Vladimir Putin se vrea un Ginghis Han la portile Europei

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 08:04
8423 citiri
Vladimir Putin se vrea un Ginghis Han la portile Europei
Foto: News Com

Prin invadarea Ucrainei in 2014, Rusia presedintelui Putin si-a permis sa atace din temelii valorile si principiile pe care se fundamentaza nu numai Uniunea Europeana, dar insusi sistemul care a mentinut pacea pe continent dupa 1945.

Cu aceasta ocazie, regimul lui Putin a demonstrat exact regulile pe care intentioneaza sa-si axeze politica, in viitor: constrangere fara menajament in interiorul tarii si agresiune necrutatoare in exteriorul ei - scrie intr-un comentariu Project Syndicate.

Invazia din Donbas

Astfel, el s-a gandit ca va castige un avantaj tactic pe termen scurt asupra Statelor Unite si Uniunii Europene, ambele hotarate sa evite o confruntare militara.

Agresiunea in exteriorul tarii s-a bazat, bineinteles, pe incalcarea tratatelor asumate de propriul sau stat, inclusiv cele ale dreptului international, pe care pare hotarat sa nu le respecte ostentativ, in semn de afront fata de partenerii internationali.

Ca prim pas, si-a anexat provocator Crimeea si a alimentat spiritul separatist din regiunile rusofone ale Ucrainei. Cand se parea, in vara trecuta, ca Ucraina va castiga razboiul din Donbas, Putin n-a pregetat sa ordone invazia regiunii cu trupe rusesti in toata regula, mai arata publicatia citata.

A urmat un nou afront, dar si un test in fata Occidentului, pentru ca in fata propriului popor seful statului sa fie perceput ca un conducator de temut si irezistibil. Ceva neindurator ca Ginghis Han, expansiv ca acesta si tot atat de necrutator, creind imaginea ca, in fata lui, se inchina toti.

Incercarea jocului la cacealma

In noiembrie trecut a inceput pregatirile pentru al doilea val de actiuni militare, cu trupe si coloane blindate. Probabil ca atunci a simtit durerea primelor efecte ale sanctiunilor, a primit informatii despre declinul economic al tarii si despre perspectiva prabusirii monetare.

Colapsul rublei izoleaza Rusia de restul lumii

Nu s-a speriat, dar a ezitat. A crezut ca poate juca la cacealma, tinand Occidentul in sah. Din pacate, Occidentul a lasat impresia ca inghite cacealmaua, nu s-a dovedit destul de ferm si n-a oferit Ucrainei mijloacele financiare de care ea avea nevoie, ca sa reziste in fata amenintarii dinspre rasarit, mai arata analiza Project Syndicate.

Numaidecat Putin a facut lumea sa creada ca Occidentul da dovada de slabiciune in fata fortei lui de neclintit, una care nu suporta comparatie decat cu cea a navalitorilor de altadata.

Acum, Ucraina a ajuns pe muchie de cutit, ceea ce ii convine lui Putin. Cu cat tara va slabi mai mult economic, cu atat va fi mai usor de invins prin mijloace militare.

Acesta pare a fi planul Rusiei, iar pozitia oarecum echivoca a Occidentului ii face jocul: Ucraina nu este ajutata economic prompt si in masura in care are nevoie, ceea ce i-ar putea da sperante lui Putin s-o invinga cu forta armelor.

Aici e punctul critic: eventuala prabusire a Ucrainei ar fi o pierdere imensa pentru NATO, implicit pentru SUA si UE. Succesul de altadata al lui Ginghis Han n-a constat in puterea lui, ci in faptul ca ceilalti erau slabi si speriati. La randul sau, Putin conteaza ca slabiciunea celorlalti ii va conferi puteri inimaginabie.

Presdintele rus este constient de faptul ca amenintarea cu coeziunea politica dintre SUA si aliatii din UE este mai puternica decat insusi riscul militar, dar conteaza totodata pe disensiuni intre aliati.

Slabiciunea UE

El stie ca 30% din recent alesul Parlament European are viziuni anti-eurpoene. Nu intamplator si l-a facut prieten pe premieurl ungar Viktor Orban, care merge atat de departe, incat se refera la Putin ca la un model demn de urmat.

Exista lideri europeni care nu-si dau seama de faptul ca un eventual atac al Rusiei asupra Ucrainei este indirect un asalt asupra UE si asupra principiilor sale democratice.

Dar Europa trebuie sa accepte faptul ca salvarea Ucrainei este salvarea UE, ceea ce face necesara o injectie financiara solida, probabil prin FMI, sub rezerva punerii in aplicare a reformelor structurale.

Aici exista un factor de mare importanta, care nu trebuie pierdut din vedere: noua conducere a tarii este hotarata sa corecteze erorile trecutului, sa actioneze impotriva gestionarii defectuoase si abuzive. Tinteste in coruptie.

Noua Ucraina este ferm pro-europeana si, daca se apara pe sine, ea va putea apara Europa de pornirile expansioniste care se anunta atat de zgomotos dinspre Rasarit.

Sprijinirea Ucrainei este investitia cea mai profitabila pe care o poate face Europa in anul 2015. Si trebuie s-o faca. In caz contrar, Ginghis Han atata asteapta, conchide analiza citata.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ucraina democratie, #Vladimir Putin presedinte rus, #Donbas razboi, #Donbas lupte , #Ucraina