Bogdan Chrieac: Romania - dusmanul de serviciu al Republicii Moldova

Autor:
Luni, 30 Martie 2009, ora 12:26
6113 citiri
Bogdan Chrieac: Romania - dusmanul de serviciu al Republicii Moldova
Foto: Cotidianul

In ultimele zile, relatiile si asa reci dintre Romania si Republica Moldova au inghetat cu totul. Autoritatile de la Chisinau au refuzat intrarea in tara a sute de cetateni romani fara nici un fel de explicatii plauzibile.

S-au incalcat, astfel, nu numai tratatele bilaterale ci si conventiile internationale. Prin refuzul autoritatilor moldovenesti s-au incalcat inclusiv acordurile dintre Chisinau si Bruxelles, cetatenii romani fiind nu numai fratii basarabenilor, dar si cetateni europeni.

Comunistii lui Voronin au incercat, astfel, sa previna participarea romanilor, inclusiv a autoritatilor locale din Iasi si Vaslui la cele cateva manifestari de la Chisinau, din 27 martie, menite sa aniverseze 91 de ani de la unirea Basarabiei cu patria mama.

Atitudinea lui Voronin este in directa legatura cu alegerile legislative ce urmeaza sa aiba loc in Republica Moldova pe 5 aprilie. O reactie dura din partea Bucurestiului in legatura cu atitudinea de-a dreptul prosteasca a Chisinaului nu ar face altceva decat sa-i furnizeze lui Voronin mai multa munitie pentru alegerile de saptamana viitoare prin identificarea certa a unui inamic extern.

Cum situatia economica si sociala din Republica Moldova este catastrofala, Romania ar putea fi folosita de propaganda comunista ca tap ispasitor pentru toate belelele cazute pe capul basarabenilor.

Cinci ani de esecuri in politica externa a Romaniei

Situatia actuala a relatiilor romano-basarabene este o consecinta a cinci ani de esecuri in politica externa a Bucurestiului. Un sondaj recent efectuat in Republica Moldova arata ca numai opt la suta dintre cetatenii moldoveni considera Romania un partener strategic, fata de 60 la suta care prefera Rusia. Pentru parteneriatul cu Uniunea Europeana se pronunta alti 21 la suta dintre cetateni.

Atat a putut sa faca administratia de la Bucuresti pentru a-si atrage nu pe conducatorii comunisti de la Chisinau, prezumati a fi marionete ale Moscovei, ci, pur si simplu, pe cetateanul obisnuit, pe romanul instrainat de patria-mama prin pactul Ribentrop-Molotov din 1940.

Acest opt la suta este mai elocvent decat toate vizitele la nivel inalt efectuate de Basescu si Voronin, de toate intalnirile prin crame, decat toate asa-zisele programe culturale bilaterale.

Relatia dintre Romania si Republica Moldova arata cat de daunatoare este pe fond folosirea politicii externe ca subiect de campanie continua in politica interna.

Relatia dintre Romania si Republica Moldova poate fi astazi masurata direct, iar rezultatele ne ingrozesc. Aceleasi lucruri se pot insa spune si despre alte componente ale politicii externe romanesti, inclusiv despre relatia Bucurestiului cu marile puteri europene, contrapusa in 2005-2007 unui iluzoriu parteneriat strategic pe axa Londra-Washington.

Romania si Republica Moldova nu au mai avut in ultimii cinci ani un proiect comun. Comun inseamna ceva care sa fie in interesul ambelor parti.

Se poate spune ca Romania a ales sau a fost aleasa pentru calea occidentala, in timp ce Republica Moldova a picat inapoi in sfera de influenta a Rusiei. O asemenea analiza este tipica celor care vad lucrurile din birou.

Cat de comunist este Voronin?

In realitate, Voronin nu este mai comunist decat unii membri ai cabinetului Tariceanu sau Nastase, sau chiar ai cabinetului Boc.

Voronin a mers cu Rusia, fiindca de acolo a primit cei mai multi bani si cel mai mult sprijin sub toate formele. Daca Romania ar fi fost cu adevarat interesata sa apropie Republica Moldova de UE, tot ce ar fi avut de facut ar fi fost sa investeasca mai mult in regiune, avand alaturi si state puternice ale Uniunii Europene.

Desigur ca administratia de la Chisinau este mult mai rudimentara chiar si decat cea de la Bucuresti. Coruptia este un mod de viata. Investitiile de stat sunt furate cu totul de catre cei aflati la putere.

Lucrurile nu sunt insa mult diferite fata de restul spatiului ex-sovietic si chiar fata de unele regiuni din Romania, unde spagile la asfaltari ating procente de neimaginat, sau chiar fata de capitala Romaniei, unde coruptia striga din varful zgarie-norilor amplasati ilegal in zone istorice si cartiere rezidentiale.

Cu alte cuvinte, in mod real, nici Presedintia si nici Guvernul de la Bucuresti nu si-au propus europenizarea Republicii Moldova, macar pentru a repara o grava nedreptate istorica facuta moldovenilor de dincolo de Prut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Referendumul privind aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a...
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că situația în stânga Nistrului este una complicată, mai ales de la invazia rusă, în condițiile în care teritoriul se află în...
#Republica Moldova, #romani intorsi, #granita, #Vladimir Voronin , #Moldova