Ziare.com

Obiectivul lui Voronin in 2008: Rezolvarea problemei transnistriene

de Alexandra Sandru
Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 20:28

   

Obiectivul lui Voronin in 2008: Rezolvarea problemei transnistriene
Principalul obiectiv al anului 2008 este reglementarea conflictului transnistrean si reunificarea tarii, a declarat vineri presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, in cadrul unei intrevederi cu reprezentantii corpului diplomatic acreditat la Chisinau, anunta NewsIn.

Anul 2008 este ultimul an al celui de-al doilea mandat al presedintelui Vladimir Voronin, ales in aceasta functie de Parlament in 2001 si apoi in 2005.

"Vom depune eforturi maxime pentru ca in urmatorul Parlament al Republicii Moldova, care se va intruni in anul 2009, anul jubiliar, al aniversarii a 650 de ani de la intemeierea statului moldovenesc, sa fie reprezentati si compatriotii nostri din Transnistria, ca locuitorii regiunii sa poata sa se incadreze efectiv in munca de edificare a unei Moldove moderne, europene", a spus Vladimir Voronin, in discursul tinut in fata ambasadorilor.

"Toate strategiile si planurile noastre nu vor fi indeplinite in masura deplina, atata timp cat traim separat si nu constituim un tot intreg", a subliniat presedintele moldovean.

Presedintele Voronin si-a tinut discusul in fata ambasadorilor acreditati in Republica Moldova la doua zile dupa revenirea sa de la Moscova, unde a avut o intrevedere cu presedintele rus Vladimir Putin, calificata de presa si de unii analisti ca fiind "de cotitura", si in cadrul careia, potrivit ministrului de externe Andrei Stratan, Putin s-ar fi aratat dispus sa contribuie la solutionarea conflictului transnistrean, oferind regiunii separatiste un statut de autonomie.

In ultimile saptamani are loc un proces foarte activ de intalniri si discutii ale reprezentantilor OSCE, UE si Rusiei cu oficiali de la Chisinau si Tiraspol, scopul declarat al acestor fiind reluarea negocierilor pentru solutionarea conflictului transnistrean, blocate in urma cu doi ani, in formatul complet "5+2" (Chisinaul si Tiraspolul in calitate de parti implicate, Rusia, Ucraina si OSCE in calitate de mediatori, precum si SUA si UE in calitate de obsertavori).

Oficialii transnistreni conditioneaza reluarea tratativelor prin acordarea unui statut egal la negocieri Tiraspolului si Chisinaului.

Citeste mai multe despre Voronin Transnistria obiectiv
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 700 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor