De ce nu poate castiga Putin? Ii lipseste Lenin (Opinii)

Sambata, 14 Februarie 2015, ora 20:35
11557 citiri
De ce nu poate castiga Putin? Ii lipseste Lenin (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Cea mai dezbatuta stire din aceasta saptamana a fost cea care anunta ca, in caz de razboi, tinerii intre 20 si 35 de ani vor fi inrolati.

De fapt, e o informatie din 2014 care semnaleaza publicarea unui ordin al Guvernului Romaniei in Monitorul Oficial despre datele ce trebuie sa se regaseasca intr-un certificat medical in caz de inrolare.

Anunt crucial de la Ministerul Apararii despre mobilizarea rezervistilor si recrutarea tinerilor din Romania

In contextul razboiului din Ucrania, emotia transmisa in societate de astfel de discutii e fireasca. Vladimir Putin ne face sa ne gandim din ce in ce mai des la eventualitatea unui conflict armat.

Totusi, in acest moment, nu poate fi vorba de atragerea Romaniei in confruntarea din vecinatatea noastra. Intre Putin si Porosenko exista un nou acord de incetare a focului, dar tensiunile din estul Ucrainei nu vor fi stopate de aceasta intelegere parafata joi, la Minsk.

In aceste zile, in presa romaneasca sunt vehiculate zeci de scenarii pesimiste. Multe dintre ele sunt exagerate, dar e adevarat ca Vladimir Putin a ajuns, zic eu, in punctul in care nu mai are ce pierde. Va incerca sa santajeze la maximum Occidentul si va incerca sa creeze la est de Kiev o noua Transnistrie.

Daca privim cu atentie, actiunile presedintelui rus se desfasoara dupa un "master-plan" care a mai fost aplicat cu diferite ocazii in ultimii 25 de ani.

Trimiterea de trupe fara insemne in teritoriul inamic a fost experimentata in Romania in decembrie 1989 - turistii celebri care au amorsat evenimentele ce au dus la prabusirea regimului Ceausescu.

Apoi, in anii '90, strategia de a controla Republica Moldova si de a distruge orice posibilitate de apropiere a acestui mic stat de Romania.

Cumva tot ce au experimentat mostenitorii KGB in ultimele doua decenii in crizele din Cecenia, Moldova sau Georgia a fost reunit intr-un mare scenariu de distrugere a Ucrainei.

Dar Putin are o problema, ucrainienii au decis prin vot sa se desprinda de Rusia si sa lupte pentru a face parte din NATO si Uniunea Europeana.

Probabil, tarul de la Kremlin spera sa-i hartuiasca pana cand Porosenko isi va pierde popularitatea, iar partidele pro-ruse vor recastiga controlul la Kiev. Dar e greu de spus daca si cand se va intampla acest lucru. Intre Rusia si Ucraina e o cursa contra cronomentru in care fie va reusi democratia sa invinga in fosta republica sovietica, fie autoritarismul rusesc va sufoca nazuintele de libertate ale ucrainenilor.

E o confruntare a carui final nu-l poate sti nimeni, dar observam ca Angela Merkel a pariat pe calmarea tensiunilor din zona cu orice pret, incercand sa castige timp.

Se poate spune ca liderul Germaniei, cea mai puternica economie din Europa, mizeaza pe infrangere Rusiei prin degradarea nivelului de trai, sperand intr-o schimbare in interiorul regatului de gheata al lui Putin. Asta poate dura ani de zile, dar nu exista o alta solutie.

Ceea ce se intrevede din declaratiile oficialilor NATO e faptul ca blocul militar va reactiona dur daca unul dintre statele membre va fi tinta vreunei agresiuni din partea Rusiei. Dar nu cred ca aceasta e strategia ursului siberian.

In opinia mea, Vladimir Putin doreste sa erodeze puternic influenta UE si NATO in partea aceasta de continent. Spera ca in statele baltice sa revina la putere partide filoruse, spera ca o prelungire a crizei din Ucraina sa infesteze tarile din jur cu frica si sa le slabeasca, astfel incat influenta Kremlinului sa creasca in zona.

La urma urmei, e vorba de putere si nu de razboi. Vladimir Putin vrea sa refaca Uniunea Sovietica in contextul actual, cumva, vrea sa para un salvator, nu un criminal. Dar ii lipseste ceva - o doctrina. Aici se poate observa diferenta dintre un filosof si un agent secret.

Atentat la Moscova: Rusia refuză să comenteze revendicarea Statului Islamic VIDEO
Atentat la Moscova: Rusia refuză să comenteze revendicarea Statului Islamic VIDEO
Rusia a refuzat, luni, 25 martie, să comenteze revendicarea grupării jihadiste Stat Islamic cu privire la atentatul de la Moscova, care a făcut 137 de morţi, cât ancheta este în curs de...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Putin Ucraina, #Putin Romania NATO, #Putin URSS , #Ucraina