Merkel, apel catre Putin: Moscova sa exercite presiuni asupra separatistilor

Marti, 02 Februarie 2016, ora 14:51
3507 citiri
Merkel, apel catre Putin: Moscova sa exercite presiuni asupra separatistilor
Foto: Ziare.com

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut marti intr-o convorbire telefonica presedintelui Vladimir Putin sa-si foloseasca "influenta" asupra rebelilor separatisti din estul Ucrainei pentru a-i face sa respecte acordurile de la Minsk si incetarea focului.

"Cancelarul i-a spus clar presedintelui Putin ca, pentru a exista alte progrese in vederea unei solutionari politice globale a situatiei in estul Ucrainei, incetarea focului trebuie sa fie respectata si observatorii OSCE trebuie sa aiba acces fara restrictii pe intreg teritoriul din zona conflictului", potrivit unui comunicat oficial, relateaza AFP.

Merkel a apreciat totodata ca "Rusia trebuie sa-si exercite influenta asupra separatistilor", mentioneaza acelasi text.

Cu ocazia vizitei la Berlin a presedintelui ucrainean Petro Porosenko, cancelarul german isi exprimase luni regretul ca in continuare nu exista o "incetare a focului durabila" in Ucraina, dupa aproape un an de la semnarea acordurilor de la Minsk.

Ea subliniase, de altfel, ca sanctiunile economice impotriva Rusiei nu vor fi ridicate decat in cazul respectarii acordurilor semnate in februarie 2015 la Minsk, sub egida sa si a presedintelui francez Francois Hollande.

Seful statului ucrainean subliniase ca tara sa nu ar putea lua decizii "unilaterale" pentru aplicarea acordurilor de pace atata vreme cat separatistii si Moscova nu isi respecta obligatiile.

"Doar respectarea stricta a acordurilor de pace va crea conditiile adoptarii deciziilor politice dificile, dar necesare de catre parlamentul ucrainean", spusese el luni, parand sa se refere la proiectul de autonomie extinsa pentru estul Ucrainei.

Acest subiect este unul dintre cele mai sensibile pentru presedintele ucrainean: un prim vot in parlament pe aceasta tema in august a dus la tulburari in care patru politisti au fost ucisi si alti peste 100 raniti.

Potrivit lui Porosenko, Rusia continua sa trimita arme si oameni in Ucraina, in timp ce separatistii, sustinuti de Moscova, continua sa impiedice observatori internationali sa se deplaseze pe teren.

Peste 9.000 de persoane au fost ucise si alte 20.000 ranite in luptele in estul tarii din aprilie 2014 pana in prezent, potrivit ONU.

Daca situatia militara s-a calmat mult dupa semnarea acordurilor de la Minsk in 12 februarie 2015, izbucniri de violenta opun cu regularitate trupele ucrainene rebelilor prorusi.

Rusia este acuzata de Kiev ca si-a desfasurat circa 8.500 de oameni pe teren, ceea ce Moscova dezminte.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Merkel Putin presiuni separatisti, #Merkel Putin presiuni Ucraina, #Putin presiuni separatisti , #Ucraina