Scutul antiracheta si Kosovo, pe agenda lui Putin la Bucuresti

Joi, 03 Aprilie 2008, ora 13:09
1486 citiri
Scutul antiracheta si Kosovo, pe agenda lui Putin la Bucuresti

Presedintele Vladimir Putin, ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, ministrul Apararii, Anatoli Serdiukov, si asistentul presedintelui, Serghei Prikhodko, vor conduce delegatia rusa la reuniunea NATO-Federatia Rusa, care se va desfasura vineri la Bucuresti, informeaza, joi, agentia Ria Novosti.

Temele principale ale reuniunii vor fi scutul antiracheta, Tratatul reducerii fortelor conventionale in Europa, precum si situatia din Kosovo.

"La summit-ul de la Bucuresti, vor fi examinate mai multe subiecte actuale in relatiile Rusia-NATO. Vom trece in revista problemele existente, precum si perspectivele de cooperare", a declarat Prikhodko. Oficialul a mai subliniat ca problemele actuale impiedica un progres in parteneriatul Rusia-NATO.

Pozitia Moscovei fata de Tratatul reducerii fortelor conventionale in Europa ramane neschimbata, au declarat surse de la Kremlin, citate de Ria Novosti.

Rusia a suspendat, in decembrie 2007, participarea la tratat, semnat in 1990, cerand ca statele membre NATO sa ratifice versiunea adaptata a documentului, care ia in considerare dizolvarea Organizatiei Tratatului de la Varsovia si sa o aplice.

SUA vor sa desfasoare un sistem antiracheta, compus dintr-un radar, amplasat in Cehia, si zece rachete de interceptare in Polonia, pentru protectia fata de eventuale atacuri ale Iranului. Primul element al scutului antiracheta urmeaza sa devina operational in 2011.

Moscova se opune desfasurarii unei a treia zone de pozitionare in Europa a apararii antiracheta a SUA, pentru ca amplasarea scutului antiracheta in apropierea frontierelor Rusiei constituie o amenintare la siguranta nationala.

Pe tema Kosovo, seful diplomatiei ruse a reiterat, recent, ca Moscova va sustine eforturile Belgradului de a stabili ilegalitatea actiunilor de obtinere a suveranitatii Kosovo si de a aduce problema Kosovo intr-un cadru legal. Rusia considera proclamarea unilaterala a indepedentei, la Pristina, o violare a normelor de drept international.

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
#Vladimir Putin, #George W Bush, #anti racheta, #Moscova, #Kosovo , #stiri Vladimir Putin