Dezvaluirile lui Saakasvili: Putin a oferit Ucraina Romaniei, Ungariei si Poloniei

Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 19:00
30372 citiri
Dezvaluirile lui Saakasvili: Putin a oferit Ucraina Romaniei, Ungariei si Poloniei

Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili a spus ca presedintele rus Vladimir Putin a oferit parti din Ucraina Romaniei si Ungariei. In plus, liderul de la Kremlin a avertizat ca "ceva trebuie facut in legatura cu Moldova".

Fostul ministru de Externe polonez Radoslaw Sikorski a declarat, intr-un interviu pentru publicatia americana Politico, luni, ca Rusia ar fi oferit in luna februarie 2008 Poloniei o impartire a Ucrainei, respectiv teritorii care au fost poloneze inainte de Al Doilea Razboi Mondial, scrie EUObserver.

Putin le-ar fi propus polonezilor inca din 2008 sa imparta Ucraina UPDATE

Potrivit lui Sikorski, ministru in perioada noiembrie 2007 - septembrie 2014, oferta a fost facuta de Vladimir Putin premierului de atunci al Poloniei, Donald Tusk, in cadrul unei intalniri care a avut loc la Moscova.

Relatarea povestii a generat o avalansa de intrebari la Varsovia, printre care si daca Tusk l-a anuntat pe presedintele polonez de atunci, Lech Kaczynski, care a murit in luna aprilie 2010, intr-un accident aviatic petrecut in Rusia, sau pe aliatii NATO si europeni ai Poloniei.

Ministrul de Externe al Poloniei: Alianta cu SUA nu face doi bani

Ulterior, marti, fostul presedinte georgian din perioada 2008-2014, Mihail Saakasvili, a confirmat la televiziunea poloneza TVN24 ca Putin intr-adevar i-a facut acea oferta lui Tusk si ca le-a spus lucruri similare si liderilor din Romania si Ungaria.

"Tusk mi-a repetat-o. A crezut ca Putin glumeste. Dar el (Putin - n.red.) le-a spus acelasi lucru Romaniei si Ungariei", a subliniat Saakasvili.

"El (Putin - n.red.) mi-a spus si ca trebuie facut ceva in legatura cu Moldova si ca NATO nu poate apara statele baltice", a adaugat fostul lider georgian.

Potrivit Thenews.pl, Saakasvili a spus ca "presedintele rus Vladimir Putin a oferit sa imparta Ucraina, in urma cu mai multi ani, liderilor din Polonia si din alte tari".

"Vladimir Putin a afirmat ca Ucraina nu este o tara, ci un teritoriu. La urmatoarea intalnire, mi-a spus ca Crimeea este pamant rusesc. Apoi mi-a spus ca este foarte nemultumit de Moldova si ca trebuie facut ceva", a precizat fostul presedinte al Georgiei.

In ce il priveste pe Donald Tusk, acesta nu a comentat afirmatiile fostului sau ministru de Externe, fostul premier polonez urmand sa preia conducerea Consiliului European in luna decembrie.

De altfel, prima reactie a lui Sikorski a fost sa anunte pe Twitter ca interviul "nu a fost autorizat" si ca Politico "a interpretat" cuvintele sale.

Apoi, marti dimineata, fostul ministru polonez de Externe a declarat in presa locala ca s-ar fi putut insela, deoarece "nu a luat parte la conversatia dintre Tusk si Putin", fara a face alte precizari.

Solutia lui Jirinovski: Basarabia si Bucovina sa revina Romaniei, iar Transnistria Rusiei

Lavrov, catre Sikorski: Daca Moldova vrea in NATO sau cu Romania, Transnistria isi va alege singura viitorul

Pentru cotidianul Gazeta Wyborcza, Sikorski a declarat ca nici el si nici Tusk nu au facut public acest subiect pentru ca nu l-au luat in serios pe Putin: "La acel moment, putea fi luata drept o aluzie istorica sau o gluma sinistra".

In cele din urma, fostul ministru de Externe al lui Donald Tusk a revenit si a explicat ca, de fapt, intalnirea dintre cei doi lideri nu ar fi avut loc: "Memoria ma insala, pentru ca, dupa verificari, s-a dovedit ca nu a fost nicio intalnire bilaterala (a lui Putin - n.red.) cu Tusk in Moscova".

Presedintele polonez Bronislaw Komorwski a reactionat si a anuntat ca subiectul urmeaza sa fie discutat la o intalnire a Consiliului National de Securitate, miercuri. De asemenea, premierul Poloniei, Ewa Kopacz, a declarat: "Nu voi tolera un asemenea tip de comportament".

Rusia: Vom apara cetatenii din Transnistria. Nu ne puneti la incercare puterea!

Liderul Transnistriei se teme ca procesul de integrare Moldova-Romania e "in ultimele etape"

In ce priveste pozitia Rusiei, Kremlinul a anuntat ca dezvaluirea lui Sikorski reprezinta "o completa absurditate".

Fostul ministru de Externe polonez a mai declarat, in Gazeta Wyborcza, ca actualul comportament al Rusiei reprezinta marea problema.

"Duminica, fostul meu coleg, pana recent, Serghei Lavrov (ministrul de Externe rus - n.red.) a spus ca daca Moldova vrea sa se alature NATO sau Romaniei, atunci Transnistria ar trebui sa-si aleaga singura viitorul. Stim cu totii ce inseamna acest lucru", a mai spus Radoslaw Sikorski.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Putin Ucraina Romania, #Putin Ucraina Polonia, #Putin impartit Ucraina, #Putin Ucraina Tusk , #Ucraina