Ziare.com

Smirnov despre unirea cu Rep. Moldova visata de Voronin: "Am ras atat de mult..."

Joi, 13 Martie 2008, ora 14:13

   

Smirnov despre unirea cu Rep. Moldova visata de Voronin: "Am ras atat de mult..."
Declaratia presedintelui moldovean potrivit careia practic a ajuns la o intelegere cu Rusia privind intrarea Transnistriei in componenta R. Moldova cu statut de autonomie nu corespunde realitatii, a spus liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, care s-a declarat amuzat de ideile lui Vladimir Voronin.

"Nu poate fi niciun fel de stat comun, poporul nostru a spus-o clar... In 2006, la referendum, am pus clar intrebarea: suntem cu Moldova sau de sine statatori? 97% din alegatori au spus: cu Rusia. Pentru noi aceasta e lege, jocurile s-au terminat", a declarat Smirnov intr-un interviu acordat ziarului Kommersant, transmite NewsIn.

Presedintele Vladimir Voronin a declarat marti, intr-un interviu publicat de acelasi ziar Kommersant, ca a ajuns la o intelegere cu Rusia pentru o apropiata solutionare a conflictului transnistrean care sa fie realizata in schimbul unor garantii internationale privind pastrarea neutralitatii militare a Republicii Moldova. Voronin spune ca, potrivit intelegerii, Moldova ar urma sa fie un stat unitar si nu federal, in care Gagauzia si Transnistria se vor bucura de o larga autonomie.

"Am citit interviul lui Voronin in avion, cand zburam spre Moscova. Am ras atat de mult, incat ma gandeam ca insotitoarea de bord imi va face observatie", a declarat Smirnov la Moscova, unde joi deputatii Dumei de Stat vor examina cererile republicilor separatiste Osetia de Sud, Abhazia si Transnistria privind recunoasterea independentei lor.

Potrivit liderului transnistrean, discutiile sunt purtate doar in scopul normalizarii relatiilor dintre Moldova si Transnistria. "Aceasta pozitie am expus-o nu eu, ci poporul transnistrean. Iar Chisinaul este interesat de patrimoniul nostru, ci nu de poporul Transnistriei", a declarat Smirnov.

Liderul transnistrean considera ca republica are motive pentru a fi recunoscuta. "Suntem practic recunoscuti. Exportam productia noastra in 78 de tari ale lumii. URSS s-a destramat si acum este etapa finala a acestei destramari. Mai sunt inca Abhazia si Osetia de Sud. Noi toti avem motive pentru a fi recunoscuti", a spus el.

Intrebat daca scopul vizitei sale la Moscova este de a pune problema recunoasterii Transnistriei, Smirnov a raspuns: "Nu, noi am venit pentru a elabora un plan de actiuni in cadrul Comunitatii pentru democratie si drepturile popoarelor (numele uniunii republicilor autoproclamate Abhazia, Osetia de Sud si Trasnistria - n.r.).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2772 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

c-o grenada in c u r ar ride si mai bine

c-o grenada in c u r ar ride si mai bine

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor