Presa: Voronin nu s-a inteles cu Putin in privinta Transnistriei

Sambata, 26 Ianuarie 2008, ora 09:35
1715 citiri
Presa: Voronin nu s-a inteles cu Putin in privinta Transnistriei

Presa de la Chisinau se arata tot mai sceptica in ce priveste existenta vreunei intelegeri in privinta Transnistriei intre presedintele moldovean Vladimir Voronin si omologul sau rus Vladimir Putin, care s-au intalnit recent recent la Moscova, informeaza NewsIn.

Ziarul de limba rusa Kommersant Plus scrie ca intrevederea celor doi sefi de stat nu mai poate schimba nimic in relatiile moldo-ruse. "Tuturor le este clar ca, pe fundalul posibilitatii recunoasterii independentei regiunii Kosovo, va aparea logic intrebarea privind recunoasterea Transnistriei.

Chiar daca chestiunea Kosovo va fi inghetata, totusi, cutia Pandorei a fost deja deschisa", arata publicatia. Cotidianul apreciaza ca fiind clar ca presedintele Voronin a stricat intentionat relatiile cu Romania si a declarat razboi Mitropoliei Basarabiei, sperand astfel sa obtina sustinerea Rusiei.

"Dupa ce a pierdut sustinerea Occidentului, Voronin incearca sa devina catelul Kremlinului, insa e greu de imaginat cu ce o sa-l ajute aceasta in timpul alegerilor parlamentare din 2009. Moscova nu se lasa folosita de cineva care odata a tradat-o, deci, Moscova nu crede in lacrimi...", conchide, pe un ton dur, Kommersant Plus.

Flux se intreaba retoric intr-un editorial: "De ce nu s-a putut intelege Vladimir Voronin cu Vladimir Putin?" Vladimir Voronin incearca pe toate caile posibile sa smulga de la rusi o solutie pentru conflictul transnistrean pana la expirarea mandatului sau in 2009, ceea ce i-ar putea aduce o noua victorie in parlamentarele de anul viitor, scrie Flux.

Dar o solutie, care ar presupune mentinerea trupelor ruse de ocupatie pe teritoriul moldovean, nu ar fi pe placul electoratului. "Lucrul acesta il cunoaste foarte bine seful statului moldovean, acesta fiind, probabil, unul dintre motivele care l-au facut pe Voronin sa nu bata palma cu Putin la Moscova", opineaza editorialistul de la Flux.

Si Jurnal de Chisinau titreaza: "O identitate politica ruso-romaneasca?", apreciind ca "la ora actuala nici o tranzactie politica semnificativa intre Putin si Voronin nu este cu putinta". "In primul rand, Voronin astazi nu are nici timp, nici forta politica pentru a bulversa intr-un an de zile sistemul constitutional de la noi, de asa maniera incat sa-l modeleze dupa gustul si interesul Tiraspolului si, deci, al Moscovei.

In al doilea rand, Transnistria, ca si Abhazia si Osetia de Sud, de altfel, sunt niste asi pe care Kremlinul prefera sa-i tina deocamdata in maneca pentru a descuraja astfel tentativele occidentale de recunoastere internationala a tinutului Kosovo.

In al treilea rand, la primavara, in capitala Romaniei va avea lor o istorica reuniune a Aliantei Nord-Atlantice care, se pare, va integra in NATO Ucraina si Georgia", arata publicatia.

"In aceste imprejurari, SUA si UE nu vor permite nici in ruptul capului solutionarea chestiunii transnistrene dupa scenariul Moscovei, intrucat ar crea un nou Kaliningrad, de la Prut pana dincolo de Nistru, periclitand si devalorizand extinderea euroatlantica spre Est", argumenteaza editorialistul de la Jurnalul de Chisinau, care conchide ca formarea unui stat bicefal in Republica Moldova este "pur si simplu imposibila".

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#Republica Moldova, #presa, #Voronin , #Moldova