Putin cere Occidentului sa imprumute Ucrainei bani pentru a plati Rusiei datoria la gaze

Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 11:09
2104 citiri
Putin cere Occidentului sa imprumute Ucrainei bani pentru a plati Rusiei datoria la gaze

Presedintele rus Vladimir Putin a cerut public vineri Statelor Unite si Uniunii Europene sa ajute Ucraina sa obtina fonduri, inclusiv de la organismele financiare internationale, pentru ca guvernul de la Kiev sa poata plati Rusiei datoria acumulata pentru livrarile de gaze, avertizand totodata asupra escaladarii crizei gazelor.

Rusia a sistat in luna iunie livrarile de gaze pentru Ucraina, in urma esecului negocierilor privind achitarea datoriei de 4,5 miliarde de dolari acumulate de guvernul de la Kiev, care in plus nu accepta sa plateasca noul tarif de 385 de dolari mia de metri cubi de gaze cerut de Gazprom dupa inlaturarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici. Pe vremea acestuia din urma, pretul achitat Gazpromului era de 268 de dolari mia de metri cubi.

Rusia si Ucraina, nou esec in discutiile pe gaze naturale

"Ne-am asumat riscuri si o imensa responsabilitate. Consideram ca este absolut corect sa impartim aceste riscuri cu partenerii nostri europeni si americani", astfel si-a argumentat Putin solicitarea adresata statelor occidentale in timpul Forumului international Valdai, transmite agentia Reuters.

El a adaugat ca a cerut Gazpromului sa nu ceara Ucrainei sa plateasca imediat intreaga datorie de 4,5 miliarde de dolari, ci doar 1,5 miliarde pentru inceput, dar in ce priveste livrarile viitoare de gaze catre Ucraina a insistat ca acestea se vor efectua numai cu plata in avans.

Liderul de la Kremlin a mai mentionat ca a cerut deja Uniunii Europene si Fondului Monetar International sa acorde in acest scop Ucrainei un imprumut de 1,5 miliarde de dolari, inaintea transei de 3 miliarde pe care Kievul o va primi in luna ianuarie, dar raspunsul primit a fost negativ.

De asemenea, Putin a profitat de ocazie pentru a reaminti ca, daca acest litigiu dintre Moscova si Kiev nu va fi solutionat, Ucraina ar putea fi tentata sa sustraga la iarna gaze din conductele ce transporta pe teritoriul ei gaze rusesti catre Europa.

Dar el si-a exprimat in acelasi timp speranta ca noua runda de discutii dintre ministrii rus si ucrainean ai energiei, ce se va desfasura saptamana viitoare la Bruxelles si la care va participa si Comisia Europeana, va conduce la gasirea unei solutii care sa deblocheze livrarea gazelor rusesti catre Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Ucraina datorii Rusia gaze, #gaze rusia ucraina , #Ucraina