Ziare.com

Pe fondul tragediei din Ucraina, Putin isi face sondaje pentru al patrulea mandat

Duminica, 22 Iunie 2014, ora 13:32

   

Pe fondul tragediei din Ucraina, Putin isi face sondaje pentru al patrulea mandat
Sociologii rusi au efectuat recent un sondaj pentru a afla in ce masura presedintele Putin ar avea rival, in cazul in care ar mai candida si la un al patrulea mandat, in anul 2018.

In urma sondajului, Pravda informeaza ca peste jumatate din tara sustine actiunile presedintelui Putin, care actioneaza corect in interesul national si, ca urmare, este putin probabil sa apara vreun concurent in viitorul apropiat.

Sondajul a aratat ca 69% apreciaza ca foarte buna activitatea presedinelui, iar 73% din alegatori l-ar vota fara ezitare si pentru cel de al patrulea mandat. Doar 8% din respondenti au apreciat ca este posibil sa existe vreun contracandidat, care sa-l mai poata concura pe Putin.

Din sondaj a rezultat ca numarul cetatenilor care apreciaza ca excelenta activitatea presedintelui a crescut in ultimul timp de 1,5 ori. Aceasta opinie o au 71% din persoanele de varsta a treia, 67% din tineret si 76% din populatia celor doua mari metropole (Moscova si Sankt Petersburg).

Doar 20% din cei chestionati apreciaza ca Putin a ajuns la varful succesului sau si nu are unde sa urce mai departe, iar 5% considra ca, totusi, popularitatea ar putea sa-i scada. Dar si numarul acestora este in scadere, intrucat in sondajele din anul trecut, ei se situau la nivel de 19%.

Astfel, in timp ce 2/3 din populatie considera ca Putin va mai casiga un mandat, in cazul cand va candida si in 2018, dupa alegerile din 2013 numai 51% credeau intr-un asemenea succes. Totodata, 13% si-au exprimat retinerea cu privire la sustinera lui Putin, iar 14% au aratat ca se vor mai gandi, in functie de circumstante.

In ce priveste "un eventual concurent credibil", mai mult de jumatate din rusi (54%) au declarat ca ei nu vad un astfel de viitor concurent, spre deosebire de un sondaj anterior, din 2013, cand doar 48% admiteau o asemenea posibilitate.

Numai 8% accepta ca mai este posibil sa apara pana in 2018 un contracandidat in fata lui Putin, iar 27% exclud categoric aceasta varianta.

Un specialist rus, rugat sa-si exprime opinia cu privire la rezultatele respectivelor sondaje, a declarat ca "Nu este nimic surprinzator in faptul ca acest an se dovedeste a fi bun pentru tara, si este vadit ca succesul Jocurilor Olimpice si cel al operatiunii din Crimeea determina majoritatea populatiei sa sustina fara rezerve obiectivele si solutiile prezidentiale".

El a mai adaugat ca "multi adversari traditionali ai lui Putin sunt nevoiti sa recunoasca scrasnind din dinti faptul ca politica lui se bucura de succes si popularitate".

Ziarul incheie referindu-se la faptul ca Putin nu este numai un favorit in Rusia, ci si la nivel mondial. In acest sens, face trimitere la un sondaj pe care l-ar fi facut Wall Street Journal printre intelectualii europeni, iar raspunsul acestora a fost un fel de "basta" la politica de demonizare a Rusiei.

Chiar si un sondaj facut de cunoscuta publicatie The Independent ar fi recunoscut ca, pentru 90% din cititorii sai, liderul mondial absolut este numai Vladimir Putin.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1502 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rezultatele sondajelor suporta discutii in privinta corectitudinii,

dar chiar daca nu sunt exacte ne arata ca educatia rusilor este ferm nationalista si imperialista!
Si acum am in minte o secventa dintr-un film rusesc in care comentatorul spunea ca "poporul rus s-a luptat 1000 de ani pentru tara sa"!
Vor mai trece sute de ani pana ce Rusia va deveni o democratie, daca va deveni!

 

Cred ca mai degraba vrei sa spui...

va mai trece 100 de ani de lupta a occidentului pentru democratizarea Rusiei. Stii tu... ideea aia de aducere a democratziei intru propasirea beneficiarilor... (Irak de exemplu)

Unicul conflict cu Rusia-Putin, este economic,stop la resursele sale

1.Nu exista nici un conflict politic-militar sau stare conflictuala intre sua/ue si Rusia lui Putin. Unicul "conflict" este cel economic, determinat de acel STOP categoric al accesului la resursele naturale(petrol/gaz) rusesti, pus de administratia Putin, contra firmelor straine!
2.Tara bogata, dar slab industrializata, comparativ cu rigorile moderne, Rusia lui Putin risca o blocare pe termen lung a procesului de industrializare, daca o mai "lungeste" mult cu Ucraina,dupa ce si-a "cistigat" Crimeea.
3.Analiza si afirmatiile recente, privind o stare de "revolutie" in Rusia, comparabila cu cea din 1914 sint fortate, Putin mergind ferm pe protectia resurselor nationale si utilizarea lor pentru dezvoltarea industriala si protectie sociala.
4.Handicapul major al Rusiei, este lipsa unui "proiect de industrializare", care sa-i ofere tehnicile si metodele de realizare rapida a acesteia.In lipsa acestui proiect, Rusia nu poate realiza nici uniunea economica asiatica!Aceasta deficienta "programatica" apartine nu doar Rusiei ci si Europei in ansamblul sau, aflata in blocaj total al industrializarii tarilor ca Romania.
In concluzie, Putin merge pe calea "buna" pentru Rusia si cea "rea" pentru Europa, careia-i vinde scump energie.
5.Paradoxal, daca UE il va sprijini pe Putin in procesul de industrialzare a Rusiei, acolo se va dezvolta o clasa mijlocie, iar odata cu ea, partidele si o OLIGARHIE financiara si industriala ca in Vest, care treptat va smulge puterea economica si financiara din mina "securistilor/kgb-istilor" care o detin astazi.
Putin va fi reales si pentru urmatorul mandat, dar altul ca el nu va mai exista dupa 2021, pentru a concentra puterea executiva, urmind ca viitoarea "putere politica" sa apartina oligarhiei financiare-industriale, care isi va exercita puterea prin intermediul politicienilor si mecanismelor de siguranta ale puterii.
In concluzie, Putin a raspuns cerintelor de evolutie spre dezvoltare si democratie de 15 ani, de "etapa a II-a" de tranzitie la capitalism - fenomen specific tranzitiei in doua etape la capitalism, a tarilor foste comuniste mari:Rusia si probabil, la un moment dat, China.
Dezvoltarea economica-industriala este groparul dictaturilor si conducerilor politice autoritare(de orice nuanta).
Stagnarea si saracia este creatorul/favorizantul regimurilor autoritare - spre care pare sa indrepte PSD Romania, urmare a blocarii tranzitiei la capitalism in 1992, prin acel NU! spus privatizarii, si acel "nu ne vindem tara", fiindca nu mai aveau ce fura baietii de partid: din FSN,FDSN,PDSR,PSD - apoi din dreapta politica PNT-cd/PNL/PDL,etc. care le-a urmat experienta furtului si coruptiei, profund "tovaraseste"!
Cauza?Noi n-am avut un Putin, care sa impiedice acapararea averii nationale de strainatate si nici dezintegrarea industriala de baietii de partid!Noi avem o democratie adevarata,vestica,dar absolut lucie, fara economie si industrie nationala...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor