Epistola lui Voronin catre Merkel: Republica Moldova se dizolva in Romania

Miercuri, 22 August 2012, ora 22:37
9212 citiri
Epistola lui Voronin catre Merkel: Republica Moldova se dizolva in Romania

Desi initial a anuntat ca nu va participa la intalnirea cu Angela Merkel si ceilalti lideri de partide parlamentare la Chisinau, presedintele PCRM, Vladimir Voronin, a acceptat in cele din urma sa vina la intrevedere.

Angela Merkel, la Chisinau - viziune comuna asupra conflictului transnistrean

Pentru ca nu i s-a acordat o intrevedere particulara cu oficialul german, Voronin i-a transmis cancelarului german o scrisoare in care isi exprima punctul de vedere despre situatia din R. Moldova. In aceasta epistola, Vladimir Voronin zugraveste o imagine terifianta a R. Moldova, despre care spune ca se pregateste "sa se dizolve in Romania". Iata textul integral al scrisorii:

"Stimata Doamna Cancelar

al Republicii Federale Germane

Angela Merkel,

Permiteti-mi sa va urez un sincer bun venit in Republica Moldova si totodata imi exprim regretul fata de faptul ca, precum cred eu, doar obstacole pur formale nu v-au permis organizarea unei intrevederi separate cu mine. Din start tin sa mentionez ca imi amintesc cu caldura si recunostinta speciala vizita mea in Republica Federala Germana, dialogul nostru de atunci, plin de interes reciproc, care a cuprins intreg spectrul de relatii bilaterale: de la promovarea modernizarii europene a Moldovei si pana la reglementarea transnistreana.

Au trecut deja sase ani dupa acea vizita. Foarte mult s-a schimbat de atunci in Republica Moldova. Spre regret, insa, integrarea europeana nu mai domina in mintile majoritatii cetatenilor tarii. Aceasta cale de reformare este sprijinita, in cel mai bun caz, de o treime din populatie si nu mai starneste acel entuziasm care a existat anterior, iar perspectiva reglementarii transnistrene trezeste optimism exclusiv in mediul diplomatilor acreditati la Chisinau.

Multe as fi dorit sa va spun daca autoritatile diplomatice ale tarilor noastre ar fi gasit timp pentru o discutie separata si una informala cu reprezentantii partidului, care la ziua de azi se bucura de sustinerea a mai mult de jumatate din cetatenii Republicii Moldova. Si sunt convins ca experienta politica si talentul Dumneavoastra de lider de stat ar fi putut sa contribuie la corectarea semnificativa a aprecierii a ceea ce se intampla in Moldova de astazi. Insa, odata ce acest lucru nu s-a intamplat, ma simt obligat sa fac un comentariu foarte succint vis-a-vis de contextul politic general al vizitei Dumneavoastra.

In primul rand, scaderea nivelului de incredere a societatii moldovenesti fata de modernizarea europeana reprezinta drept consecinta a practicii politice a Aliantei de guvernare in Republica Moldova. Mafiotizarea intregii vieti politice, coruptia flagranta in cele mai inalte esaloane ale puterii, incitarea constienta la ura interetnica, refuzul de a dizolva Parlamentul in perioada prescrisa de legislatie, alegerea ilegala a sefului statului, interzicerea difuzarii canalului independent de televiziune NIT, ignorarea de caricatura a principiului statului de drept si suprematiei legii in toate procedurile judecatoresti, inclusiv in Curtea Constitutionala, uzurparea de facto a puterii de stat si pregatirea deschisa pentru interzicerea celui mai mare partid parlamentar de opozitie - acestea sunt caracteristicile vietii politice actuale in Moldova, pe care le atesta in mod neconditionat majoritatea absoluta a cetatenilor Republicii Moldova.

Astfel de aprecieri sunt deja un lucru obisnuit si nu necesita dovezi speciale. In acest sens, va adresez o intrebare: nu va ingrijoreaza faptul ca acel sprijin moral la adresa regimului actual din Moldova, pe care cu siguranta il demonstreaza vizita Dumneavoastra, va va afecta in mod negativ reputatia? Sunt oare cumva justificate acele investitii politice ingrate in politicienii, care actualmente sunt dispretuiti de majoritatea absoluta a locuitorilor Republicii Moldova?

