Moscova se bucura prudent de intalnirea dintre Voronin si Smirnov

Luni, 07 Aprilie 2008, ora 20:47
1228 citiri
Moscova se bucura prudent de intalnirea dintre Voronin si Smirnov

Moscova s-a declarat prudent optimista, luni, dupa ce liderii Republicii Moldova si Transnitriei, Vladimir Voronin si Igor Smirnov, si-au anuntat intentia de a se intalni, transmite AFP.

"Speram ca progresele care s-au facut in ultimul timp sa se concretizeze pentru a iesi din impas", a declarat trimisul special rus Valeri Nesteruskin, citat de agentia RIA Novosti.

Voronin si Smirnov au convenit sa aiba o intrevere in cursul unei convorbiri telefonice. Potrivit unui comunicat al presedintiei moldovene care nu da prea multe detalii, cei doi lideri "au convenit asupra unei intrevederi bilaterale in vederea examinarii chestiunilor cu privire la dezvoltarea si consolidarea masurilor de incredere intre Chisinau si Tiraspol".

Cei doi lideri nu si-au mai vorbit direct din 8 august 2001. Smirnov a venit atunci la Ambasada Rusiei la Chisinau care a gazduit intrevederea celor doi. Dupa aceasta intalnire, seful statului moldovean a spus ca nu va mai sta la aceeasi masa de negocieri cu Smirnov.

Anterior, de la investirea lui Voronin in functie, in martie 2001, cei doi mai avusesera intrevederi la 9 aprilie, 16 mai si 21 iunie 2001.

Voronin si Smirnov urmau sa aiba o a cincea intalnire, la carea insa liderul transnistrean nu a mai venit, pentru ca aflase ca la Chisinau s-a decis instituirea unor posturi vamale moldo-ucrainene la granita cu Ucraina, inclusiv pe segmentul transnistrean, si retragerea stampilelor vamale in baza carora intreprinderile transnistrene isi efectuau exporturile fara sa fie inregistrate in Republica Moldova.

Convorbirea telefonica dintre Voronin si Smirnov intervine la cateva zile de la participarea liderului de la Chisinau la summitul NATO de la Bucuresti, unde a cerut sustinere internationala pentru "evitarea polemicilor distructive privind identitatea nationala a Republicii Moldova si frontierele sale actuale" si pentru garantarea statutului de neutralitate al tarii sale.

Declaratia finala a reuniunii Consiliului Nord-Atlantic de la Bucuresti mentioneaza sustinerea statelor NATO pentru integritatea teritoriala a Republicii Moldova, Georgiei, Armeniei si Azerbaidjanului.

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri îngheţate pentru investitorii ruşi şi străini ar considera că deblocarea unor...
#Smirnov, #Voronin, #Moscova , #Moldova