Voronin vrea in UE, dar nu si in NATO

Duminica, 10 Februarie 2008, ora 09:53
2436 citiri
Voronin vrea in UE, dar nu si in NATO

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a sugerat sambata ca este aproape de rezolvarea conflictului cu Transnistria si reunificarea Moldovei, prin aplicarea unei solutii bazata pe "euromodernizare", pastrarea neutralitatii si dezvoltarea relatiilor economice cu CSI, informeaza NewsIn.

Liderul de la Chisinau a declarat, la conferinta de securitate de la Munchen, ca tara sa vrea sa adere la UE, dar nu si la NATO, mentionand ca exista "doctrine perimate" si "interpretari divergente cu privire la identitatea statala si nationala" a Moldovei.

Vladimir Voronin a anuntat "apropiate schimbari in bine", in ceea ce priveste reglementarea conflictului transnistrean. Presedintele moldovean, care a rostit discursul in cadrul sectiunii intitulate "Provocari la adresa stabilitatii europene", a recunoscut ca situatia Moldovei contrariaza, prin semnalele contradictorii oferite.

"Probabil ca actuala situatie a Moldovei genereaza sentimente contradictorii. Pe de o parte, pentru nimeni nu constituie un secret faptul ca anume Moldova se afla astazi in centrul unor contradictii sistemice serioase dintre diferite modalitati de abordare a problemei securitatii europene", a spus presedintele moldovean.

Printre aspectele defavorabile Moldovei, Voronin a enumarat faptul ca este o tara divizata, ca procesul de negociere cu Tiraspolul este blocat de doi ani, la care se adauga complicatiile legate de suspendarea participarii Rusiei la Tratatul privind fortele conventionale din Europa, precum si "razboiul informational" si "interpretarile divergente privind identitatea statala si nationala a Moldovei".

Liderul de la Chisinau a precizat insa ca standardele si modalitatile folosite in alte zone de conflict sunt "absolut inaplicabile in Moldova", tara care "respinge solutiile asimetrice si cele deja rodate".

Printre atuurile Moldovei presedintele a enumerat pozitia ei geostrategica - "o tara din Europa de Sud-Est si, totodata, o tara care poate fi raportata si la regiunea balcanica, si la tarile din bazinului Marii Negre", apoi optiunile ei politico-economice - "Moldova are calitatea de membru al CSI si al GUAM si, totodata, ea este un stat ce depune eforturi sustinute pentru a adera la Uniunea Europeana", pentru ca in final sa sublinieze faptul ca, desi "Moldova imbina mostenirea culturala latino-romana cu mostenirea slava si turcica, zeci de nationalitati si limbi convietuiesc armonios in tara".

Revenind apoi la statutul de stat neutru al Republicii Moldova, inscris si in Constitutie, presedintele a subliniat colaborarea "activa si prodigioasa" cu NATO, dar, invocand exemplul unor tari din Uniunea Europeana, precum Irlanda, Suedia, Austria, Finlanda, Cipru si Malta, a spus ca "neutralitatea poate fi o garantie serioasa a stabilitatii si securitatii", o "premisa sigura pentru solutionarea problemei transnistrene" si a cerut, in consecinta, "recunoasterea internationala a neutralitatii sale" din partea Rusiei, Ucrainei, Uniunii Europene si SUA.

El a reluat, practic, propunerile sale de reglementare a conflictului transnistrean, facute in urma cu cateva luni: "Demilitarizarea partilor in conflict, unirea resurselor lor umane, transformarea fortelor lor armate in contingente profesioniste, pregatite sa indeplineasca doar functii pacificatoare constituie acea cale distincta de dezvoltare a principiilor securitatii, care este determinata de optiunea noastra pentru neutralitate".

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#Republica Moldova, #Voronin, #UE , #Moldova