Iurie Rosca, noul vice-premier al R. Moldova

Marti, 16 Iunie 2009, ora 16:33
1486 citiri
Iurie Rosca, noul vice-premier al R. Moldova
Foto: Unimedia

Liderul PPCD Iurie Rosca a fost desemnat, marti, in functia de vice-prim-ministru al Republicii Moldova printr-un decret al presedintelui in exercitiu Vladimir Voronin.

Totodata, pe site-ul presedintiei Republicii Moldova a fost anunta ca "presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat decretul privind numirea lui Iurie Rosca in functia de viceprim-ministru al Republicii Moldova".

"Va fi atat activitatea de supraveghere a organelor de drept, cat si activitatea de creatie legislativa, de propuneri pentru perfectionarea cadrului legislativ si normativ al Republicii Moldova, care sa fortifice institutiile democratice si care sa ne apropie de standardele europene", a dat asigurari Rosca, citat de Unimedia.

Analistul Igor Botan considera ca desemnarea lui Iurie Rosca in functia de vice-premier "este un cadou pentru opozitie": "Ma bucur ca am castigat un ramasag. Am ghicit inainte de alegerile din 5 aprilie ca Iurie Rosca va fi numit in functia de viceprim-ministru. Acest lucru era foarte clar, analizand modul in care s-a comportat PPCD si postul de televiziune EuTV in perioada alegerilor parlamentare.

PCRM a lovit dur in PL si Dorin Chirtoaca, protejand electoratul PPCD. Iar PPCD a lovit dur in AMN si PLDM, care erau cei mai periculosi dusmani pentru PCRM. Prin aceste focuri incrucisate, PPCD si PCRM s-au ajutat unul pe altul."

"Consider ca este un cadou pentru opozitie. Moskova a sustinut PCRM, dar conducerea comunista a refuzat sa inregistreze Organizatia prietenilor rusilor in Moldova. PPCD a declarat constant ca pericolul principal vine din partea Rusiei, dar acum este in tandem cu pro-rusii. E o sansa mare pentru Marian Lupu si pentru opozitia social-democrata, care este acum intr-o situatie absolut inedita, ce ii poate ajuta sa smulga o parte importanta din electoratul PCRM", a mai subliniat Botan.

"Si pentru opozitia liberala este un motiv de jubiliere. Prin acest parteneriat deschis intre Vladimir Voronin si Iurie Rosca se distruge mitul referitor la pericolul romanismului in Republica Moldova, deoarece un cetatean, care a optat permanent pentru unirea Moldovei cu Romania, este acum in fruntea statului", este de parere directorul ADEPT.

Botan mai sustine ca "decizia de azi (marti n.red.) a presedintelui Voronin ar putea reformata adanc si puternic spectrul politic, daca social-democratii si liberalii vor reusi sa gaseasca cuvintele si argumentele potrivite ca sa arate cate falsuri au fost expuse pana acum si ca la 29 iulie alegatorii au sansa sa voteze principii si platforme concrete, dar nu mituri si fobii artificiale".

"De unde vine polarizarea si divizarea societatii? Explicatia e simpla - lupta pentru putere! Politica este cel mai bun business al celor care sunt acum la putere. Acestia isi rezolva problemele economice ale familiei si ale clanului", a mai adaugat analistul Igor Botan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Iurie Rosca Moldova, #Rosca vicepremier Moldova , #Moldova