Chisinaul nu a primit raspuns pentru solicitarea de garantarea neutralitatii

Vineri, 11 Aprilie 2008, ora 09:10
790 citiri
Chisinaul nu a primit raspuns pentru solicitarea de garantarea neutralitatii

Pana acum Chisinaul nu a primit nici un raspuns la demersul sau de garantare internationala a neutralitatii Republicii Moldova, formulat de presedintele Vladimir Voronin in cadrul discursului pe care l-a tinut la summitul NATO de la Bucuresti, informeaza NewsIn.

"Demersul Chisinaului se examineaza in prezent si in mod sigur reactiile vor urma", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan.

Presedintele Vladimir Voronin (foto) a afirmat, intr-un discurs sustinut cu ocazia summitului NATO de la Bucuresti, ca, dupa 17 ani de la proclamarea independentei sale, Moldova isi doreste sprijinul comunitatii internationale.

Presedintele Voronin a initiat demersul de solicitare a unor garantii internationale pentru neutralitatea Republicii Moldova in speranta de a convinge Rusia sa sustina o solutionare a conflictului transnistrean prin acordarea unui statut de autonomie regiunii separatiste in cadrul unui stat unitar.

Andrei Stratan a mentionat la conferinta de presa de joi ca autoritatile moldovene sunt in asteptarea unui raspuns din partea Rusiei la aceasta propunere.

Initiativa urmeaza sa fie examinata totusi in cadrul formatului complet de reglementare "5+2" (cele doua parti aflate in conflict - Chisinaul si Tiraspolul - , mediate de Rusia, Ucraina si OSCE, cu participarea UE si SUA in calitate de observatori), negocieri care ar urma sa fie reluate dupa anuntata intalnire a presedintelui Vladimir Voronin cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Andrei Stratan nu a putut preciza o data la care ar putea avea intalnirea dintre cei doi, a carei eventualitate a fost discutata telefonic cu liderul transnistrean la initiativa presedintelui Voronin.

Stratan a spus ca la Chisinau "se doreste o asemenea intalnire" si a mentionat ca gestul in sine al presedintelui Voronin, de a fi initiatorul demersului, "dupa toate umilintele la care a fost supus de autoritatile separatiste", este "o demonstrare a unei vointe politice extrem de ferme de a reunifica tara si a faptului ca interesul national este pus mai presus de toate".

Autoritatile separatiste au ingradit de mai multe ori accesul presedintelui Voronin in regiunea transnistreana, nefacand exceptie nici situatia in care seful statului, originar dintr-un sat din Transnistria, urma sa mearga la inmormantarea mamei sale.

Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Chisinau, #Voronin, #neutralitate , #Moldova