la mai multe companii de profil americane, iar LUKOIL are o retea de 2.000 de benzinarii in Statele Unite si planuieste sa cumpere si rafinarii in aceasta tara.

"Suntem mai increzatori acum. Guvernul nu mai trebuie sa acopere gauri si se poate concentra pe obiective pe termen lung", a declarat ministrul de finante Aleksei Kudrin.

"Am inceput sa citesc din nou ziarele, pentru ca gasesc in ele lucruri de care pot sa ma simt mandru", spune un pensionar care a venit sa se uite la tancurile si lansatoarele de rachete care fac repetitii pentru parada din 9 mai, o traditie sovietica reinviata.

Dar o minoritate vocala de rusi, alaturi de guvernele occidentale si organizatiile pentru drepturile omului, vad in aceasta renastere a Rusiei semne ingrijoratoare.

"Principala realizare a lui Putin este o revenire spectaculoasa la epoca sovietica", afirma scriitorul si opozantul Zahar Prilepin in publicatia online Izbrannoie.

Regimul lui Putin a anulat libertatile civile si politice introduse de predecesorul sau. Guvernatorii regionali, altadata alesi, sunt in prezent numiti practic de Kremlin. Parlamentul, care era in urma cu cativa ani scena unor dezbateri politice, a devenit in timpul lui Putin o institutie docila care se multumeste sa aprobe deciziile Kremlinului.

Rusia Unita si controlul

Partidele de opozitie se plang ca au fost marginalizate de o campanie de hartuire a Kremlinului si afirma ca alegerile au fost aranjate in favoarea partidului lui Putin, Rusia Unita. Kremlinul riposteaza spunand ca opozitia a pierdut teren pentru ca nu corepunde dorintelor electoratului.

Principalele posturi de televiziune si cele mai mari ziare sunt controlate fie de stat, fie de oameni de afaceri in relatii bune cu Kremlinul, lucru care se reflecta in activitatea lor.

Controlul din ce in ce mai strans exercitat de Putin se simte si la nivelul oamenilor obisnuiti.

"Am fost nevoit sa-mi iau carnet de membru al Rusiei Unite", spune mic antreprenor in varsta de 50 de ani din orasul Iaroslavl. "Carnetul a devenit biletul de intrare pentru contracte cu autoritatile si te apara de probleme, exact cum functiona carnetul de membru al Partidului Comunist in Uniunea Sovietica", a explicat el.

Putin sustine ca a fost nevoie de un control consolidat pentru a asigura cresterea economica si a evita dezintegrarea tarii. El apara, de asemenea, un alt element controversat al mandatelor sale: implicarea constanta a Guvernului in economie. Unele companii internationale au fost nevoite sa renunte la actiunile pe care le aveau in proiecte energetice importante, iar corporatiile de stat se inmultesc precum ciupercile.

Multi investitori au fost alarmati de modul in care statul rus a dezmembrat compania petroliera Iukos, i-a arestat pe membrii conducerii si a vandut cele mai valoroase active ale acesteia companiei de stat Rosneft prin licitatii lipsite de transparenta. Oamenii de afaceri, atenti sa se mentina departe de politica dupa cazul Iukos, avertizeaza acum ca o interventie prea mare a statului ar putea face rau economiei. "Rolul statului si al afacerilor private in economie ar trebui sa fie clar", a declarat influentul sef al Asociatiei industriasilor si intreprinzatorilor, Aleksandr Sohin, la o intalnire cu Medvedev de luna trecuta.

Medvedev trebuie sa se impuna pe plan diplomatic

Noul presedinte rus Dmitri Medvedev va trebui sa-si demonstreze capacitatea de a se impune pe scena internationala spre deosebire de predecesorul sau, viitorul premier Vladimir Putin, celebru pentru discursurile sale ferme si pentru replicile sale usturatoare, relateaza AFP.

Medvedev a anuntat ca va face primele sale vizite externe in Kazahstan, putere regionala din fostul spatiu sovietic bogata in hidrocarburi, si in China, semn al importantei majore acordate Asiei de strategia rusa.

La sfarsitul lunii iunie, se va confrunta cu un summit UE-Rusia crucial pentru reluarea dialogului ruso-european, insa adevarata sa intrare pe scena internationala va fi cu ocazia summitului G8 din Japonia.

Il asteapta proiectele de extindere ale NATO, blamate de Moscova, scutul american antiracheta din Europa Centrala, negocierea unui nou acord de parteneriat cu Uniunea Europeana si intrarea Rusiei in OMC. Primeste, de asemenea, ca "mostenire" o noua criza cu Georgia vecina.

