Un raport NSA, FBI si CIA il acuza oficial pe Putin ca a ordonat o campanie pro-Trump. Rusii s-ar fi folosit de un hacker roman

Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 09:27
13871 citiri
Un raport NSA, FBI si CIA il acuza oficial pe Putin ca a ordonat o campanie pro-Trump. Rusii s-ar fi folosit de un hacker roman
Foto: Kremlin

Un raport intocmit de principalele servicii de informatii din Statele Unite, NSA, CIA si FBI, dezvaluie ca Vladimir Putin a "ordonat o campanie de influentare" a alegerilor prezidentiale, cu scopul de a-l favoriza pe Donald Trump.

Pentru aceasta campanie, serviciile rusesti s-ar fi folosit si de faima hackerului roman Guccifer, dupa aliasul caruia au creat Guccifer 2.0.

Raportul declasificat vineri seara il acuza oficial pe presedintele Rusiei ca a ordonat aceasta campanie cu scopul de a submina increderea in procesul democratic din Statele Unite, de a o denigra pe Hillary Clinton si de a compromite sansele ei de succes in alegeri, informeaza The Guardian.

Acest raport nu evalueaza ce impact au avut rusii asupra rezultatului alegerilor. O nota ulterioara preluata de la Departamentul de Securitate Interna (Homeland Security) precizeaza ca atacurile cibernetice ale rusilor nu au vizat si mijloacele de numarare a voturilor.

Raportul sustine ca aceasta campanie de influentare a alegerilor americane a fost ordonata si aprobata la cel mai inalt nivel de catre Kremlin si, apoi, a fost dusa la indeplinire de o maniera care sa poata fi negata in mod oficial. Practic, spionii americani sustin ca aceasta campanie reprezinta un upgrade la ceea ce rusii au facut in criza din Ucraina.

Cum a cucerit Vladimir Putin America? Hackerul, soldatul perfect

Practic, rusii s-au bazat pe informatii extrase prin spionaj cibernetic, pe care ulterior le-au promovat in interesul lor prin mass-media finantate de Moscova, cu ajutorul WikiLeaks, dar si al "trollilor" (internauti platiti sa scrie proTrump si antiClinton pe forumuri si sectiuni de comentarii).

Raportul acuza oficial ca partea de spionaj cibernetic a fost orchestrata direct de catre GRU, serviciul militar rus de spionaj, care s-a ocupat sa sparga conturile de mail ale mai multor oficiali democrati de rang inalt, in perioada martie-mai 2016.

Hackerii ar fi spart si conturi ale republicanilor, dar aceste informatii nu au fost facute publice, potrivit New York Times.

Este o premiera ca o institutie din SUA sa acuze direct guvernul rus de coordonarea acestor atacuri informatice. Pana acum, acestea au fost atribuite unor grupari de hackeri rusi, despre care se banuia doar ca ar fi colaborat cu serviciile secrete de la Moscova, acuzatie pe care insusi Vladimir Putin a negat-o in repetate randuri.

Obama dezvaluie cum i-a facut pe hackerii rusi sa opreasca atacurile cibernetice din campania prezidentiala

Rusia a folosit retelele pentru a manipula perceptia americanilor despre alegeri - experti IT

Rusii s-au folosit de faima celebrului hacker roman Guccifer

Raportul mai noteaza ca una dintre metodele prin care Rusia a intervenit in procesul electoral american a fost folosirea aliasului Guccifer 2.0, un presupus hacker roman. Acesta ar fi dezvaluit diverse informatii confidentiale din interiorul campaniei lui Hillary Clinton.

"Guccifer 2.0, care sustine ca este un hacker roman independent, a facut mai multe afirmatii contradictorii si false despre probabila sa identitate rusa in cursul campaniei prezidentiale. Reportajele din presa sugereaza ca mai multe persoane care sustineau ca sunt Guccifer 2.0 au interactionat cu jurnalistii", se arata in raportul serviciilor americane.

Numele lui e bazat pe cel al aliasului folosit de Marcel Lazar Lehel, un hacker din Arad, renumit pentru mai multe atacuri cibernetice impotriva unor personalitati cunoscute din politica americana. Acesta a fost condamnat in SUA la 4 ani de inchisoare, iar apoi va executa alti 7 ani pentru infractiuni similare in Romania.

Celebrul hacker roman Guccifer a fost condamnat la 4 ani si patru luni de inchisoare in America (Video)

Un personaj care sustinea ca ar fi Guccifer 2.0 a declarat ca ar fi roman, dar atunci cand a vorbit romaneste s-a exprimat folosind un program de traducere gen Google Translate. Asa ca americanii cred ca e vorba doar de un alias folosit de serviciile secrete ruse.

Pe de alta parte, raportul sustine ca Russia Today este principalul canal de propaganda externa al Kremlinului si singura companie ruseasca de mass-media care a avut un parteneriat cu WikiLeaks si a avut acces exclusiv la scurgeri noi de informatii secrete.

Raportul mai arata ca RT, dar si Sputnik (fosta Ria Novosti), au dus o campanie de sustinere a lui Donald Trump, mai ales pe canalele de limba engleza.

Raportul agentiilor secrete americane a fost intocmit la cererea lui Barack Obama, dupa ce anterior un alt raport CIA din decembrie 2016 a semnalat pentru prima data, la nivel oficial, acuzatii de imixtiune ruseasca in procesul electoral din Statele Unite.

FBI sustine concluziile CIA: Rusia a intervenit in alegeri pentru a-l ajuta pe Trump

In urma acelui prim raport, Obama a decis o serie de sanctiuni: a expulzat 35 de diplomati rusi si a inchis doua proprietati ale Rusiei din SUA.

Presedintele ales Donald Trump a declarat, vineri seara, dupa ce a iesit de la o intalnire "constructiva" cu membrii agentiilor de securitate, ca are de gand sa numeasca o echipa de specialisti, care va redacta un plan de combatere a atacurilor cibernetice in primele 90 de zile de mandat prezidential la Casa Alba.

Declaratia este una surprinzatoare pentru Trump, care sustinuse cu doar cateva ore in urma ca este vorba de o "vanatoare de vrajitoare" in spatele campaniei de acuzare a Moscovei pentru implicare in procesul electoral din Statele Unite, potrivit New York Times.

Pana acum, Rusia a negat vehement toate acuzatiile, iar Donald Trump a condamnat sanctiunile anuntate de Washington pentru implicarea hackerilor rusi in alegerile prezidentiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Putin raport hackeri alegeri SUA, #Guccifer alegeri SUA Putin , #SUA