In al doilea rand, toate aceste procese susmentionate, bine-cunoscute pentru comunitatea expertilor europeni, ramane in afara criticilor din partea Uniunii Europene si liderilor acesteia. Si doar dintr-un singur motiv - criminalizarea Republicii Moldova, cursul antidemocratic urmarit de liderii actuali ai tarii sunt considerati a fi raul mai mic decat victoria potentiala a Partidului Comunistilor. Si doar din cauza ca aceasta victorie posibila este privita, si nu fara motiv, drept indepartare de la pozitia euro-atlantismului exagerat a actualei guvernarii si revenirea Moldovei la cursul echilibrat de combinare a modernizarii europene cu parteneriatul strategic cu Federatia Rusa.

Urmatoarea mea intrebare apare de la sine: daca considerati existenta unor asemenea fobii de pe timpurile "razboiului rece" a fi un motiv suficient de a alege calea "standardelor duble" in cazul Republicii Moldova si de a ignora instaurarea de facto a juntei nedemocratice, care este departe atat de valorile europene, cat si toate standardele umanitare universale? Tin sa atentionez ca atitudinea UE de aprobare tacita a ceea ce se intampla in Moldova este astazi nu numai un factor in plus de crestere a sentimentelor eurosceptice, ci si cel de sprijinire absoluta de catre societate a vectorului diametral opus de dezvoltare, care este vazut anume in aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamala Rusia, Belarus si Kazahstan.

In al treilea rand, in ultimul timp in Moldova este pe larg discutata activitatea Republicii Federale Germane vis-a-vis de reglementarea definitiva a problemei transnistrene. Este dificil de subestimat importanta implicarii atat de active a tarii cu autoritate semnificativa in Uniunea Europeana in solutionarea principalei probleme a statalitatii moldovenesti.

Pe de alta parte, careva asteptari pozitive in aceasta privinta par a fi false si irelevante. Si numai dintr-un singur motiv. In conditiile in care asa-numitul Presedinte al Republicii Moldova declara dizolvarea iminenta a statului moldovenesc in Romania vecina, atunci cand politica unirii moldo-romane constituie practica zilnica a autoritatilor de la Chisinau, cand se pregateste revizuirea statutului de neutralitate constitutionala a Moldovei, cand autoritatile urmaresc o politica agresiva de inchidere a mass-media independente care difuzeaza in limba rusa, atunci cand se inchid scolile cu predare in limba rusa, cand rusii si vorbitorii de limba rusa sunt numiti oficial ocupanti, cand se admite inregistrarea organizatiilor neo-fasciste, atunci cand guvernarea provoaca conflicte interne - reglementarea transnistreana este imposibila.

In acest context, ultimele mele intrebari suna in felul urmator. In ce mod si pe baza carui model este posibila reintegrarea acestei Moldove? In baza caror principii si valori este posibila realizarea integritatii teritoriale, coeziunii civice, garantarea statutului special al Transnistriei, increderii reciproce a populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului, atunci cind tara este sfisiata literalmente de contradictii artificiale, generate de regimul de guvernare?

Va asigur ca raspunsurile la aceste intrebari intereseaza nu doar pe mine, nu doar pe sustinatorii si alegatorii celui mai mare partid din Republica Moldova. Ele intereseaza pe toti. Si va fi deloc corect daca toate aceste intrebari vor ramine retorice.

Sunt convins ca tarile noastre urmeaza inca sa parcurga o cale lunga si fructuoasa de parteneriat, si ar fi foarte important ca la cele mai critice etape de dezvoltare acest parteneriat sa vizeze in primul rind interesele societatii moldovenesti, si nu doar necesitatile de conjunctura ale persoanelor trecatoare din politica moldoveneasca.

Cu profund respect,

Vladimir VORONIN"

Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#scrisoare Vladimir Voronin Angela Merkel, #Angela Merkel Vladimir Voronin Chisinau , #Moldova