Ziare.com

WikiLeaks: Pentru Putin, NATO este o organizatie "inutila"

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 23:09

   

WikiLeaks: Pentru Putin, NATO este o organizatie "inutila"
In decembrie 2009, la o intalnire cu usile inchise, premierul rus Vladimir Putin l-a scos din fire pe secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, cand i-a spus ca "existenta in continuare a Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic este lipsita de sens", releva note diplomatice publicate de WikiLeaks in ziarul norvegian Aftenposten si citate vineri de portalul Newsru.com.

Conform unui document datat ianuarie 2010, premierul rus a recunoscut transant ca interesul Rusiei este ca Alianta Nord-Atlantica sa se destrame in cele din urma. Putin a facut aceste declaratii cu ocazia vizitei de trei zile a secretarului general al NATO la Moscova.

Cu acest prilej, primul ministru rus a emis unele obiectii si in legatura cu planurile NATO de a desfasura rachete in Bulgaria si i-a cerut lui Rasmussen informatii suplimentare despre acest subiect.

Oficial, despre planurile americane de dislocare in Marea Neagra a unor nave ale marinei SUA, echipate cu sisteme antiracheta Aegis la bord si despre amplasarea unui radar in Europa in cadrul sistemului american antiracheta in regiune s-a aflat in vara anului trecut.

Tot din cablogramele WikiLeaks rezulta ca nu mai putin indraznete au fost si declaratiile facute cu acea ocazie de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care ar fi spus ca Rusia "nu datoreaza nimic SUA" pentru relocalizarea elementelor scutului american antiracheta din Cehia si Polonia.

Ziarul Aftenposten aminteste ca seful NATO si-a autoevaluat cu nota "patru" rezultatele vizitei sale la Moscova. La o conferinta de presa, dupa discutiile cu oficialii rusi, Rasmussen a declarat ca Alianta nu este dispusa sa faca un compromis cu Rusia in probleme de principiu. Cu toate acestea, Rasmussen a remarcat ca NATO vrea sa coopereze cu Rusia in domenii in care "interesele noastre coincid", in special in Afganistan.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1298 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si are perfecta dreptate !

Am sa ma explic. NATO a fost infiintat ca raspuns la Pactul de la Varsovia.Era un pact intre tarile europene occidentale plus USA, pentru a raspunde unui eventual atac din partea URSS si celelalte tari socialiste.Razboiul rece ,putea deveni cald din cauze doctrinare. iN 90 comunismul din Europa sa autodizolvat,Rusia a intrat pe fagasul capitalismului,tarile satelit au scuturat jugul rusesc.Intre timp Polonia,Tarile Baltice,Ungaria, Cehoslovacia,Rominia,Bulgaria,Germania de Est...au intrat in UE si sint pe calea democratiei.Rusia se preocupa de comert si industrie.Atunci,contra cui mai este necesar un NATO in Europa ? Si cum justifica America faptul ca nu desfiinteaza aceasta Alianta Nord Atlantica,a carui scop nu mai are motivatia primordiala ?
Si atunci Putin nu are dreptate ca alianta nu-si mai are rolul de acum 65 ani ? Daca se pune problema protectiei Europei de evenuale conflicte cu tarile arabe....atunci trebue facuta o noua alianta in care Rusia sa fie integrata. Deoarece si ea pote fi pusa in primejdie.Dar atunci cind Americanii se infiltreaza in Gruzia,Rominia,Polonia si Bulgaria,chipurile ca sa faca rampe de lansare pentru un scut numai de ei conceput,chipurile pentru apararea indepartata a USA ,rusii devin circumspecti,mai ales ca UE nu vrea sa adere in aceasta forma .Pe drept cuvint,rusii cauta sa participe activ la acest scut,astfel nu vor fi surprinsi cu pantalonii pe vine. Germania,Franta,Italia ...deja joaca cartea aliantei cu Rusia,numai Americanii se opun si odata cu ei si NOI ! Daca nu am reusit in ultima suta de ani sa ne aliem cu cine trebue......vom avea de suferit economic,energetic si social.Putin nu e nebun ca sa suporte la infinit o fronda din partea noastra,cu s-au fara americani.Cind se va face un tratat de aparare Germano-Franco-Italiano-Rus,noi ne vom trezi doar cu americanii in spate.Iar cind americanilor li se vor spune de catre UE ...Arivederci ! ne vom gasi singuri si inconjurati de catre INDIFERENTA !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor