The Economist: Berlusconi a galvanizat Europa in privinta rromilor

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 09:51
1586 citiri
The Economist: Berlusconi a galvanizat Europa in privinta rromilor

Violentele din Italia au pus pe tapet problema rromilor in mod neasteptat, la fel cum Vladimir Putin a galvanizat Europa in ce priveste politica energetica.

Comentariul este facut de The Economist intr-o analiza a situatiei rromilor din Europa care porneste de la cazul Vizuresti, un sat din apropierea Bucurestiului.

"Satul Vizuresti se afla la 35 de kilometri de Bucuresti si pe partea gresita a caii ferate. Primii kilometri de drum de la sosea sunt asfaltati, trecand printr-o zona cu case trainice si culturi bine intretinute. Dar dupa ce trece de calea ferata, ducand la asezarea rromilor, asfaltul se opreste.

Drumul spre Vizuresti dureaza 20 de minute prin gropi adanci si urme de camion. Viata pentru cei 2.500 de locuitori de acolo, dintre care patru cincimi rromi, este tot atat de grea", noteaza The Economist in deschiderea analizei despre situatia romilor din Europa.

Publicatia britanica da ca exemplu o familie de rromi din Vizuresti alcatuita din 37 de persoane care se inghesuie in cateva colibe improvizate, fara apa curenta, electricitate sau canalizare.

"Poate si mai socanta este lipsa unei imagini detaliate. Indiferenta oficialilor combinata cu retinerile rromilor au facut ca datele despre speranta de viata, mortalitatea infantila, somajul si rata de alfabetizare sa fie putine. Dar toate acestea sunt deplorabil mai scazute fata de cele ale societatii in ansamblu", reamarca The Economist.

Problema principala este lipsa educatiei, ceea ce nu le permite rromilor sa-si gaseasca o slujba. Pe langa aceasta se adauga "ostilitatea populatiei majoritare", "apatia oficialilor", precum si "infrastructura si serviciile publice ingrozitoare", ceea ce i-a determinat pe multi rromi sa plece in Vest in speranta unei vieti mai bune.

Insa nici acolo nu s-au putut adapta, scandalizand cetatenii vestici cu cersitul si cu taberele improvizate in spatii publice.

Exista totusi ceva sperante, in mod ironic una fiind legata de faptul ca violentele in Italia au pus pe tapet in mod neasteptat problematica romilor, mai scrie The Economist.

Mai multe sectoare ale râului Dâmboviţa au fost golite pentru lucrări. Ce au găsit autoritățile pe fundul apei FOTO/VIDEO
Mai multe sectoare ale râului Dâmboviţa au fost golite pentru lucrări. Ce au găsit autoritățile pe fundul apei FOTO/VIDEO
Reprezentanţii Administraţiei Apele Române au anunţat, miercuri, că sectoarele râului Dâmboviţa care au fost golite de apă după ce s-au constatat infiltraţii în albia amenajată vor...
Lucrările la Podul Grant, la un pas de finalizare. Când va fi redeschisă circulația FOTO
Lucrările la Podul Grant, la un pas de finalizare. Când va fi redeschisă circulația FOTO
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat, miercuri, că pe data de 31 martie va fi redeschisă circulaţia rutieră pe Podul Grant, pe sensul Crângaşi - Turda. "Aşa cum am...
#berlusconi, #The Economist, #rromi, #Italia, #Bucuresti , #stiri Vladimir Putin