Putin vrea sa creasca productia de titei a Rusiei prin impozite mici

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 20:50
834 citiri
Putin vrea sa creasca productia de titei a Rusiei prin impozite mici

Premierul rus, Vladimir Putin, a cerut, miercuri, crearea de facilitati fiscale pentru noile provincii petroliere, pentru sustinerea cresterii productiei cu peste 10% fata de nivelurile actuale pana in 2015, consemneaza Reuters.

Piata ruseasca de capital, dominata masiv de titlurile companiilor petroliere, a inregistrat scumpiri de 3,5% ca urmare a declaratiilor lui Putin, iar indicele sectorului petrolier s-a apreciat pe fondul scumpirii cu aproape 11% a actiunilor firmei Surgutneftegaz.

Putin a spus ca Rusia ar trebui sa acorde facilitati fiscale pentru o perioada de pana la sapte ani companiilor petroliere ce dezvolta campuri amplasate in afara platformei continentale a Rusiei, cum ar fi Peninsula Yamal sau provincia nordica Timan-Peciora. Astfel de facilitati fiscale exista, in prezent, doar pentru Estul Siberiei.

"Este nevoie sa introducem facilitati fiscale pentru companiile care exploateaza si dezvolta depozite noi, iar o perioada de sapte ani este un termen rezonabil", a spus Putin si a cerut, totodata, camerei inferioare a Parlamentului Rusiei, Duma, sa micsoreze de urgenta impozitarea la extractia de minerale in cazul petrolului.

Companiile petroliere rusesti au solicitat timp indelungat guvernului sa schimbe sistemul de impozitare, care nu a fost amendat timp de mai multi ani, in pofida majorarii costurilor si accentuarii inflatiei si sa incurajeze producatorii sa investeasca in regiuni noi, pentru a compensa scaderea productiei.

Productia de petrol a Rusiei a crescut cu numai 2% in 2007 si a scazut, chiar, in primul trimestru al acestui an, dupa cresteri extinse la inceputul ultimei decade, care au permis Rusiei sa depaseasca timp de cateva luni pana si nivelurile de productie din Arabia Saudita - primul producator de titei din lume.

Putin a spus ca se asteapta ca productia de petrol a Rusiei sa avanseze cu 67 milioane tone (1,3 milioane de barili pe zi), adica 13,6%, pana in 2015. Rusia a produs anul trecut 491,481 milioane de tone de petrol (9,9 milioane de barili pe zi). In aprilie, productia de petrol a Rusiei a fost de 9,72 milioane de barili pe zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Vladimir Putin, #titei, #impozit, #productie , #stiri Vladimir Putin