Prima victorie a Revolutiei de la Chisinau: Se renumara voturile (Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 07 Aprilie 2009, ora 23:45
29164 citiri
Prima victorie a Revolutiei de la Chisinau: Se renumara voturile (Video)
Foto: unimedia.md

Revolutia de la Chisinau poarta o prima victorie. In urma negocierilor purtate de presedintele Vladimir Voronin cu liderii celor trei partide de Opozitie, s-a ajuns la un acord. Voturile exprimate la alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi renumarate.

Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului si unul dintre liderii Opozitiei din Republica Moldova a declarat ca Vladimir Voronin a fost de acord cu renumararea voturilor.

"Pana atunci trebuie incetate violentele. Noi am facut eforturi in acest sens si am cerut ca si Partidul Comunist sa depuna eforturi in vederea incetarii violentelor", a spus Chirtoaca. Totodata, oficialii moldoveni au anuntat ca voturile vor fi numarate manual.

De asemenea, Voronin a cazut de acord sa dezminta declaratiile pe care le facuse mai devreme, conform carora partidele de Opozitie ar fi fost in spatele revoltei.

"Nu suntem de acord cu actele de vandalism din Parlament. Consideram ca acele acte de vandalism au fost comise de persoane infiltrate in multimea pasnica", a declarat Chirtoaca.

Vladimir Voronin a promis sa nu ingradeasca libertatea de a demonstra pasnic a protestatarilor din Chisinau.

"In ceea ce prinveste desfasurarea protestelor, am cerut sa nu fie limitate drepturile protestatarilor, caci astfel vor ramane linistiti. Orice dezacord al comunistilor cu acest protest poate atrage violente", a adaugat Chirtoaca.

Totusi, potrivit unor surse externe, liderii Opozitiei au recunoscut ca au pierdut controlul situatiei.

Pe de alta parte, Vladimir Voronin nu a acordat accesul liber al opozitiei la televiziunea publica, pentru ca aceasta sa-si poata transmite mesajele.

Cine a obtinut prima victorie la Chisinau?

Mii de manifestanti moldoveni s-au ciocnit, marti, violent cu politistii, in cadrul unui amplu protest fata de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, castigate detasat de Partidul Comunist.

Aproximativ 30.000 de manifestanti au venit in centrul Chisinaului, sa ceara repetarea alegerilor si plecarea comunistilor de la conducerea tarii.

Mai multe explozii, dintre care prima foarte puternica, urmate de un fum alb, s-au auzit marti dinspre Parlamentul moldovean, de pe o strada adiacenta, unde este cantina si garajul Legislativului de la Chisinau.

Potrivit martorilor oculari, a fost un sir de opt detonari si ar fi fost trasa si o grenada cu gaze lacrimogene. In acelasi timp, parterul si etajul I al Parlamentului de la Chisinau, o cladire cu noua etaje, sunt in flacari.

Manifestantii, care au scandat initial "Afara, afara!", la adresa comunistilor, au inceput sa strige "Revolutie!".

Un grup de tineri a ajuns la etajul trei al Presedintiei si a arborat steagul Republicii Moldovei strigand: "Libertate!". Peste stema Moldovei pe sediul Presedintiei a fost ridicata Harta Romaniei Mari.

Portretul lui Vladimir Voronin a fost scos si faramitat, apoi i s-a dat foc.

SPP-ul, serviciul care ii asigura paza presedintelui Vladimir Voronin, pare ca s-a predat, potrivit presei locale. Politia nu se mai lupta nici ea cu manifestantii. Rapoarte neconfirmate spun ca armata se pregateste sa intervina in forta.

S-au auzit si focuri de arma. Politia moldoveana, inarmata cu munitie de razboi potrivit unor rapoarte ale presei locale, a atacat de dimineata manifestantii, incercand sa elibereze zona din jurul Presedintiei.

Tinerii au ripostat cu pietre smulse din caldaram.

La ora 13:35, cativa protestatari au spart usa biroului presedintelui Vladimir Voronin, patrunzand inauntru, scrie Reuters.

Intai la Chisinau, apoi in toata tara

Manifestatii anticomuniste au loc marti si la Ungheni si Balti, doua orase importante ale Republicii Moldova, tinerii in special iesind in strada pentru a acuza fraudarea alegerilor.

Pe de alta parte, potrivit unor surse politice, autocare cu sustinatori ai opozitiei, care voiau sa participe la mitingul convocat pentru marti dimineata in Piata Marii Adunari Nationale, au fost blocate la intrarea in Chisinau.

Primele victime

Potrivit unor rapoarte neconfirmate, un ziarist roman de la Pro Tv Chisinau a fost ranit in evenimentele violente. Acestea s-au soldat, pana acum, cu zeci de raniti si cel putin un mort. Victima se afla in prima linie de manifestanti cand s-au declansat luptele cu politistii si nu se stie deocamdata cum a decedat.

De asemenea, ar fi si doi politisti morti in urma confruntarilor, potrivit Ministerului de Interne de la Chisinau.

Toate geamurile Presedintiei de la primul etaj sunt facute tandari de proiectile aruncate de manifestanti, iar usa de la intrare a fost zdrobita, transmite postul de radio Vocea Basarabiei.

