Moscova planuieste de mult timp anexarea unor parti ale Ucrainei - publicatie rusa

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 17:33
3680 citiri
Moscova planuieste de mult timp anexarea unor parti ale Ucrainei - publicatie rusa
Foto: Hepta.ro

Moscova planuia sa anexeze parti ale Ucrainei de mai mult de 12 luni, potrivit unor dezvaluiri facute de un ziar rus, care citeaza documente in acest sens.

Potrivit acestor documente, transmise de cotidianul Novaia Gazeta, administratia prezidentiala rusa a pus la cale un ghid "pas cu pas" de preluare a Crimeii si a altor provincii din estul Ucrainei, in urma cu mai mult de un an, relateaza The Independent.

Astfel, biroul lui Putin a redactat o "foaie de parcurs" despre cum ar putea captura Crimeea si unele provincii estice, cu doar cateva saptamani inainte de rasturnarea de la putere a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici si de inceperea crizei ucrainene.

Ce spune Vladimir Putin despre "scenariul apocaliptic" al unui razboi Rusia-Ucraina

Potrivit documentelor care au ajuns la publicatia rusa, Kremlinul l-a identificat pe Ianukovici ca fiind "falit politic" si a schitat un plan prin care o "lovitura de stat" ar pune in miscare evenimentele, ducand in cele din urma la o expansiune a Rusiei.

Documentele au fost traduse din limba rusa in engleza si ulterior publicate de Kiev Post, fiind prezentate biroului lui Vladimir Putin intre 4 si 12 februarie 2014, deci cu cateva zile inainte de plecarea lui Ianukovici din fruntea Ucrainei.

Lui Viktor Ianukovici i se face o "evaluare peiorativa", desi ulterior Rusia il prezinta drept o victima a loviturii de stat si singurul lider legitim al Ucrainei.

De asemenea, regiunile de granita ale Ucrainei - Donbas si Dnepr, printre altele - sunt descrise drept "euroregiuni", care sunt "legitime din punctul de vedere al Uniunii Europene".

Dezvaluire incredibila in presa rusa - Iata de cand planuia Putin sa invadeze Ucraina

In documente se mai arata ca Rusia ar trebui sa instaureze relatii directe cu teritoriile ucrainene unde exista un sentiment electoral prorus, sugerandu-se ca sustinerea Moscovei pentru asemenea teritorii "va fi in mod evident o povara pentru buget in actuala situatie".

"In perspectiva geopolitica, sustinerea ne va oferi un castig nepretuit - tara noastra va primi acces la noi resurse demografice si personal cu inalta calificare in sfera industriala si de transport", mai arata documentele.

Totodata, acestea vorbesc si despre nevoia unei destabilizari a "evenimentelor din vestul Ucrainei", astfel incat pentru o orientare prorusa a Crimeii si a teritoriilor din estul Ucrainei fiind nevoie de crearea unor evenimente care ar conferi acestui proces "legitimitate politica si justificare morala".

Documentele Novaia Gazeta, publicate marti seara, vin in contextul in care un armistitiu mult asteptat pare ca in sfarsit incepe sa se vada in estul Ucrainei, odata cu inceputul retragerii armelor grele de pe linia de front.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Rusia anexare Ucraina, #Rusia parti Ucraina, #Putin anexari Ucraina , #Ucraina