Pe fondul tragediei din Ucraina, Putin isi face sondaje pentru al patrulea mandat

Duminica, 22 Iunie 2014, ora 13:32
2776 citiri
Pe fondul tragediei din Ucraina, Putin isi face sondaje pentru al patrulea mandat
Foto: Business Insider

Sociologii rusi au efectuat recent un sondaj pentru a afla in ce masura presedintele Putin ar avea rival, in cazul in care ar mai candida si la un al patrulea mandat, in anul 2018.

In urma sondajului, Pravda informeaza ca peste jumatate din tara sustine actiunile presedintelui Putin, care actioneaza corect in interesul national si, ca urmare, este putin probabil sa apara vreun concurent in viitorul apropiat.

Sondajul a aratat ca 69% apreciaza ca foarte buna activitatea presedinelui, iar 73% din alegatori l-ar vota fara ezitare si pentru cel de al patrulea mandat. Doar 8% din respondenti au apreciat ca este posibil sa existe vreun contracandidat, care sa-l mai poata concura pe Putin.

Din sondaj a rezultat ca numarul cetatenilor care apreciaza ca excelenta activitatea presedintelui a crescut in ultimul timp de 1,5 ori. Aceasta opinie o au 71% din persoanele de varsta a treia, 67% din tineret si 76% din populatia celor doua mari metropole (Moscova si Sankt Petersburg).

Doar 20% din cei chestionati apreciaza ca Putin a ajuns la varful succesului sau si nu are unde sa urce mai departe, iar 5% considra ca, totusi, popularitatea ar putea sa-i scada. Dar si numarul acestora este in scadere, intrucat in sondajele din anul trecut, ei se situau la nivel de 19%.

Astfel, in timp ce 2/3 din populatie considera ca Putin va mai casiga un mandat, in cazul cand va candida si in 2018, dupa alegerile din 2013 numai 51% credeau intr-un asemenea succes. Totodata, 13% si-au exprimat retinerea cu privire la sustinera lui Putin, iar 14% au aratat ca se vor mai gandi, in functie de circumstante.

In ce priveste "un eventual concurent credibil", mai mult de jumatate din rusi (54%) au declarat ca ei nu vad un astfel de viitor concurent, spre deosebire de un sondaj anterior, din 2013, cand doar 48% admiteau o asemenea posibilitate.

Numai 8% accepta ca mai este posibil sa apara pana in 2018 un contracandidat in fata lui Putin, iar 27% exclud categoric aceasta varianta.

Un specialist rus, rugat sa-si exprime opinia cu privire la rezultatele respectivelor sondaje, a declarat ca "Nu este nimic surprinzator in faptul ca acest an se dovedeste a fi bun pentru tara, si este vadit ca succesul Jocurilor Olimpice si cel al operatiunii din Crimeea determina majoritatea populatiei sa sustina fara rezerve obiectivele si solutiile prezidentiale".

El a mai adaugat ca "multi adversari traditionali ai lui Putin sunt nevoiti sa recunoasca scrasnind din dinti faptul ca politica lui se bucura de succes si popularitate".

Ziarul incheie referindu-se la faptul ca Putin nu este numai un favorit in Rusia, ci si la nivel mondial. In acest sens, face trimitere la un sondaj pe care l-ar fi facut Wall Street Journal printre intelectualii europeni, iar raspunsul acestora a fost un fel de "basta" la politica de demonizare a Rusiei.

Chiar si un sondaj facut de cunoscuta publicatie The Independent ar fi recunoscut ca, pentru 90% din cititorii sai, liderul mondial absolut este numai Vladimir Putin.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Vladimir Putin presedinte rus, #sondaj de opinie Rusia, #Rusia sondaje, #sondaje Putin , #Ucraina