La Parlament, manifestantii au patruns in cladire cu forta si au aruncat afara mobila, careia i-au dat foc.

In jurul orelor 22:00, etajele 1 si 5 din cladirea Parlamentului sunt in flacari, iar fortele de ordine nu asigura paza acestei cladiri.

Mai mult nici Presedintia nu este pazita, politistii si jandarmii aflandu-se la mare distanta de cele doua cladiri. Protestatarii sunt extrem de violenti si distrug tot ceea ce se afla in cele doua cladiri.

Politisti batuti de manifestanti

Politistii au fost pusi pe fuga de atacul in forta al manifestantilor. Si-au lasat scuturile si s-au adapostit la un perete, unde sunt atacati cu pietre aruncate de protestatari.

Fortele de ordine folosesc tunurile de apa si gazele lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanti. Ciocnirile continua, sunt raportati cel putin sapte raniti.

Razboi informational

Semnalul de telefonie mobila este blocat in centrul Chisinaului, pentru ca protestatarii sa nu poata comunica intre ei, iar postul de radio Vocea Basarabiei reclama faptul ca semnalul sau este bruiat. Timp de 20 de minute, postul nu a putut fi receptionat in mai multe localitati.

Site-urile moldovenesti de Internet functioneaza cu mare greutate sau deloc. Postul public de radio difuzeaza doar muzica populara.

Corespondentul Buna Ziua Iasi la Chisinau transmite ca autoritatile moldovene comuniste au intrerupt furnizarea energiei electrice in orasele din afara capitalei Republicii Moldova pentru ca cetatenii sa nu poata auzi si vedea ce se intampla la Chisinau.

Discursuri in piata

Intre timp, in piata centrala din Chisinau, liderii opozitiei au inceput sa tina discursuri, cerand reorganizarea alegerilor.

Vinovat si responsabil pentru ce s-a intamplat luni si marti in Piata Marii Adunari Nationale este Voronin, sustin revolutionarii. Acestia au declarat ca nu vor ceda si nu vor opri protestele pasnice pana nu se vor reorganiza alegerile.

"Vrem sa stopam aceste actiuni violente. Autoritatile in vigoare sunt niste lasi, niste prapaditi... Nu exclud ca aceasta este o miscare a comunistilor care vor sa instaureze dictatura cu violenta. Provocatorii din multime sunt securisti", a declarat un reprezentat al revolutiei la Radio Vocea Basarabiei.

Ce zice Voronin?

Marti seara, la ora 19:30, presedintele in exercitiu Vladimir Voronin urma sa se adreseze natiunii, pentru a proclama victoria comunistilor in alegerile parlamentare.

Rapoartele privind actiunile presedintelui Voronin au fost initial contradictorii: in vreme ce unele sustineau ca acesta a fugit, un comunicat al Presedintiei moldovene, preluat de Interfax, a precizat ca Voronin prezideaza o reuniune de guvern de urgenta.

La cateva zeci de minute distanta, Interfaxul a fost singura institutie de presa care a "beneficiat" de dovada ca Voronin nu a fugit - o declaratie a presedintelui moldovean, care denunta incercarile de destabilizare a tarii.

Ulterior, televiziunea moldoveneasca de stat a difuzat o interventie a liderului comunist, care a tinut sa avertizeze ca "sunt atacate foarte grav institutiile statale- presedintia, parlamentul. Noi trebuie sa luam decizia ce facem, care trebuie sa fie comportamentul nostru" - fara a detalia insa care sunt aceste masuri.

Dupa ora 17:00, liderii celor trei partide de opozitie care au trecut pragul electoral pentru a patrunde in Parlament au fost poftiti la discutii cu Voronin si premierul moldovean Zinaida Greceanii.

Mai devreme, Gheorghe Papuc, ministrul Afacerilor Interne, intrase in sediul Presedintiei. Conform surselor Romanian Global News de la Chisinau, mai multi comandanti ai trupelor din cadrul Ministerului de Interne si Ministerului Apararii au refuzat ordinul de a-si deplasa trupele catre Capitala.

Cateva autobuze cu studenti basarabeni au plecat din Iasi, cu intentia de a ajunge la Chisinau la orele dupa-amiezei. Acestia au fost insa opriti la granita de vamesii basarabeni, care nu i-au lasat sa intre in Moldova, fara a le da nicio explicatie.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ca urmareste cu atentie si cu preocupare situatia din Moldova, avertizand insa ca va respinge orice atitudine provocatoare la adresa Romaniei exprimata in acest context

MAE isi exprima ingrijorare in legatura cu informatiile vehiculate inclusiv de presa referitoare la producerea de acte de violenta, lipsa de acces a publicului la informatii prin canalele media, obstructionarea accesului cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in Republica Moldova, precum si la alte evolutii.

Scenariile nu au incetat sa apara. Directorul Institutului rus de Studii Politice, Serghei Markov, sustine ca miscarile de protest organizate de Opozitia de la Chisinau sunt o incercare de organizare a unei "revolutii portocalii" in Moldova si sunt sustinute de cercurile nationaliste radicale din Romania.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#proteste alegeri Moldova , #Moldova