Criza legata de Abhazia si Osetia de Sud va fi primul test adevarat de politica externa pentru Medvedev, scria luni in cotidianul The Moscow Times directorul unei firme pentru relatii publice si relatii cu guvernul. Medvedev va trebui sa faca parada de forta si fermitate si sa dovedeadca faptul ca poate apara interesele Rusiei cu la fel de multa tarie ca si predecesorul sau. Criza vine, totusi, intr-un moment delicat si se pune intrebarea daca nu cumva a fost generata in mod intentionat pentru a ingusta aria de optiuni a lui Medvedev atunci cand va discuta cu Occidentul, dupa investire, scrie The Moscow Times.

Chiar daca nimic nu indica deocamdata ca viitorul premier, Vladimir Putin, are intentia de a-i subtiliza largile prerogative in materie de politica externa, Medvedev, in varsta de 42 de ani, fost profesor de drept, va avea nevoie de timp pentru a contracara lipsa de experienta, considera analistii. "Va avea destul de furca, pentru ca va aparea din start, ca imagine si atitudine, ca cel care i-a urmat lui Putin" in functie, spune Thomas Gomart, specialist in problemele Rusiei la Institutul francez pentru relatii internationale (IFRI). Rose Gottemoeller, directoarea Centrului Carnegie din Moscova, spune ca Medvedev "nu va fi in masura sa-si asume imediat toate puterile prezidentiale". insa, in cele din urma, gratie faptului ca Putin nu a schimbat Constitutia, el ar putea sa-si consolideze pozitia, considera specialista.

Stil mai amabil

Noul presedinte in varsta de 42 de ani s-a facut, totusi, remarcat in strainatate printr-un stil mult mai amabil decat cel al fostului agent al serviciilor secrete, Vladimir Putin, in varsta de 55 de ani. "Exista deja o imbunatatire la nivel de atmosfera, de ton, pur si simplu pentru ca Medvedev este un cu totul alt om decat Putin", spune Fiodor Lukianov, redactor-sef la revista Rusia in politica mondiala. "Este deja mult, pentru ca ceea ce s-a intamplat in ultimii ani (intoarcerea la o ambianta demna de Razboiul Rece in relatiile cu Occidentul - n.r.) se leaga de stilul lui Putin", explica Lukianov.

"Incepand din 2000, Rusia a reusit - in diverse grade - sa-si deterioreze relatiile cu toti vecinii cu exceptia Mongoliei, Kazahstanului, Azerbaidjanului si Coreei de Nord", observa cotidianul Noviie Izvestia imediat dupa alegeri. La inceputul anului 2006, Rusia a intrat astfel intr-un razboi al gazului cu Ucraina, un gest perceput ca fiind inca o tentativa de diktat asupra fostelor republici sovietice care au trecut cam prea repede, dupa gustul Moscovei, in tabara prooccidentala.

Optimist, Igor Bunin, director la Centrul pentru tehnologii politice, considera ca, odata cu presedintele Medvedev, "politica externa va deveni mai pragmatica (...), avand mai putine conflicte si fiind mai binevoitoare fata de vecinii ei". In schimb, Gomart spune ca "orientarea mai atenta catre occidentali", observata deja la momentul alegerii lui Putin in 2000, este "o tactica deja clasica pentru responsabilii rusi atunci cand acestia ajung la putere", dar, in general, nu dureaza. Lukianov nu se asteapta la schimbari profunde, subliniind ca exista un "consens" in clasa politica rusa in privinta politicii externe, iar atitudinea dura a lui Putin "este foarte populara" in randul rusilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin le cere rușilor să evacueze zonele afectate de inundaţii. De ce se tem oamenii să-și părăsească locuințele VIDEO
Putin le cere rușilor să evacueze zonele afectate de inundaţii. De ce se tem oamenii să-și părăsească locuințele VIDEO
Vladimir Putin, președintele Rusiei, le-a cerut locuitorilor din regiunile afectate de inundaţii să dea curs apelurilor la evacuare, aceştia ezitând să-şi părăsească locuinţele de frica...
O nouă sancțiune care îl va înfuria pe Putin. Statele Unite limitează și mai mult veniturile Rusiei
O nouă sancțiune care îl va înfuria pe Putin. Statele Unite limitează și mai mult veniturile Rusiei
Sancţiunile SUA limitează activitatea tancurilor petroliere ale celui mai mare grup de transport maritim al Rusiei, Sovcomflot, a declarat marţi şeful companiei, în timp ce Washingtonul...
#putin, #medvedev, #preluare putere , #stiri Vladimir Putin