Vladimir Putin se intoarce la Chisinau dupa sase ani

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 19:40
2182 citiri
Vladimir Putin se intoarce la Chisinau dupa sase ani
Foto: Wordpres

Vladimir Putin se intoarce la Chisinau dupa sase ani de cand a sarbatorit aici implinirea a 50 de ani, dar de data aceasta liderul rus vine nu in calitate de sef al Kremlinului, ci de premier, pentru a participa la o reuniune a CSI.

In timp ce presedintele rus Dmitri Medvedev se va afla la Nisa, stand la masa cu liderii europeni, in cadrul summitului UE-Rusia, premierul Vladimir Putin va combina participarea la summitul sefilor de guvern din Comunitatea Statelor Independente (CSI, organizatie regionala ce reuneste fostele republici sovietice cu exceptia tarilor baltice), gazduit vineri la Chisinau, cu o vizita oficiala in Republica Moldova.

Ultima data Putin a fost la Chisinau tot pentru un summit CSI, in 7 octombrie 2002, chiar de ziua sa, cand gazda, presedintele Vladimir Voronin, i-a daruit un crocodil de cristal mult pomenit ulterior de presa.

Inainte de inceperea summit-ului de vineri, Putin va avea o intalnire bilaterala cu premierul ucrainean Iulia Timosenko, cu care va discuta "chestiuni politice, dar si din domeniul gazelor", dupa ce in urma cu cateva saptamani cei doi au mai avut un tete-a-tete la Moscova, care a durat patru ore.

La Chisinau sunt asteptati noua premieri si doi vicepremieri - din partea Turkmenistanului si a Uzbekistanului. Georgia a anuntat ca nu va participa la reuniune, chiar daca formal continua sa ramana membra a CSI pana in august 2009. Dupa razboiul ruso-georgian din august 2008, Tbilisi a anuntat ca renunta la Comunitatea Statelor Independente, procedural insa iesirea din CSI are loc la 12 luni dupa depunerea cererii.

Cu prilejul summitului CSI la Chisinau vor avea loc si alte doua evenimente - inaugurarea noului sediu al Ambasadei Belarusului la Chisinau, cu participarea premierului de la Minsk, Serghei Sidorski, si a premierului moldovean Zinaida Greceanii, si deschiderea reprezentantei comerciale a Rusiei la Chisinau.

Dupa incheierea summitului CSI, premierul rus Vladimir Putin va avea intrevederi cu presedintele Vladimir Voronin si cu premierul moldovean Zinaida Greceanii, cu care ar urma sa semneze si o strategie de cooperare economica moldo-rusa pentru anii 2009-2020. Greceanii si Putin vor avea o conferinta de presa comuna vineri, in jurul orei 18.45.

Chisinaul a finalizat pregatirile pentru inceperea summit-ului, iar centrul orasului este practic inchis circulatiei auto. Delegatiile oficiale sosesc in dupa-amiaza zilei de joi. In ajun, premierul moldovean a inspectat salile unde vor avea loc sedintele din cadrul summitului, dar si lista de bucate cu care vor fi serviti participantii.

O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat...
#Vladimir Putin, #summit, #Chisinau , #stiri Vladimir Putin
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Vine cu armata ? Sau...este o simpla vizita a prim ministrului Federatiei Ruse ?