Ziare.com

Iasi: Studentii basarabeni au ars poze ale presedintelui Voronin

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 23:36

   

Iasi: Studentii basarabeni au ars poze ale presedintelui Voronin
Aproape 200 de studenti basarabeni au protestat, luni sera, la Iasi, impotriva rezultatelor alegerilor legislative din Republica Moldova si au ars poze cu presedintele tari, Vladimir Voronin.

"Acesta este un protest impotriva fraudarii alegerilor de la Chisinau. Este imposibil ca un partid care a dus tara la faliment sa ramana la guvernare in continuare.

Dorim ca OSCE si alte organisme internationale sa fie atente la ceea ce se intampla la Chisinau si sa nu accepte fraudarea votului", a declarat presedintele Asociatiei Tinerilor Basarabeni, Dan Caranfil.

Protestul studentilor s-a desfaasurat in fata Universitatii Alexandru Ioan Cuza pe parcursul a 30 de minute, timp in care studentii, multi dintre ei purtand lumanari aprinse in maini, au strigat sloganuri anticomuniste si au dat foc la multe fotrografii ale presedintelui Voronin.

Proteste ale studentilor basarabeni au avut loc luni si la Galati, unde aproape 100 de tineri au manifestat purtand in maini lumanari si pancarte pe care sunt ilustrati oameni ce arunca la gunoi secera si ciocanul.

Partidul Comunistilor a castigat alegerile din R.Moldova cu 49,96 % din voturi, urmand sa detina in viitorul Parlament 61 de mandate - o majoritate suficienta pentru investirea Guvernului, dar si a sefului statului.

Comisia Electorala Centrala a anuntat la ora 18.00 ca dupa procesarea a 98,13 % din procesele.verbale ale sectiilor de votare, trei partide liberale - Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra - au trecut pragul electoral, acumuland peste 35 % din sufragii si vor detine, impreuna, 40 de mandate.

Partidul Liberal a acumulat 12,78 % din voturi si va avea 16 mandate, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 12,26 % si va detine 14 mandate, si Alianta Moldova Noastra - 9,81 % si va avea 11 mandate.

Au ramas sub pragul electoral de 6 % Partidul Social Democrat al lui Dumitru Braghis - cu 3,72 %, Partidul Popular Crestin Democrat condus de Iurie Rosca - cu 3,02 %, Partidul Democrat al lui Dumitru Diacov - cu 2,93 %, Uniunea Centrista din Moldova, condusa de fostul premier Vasile Tarlev - cu 2,75 % si Miscarea Actiunea Europeana a lui Anatol Petrenco - cu 1 procent. Ceilalti concurenti au luat sub un procent.

Prezenta la urnele de votare la parlamentarele din 5 aprilie a fost de 59,52 %, iar in sectiile devotare deschise in afara Republicii Moldova au votat 14.838 alegatori, a declarat secretarul CEC, Iurie Ciocan.

Sursa: rNews

Articol citit de 865 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor