Ziare.com

Un fost consilier al lui Voronin propune reimpartirea R. Moldova

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 11:59

   

Politologul prorus Victor Doras, fost consilier prezidential al lui Vladimir Voronin, propune negocierea unui proiect de federalizare a Republicii Moldova in care sa fie inclusa si autonomia gagauza, iar capitala sa fie alta decat Chisinaul, de pilda Tighina (Bender), informeaza portalul presa.md.

Doras sustine ca puterea politica din Republica Moldova vrea sa controleze teritoriul de peste Nistru, dar in realitate nu-si mai poate controla propriul teritoriu.

In plus, argumenteaza fostul consilier prezidential, tematica transnistreana nu mai este ignorata de partidele politice, de populatie si de comunitatea internationala, iar regiunea separatista are deja elemente proprii de autodeterminare din punct de vedere teritorial, etnic, economic, statal si geopolitic.

Aspiratiile Tiraspolului deja nu mai se rezuma doar la liderul transnistrean, Igor Smirnov, la interesele Rusiei sau ale anumitor grupuri economice care se afla pe teritoriul de peste Nistru, sustine fostul consilier.

In acest context, Doras lanseaza propriul plan de rezolvare a diferendului transnistrean si insista ca la formula de negociere a edificarii noului stat in varianta federala, compus din Republica Moldova si asa-zisa republica moldoveneasca transnistreana, sa participe si autonomia teritoriala Gagauz-Yeri.

Noua entitate statala, potrivit lui Doras, urmeaza sa fie republica, in formula federativa. Forma de guvernamant propusa de politolog este cea prezidentiala, iar parlamentul ar urma sa fie bicameral (in prezent este unicameral).

Doras, pe care anumite cercuri media il considera un apropiat al politologului rus Gleb Pavlovski, mai propune o prezenta pe termen nedefinit a trupelor ruse de mentinere a pacii. Noul stat moldav unificat ar urma sa-si determine relatiile cu Romania, dar neutralitatea lui ar trebui garantata international.

Analiza lui Doras a fost preluata de presa prorusa de la Chisinau si de presa de la Tiraspol si intervine la cateva zile dupa ce directorul Institutului de Istorie din cadrul Universitatii de Stat din Transnistria, Ilia Galinski, declara, intr-un interviu pentru agentia rusa REGNUM, ca Republica Moldova nu are alta solutie decat unirea cu Romania, pe modelul unificarii celor doua Germanii.

Profesorul sublinia ca infrangerea Partidului Comunist la alegerile municipale din 2007 din Moldova arata ca, cel mai probabil, viitoarele alegeri parlamentare din 2009 vor fi castigate de adeptii unirii cu Romania.

Galinski sustine ca imboldul pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova a fost dat chiar de Uniunea Europeana si ca Romania actioneaza in aceasta directie, deschizand noi consulate pe teritoriul Moldovei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2309 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa se federalizeze Moldova si sa cuprinda si Bucovina din Ucraina si sudul Moldovei si Insula serpilor tot din Ucraina.

Sa se federalizeze Moldova si sa cuprinda si Bucovina din Ucraina si sudul Moldovei si Insula serpilor tot din Ucraina.

 

Ba chiar si Maramu

Ai dreptate, se poate merge si pina la Maramuresul istoric.

din ce in ce mai obraznici rusofonii

Evident nu e decat inca o falsa problema... Moldova cuprindea teritoriile citate... pana nu a venit tot un rus cu ideea sa o imparta!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Europa trebuie implicata urgent diplomatic pentru aplanarea unui nou conflict "inventat" de fsb, sustinut prin decizii politice de americani, de ukrainieni si latrat cu avant de komunistii "republicii" ce nu recunoasc limba strabuna a tinutului!

UNIREA TERITORIILOR ROMANESTI INTR-UN SINGUR STAT UNITAR ADMINISTRAT INTR-O SINGURA STRUCTURA ROMANEASCA IN EUROPA, ESTE SINGURA SOLUTIE!

NEMTII AU FACUT-O... NEMTESTE!
ACUM E TIMPUL NOSTRU, TREBUIE SA O FACEM, LA FEL DE NEMTESTE!

Sa fim clari: teritoriile romanesti luate de sovietici (cu acordul americanilor si englezilor), se intind de la nord de Cernauti (granita cu Slovacia) pana in Insula Serpilor, inclusiv... tezaurul... plus cvadrilaterul "oferit" bulgarilor! Nu doar noi am fost miseliti istoric, ci si polonezii si slovacii. Aceste teritorii se intind din Lituania si se termina pe Nisipurile de Aur... fiind pe teritorile actualelor Bielorusia, Ucraina, inventatele "republica moldova", "transnistria" si "gagauzia"; plus Bulgaria.

Luati ca referinta harti si atlase dinainte de 1940! Cautati pe net adevarul!
In toate aceste teritorii dreptul de a-si vota liber si democratic dorintele celor ce se simt polonezi, slovaci si romani sunt ignorate, ba chiar reprimate!

Toti ce se simt romani verticali si nu slugi supuse, ar trebui sa ceara si sa sprijine demersurile politice de revendicare teritoriala pasnica a fostelor teritorii ale Romaniei, Slovaciei si Poloniei; aflate si acum sub ocupatia Bielorusiei, transnistriei si Ukrainei evident cu ajutorul trupelor rusesti.

Toti lingvistii pot demonstra cu usurinta aceasi limba romana vorbita si scrisa, folosita pe tot teritoriul Republicii Moldova, la fel pentru slovaci si poloni, ei nescriind cu caractere chirilice, dar nu o fac.
Trebuie sa trecem la un "lobby" activ si efectiv!

Orice istoric neutru poate demonstra fara probleme apartenenta teritoriala romaneasca a teritoriilor dintre Prut si Nistru, la fel la slovaci si la poloni, dar tac... istoric! Intelectuali si istorici asta va e datoria fata de tara si de neam...

Dovezile istorice documentate, care sa fie imprastiate in mii de exemplare tiparite si pe pagini de internet in romana, engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, japoneza, chineza. Adunati logic si ordonati cronologic nenumaratele dovezi din biblotecile vestice... din arhivele biblotecilor austriece, germane si ungare.
Chiar si cele necontorsionate din cele engleze si americane! Majoritatea referintelor on line moderne ignora subiectul sau mint cu nerusinare!

Intelectua ganditi solutii de convietuire pasnica impreuna cu vecinii de maine! Ca tot langa rusi, via urcaineni, vom trai... IN PACE!
Politicieni ganditi negocieri pasnice!

Daca nu noi vom cere intregirea istorica, atunci cine?

De ce sa asteptam sa "ne dea" altii, daca noi nu ne obosim sa ne aparam si sustine international dreptul nostru strabun pentru care atatia au murit? Care ar fi avantajul sa nu ne recunoastem si apropia fratii si teritoriile? Ce sa mai asteptam?

Exact cat am primit, atat o sa si primim pe viitor daca NOI nu ne gandim hotarat interesul national. Doar noi va trebui sa luptam mereu pentru ca international sa se respecte optiunile si drepturile noastre, ale romanilor. Polonezii au inceput stangaci, dar s-au urnit!
Sa aratam lumii ca SUNTEM UNITI SI RESPONSABILI... si nici un zid inventat nu ne poate desparti sufletele! Victoria va fi cat toate meciurile si olimpiadele castigate la un loc!

TREBUIE SA DOVEDIM LUMII CA SUNTEM UNITI!

In Germania a existat un zid de beton si l-au daramat! La noi NU EXISTA, dar tot in el dam cu capul... De ce sa ne lasam tarati in lesa minciunilor acceptate tacit de parsiv de peste 60 de ani?
Inaintasii nostrii hotarati au facut-o la 1859... noi ne gasim astazi in 2007, si noi tot parlamentam fara rost.

Moldova 33,843 kmp; 3,395,600 loc; 111 loc/kmp
Romania: 238,391 kmp; 22,303,552 loc; 91 loc/kmp
Un viitor total: 272,234 kmp; 25,699,152 loc; 94 loc/kmp
Totalul e fara teritoriile "sovieto-independente" transnistrene si gagauze... si regiunea Cernautiului!

Mai mult teritoriu si populatie insemna PROPORTIONAL MAI MULTE VOTURI; deci mai multa greutate in deciziile Parlamentului Uniunii Europene. Mai multe ocazii de afaceri si deschidere de retele stabile. Deci bunastare mai grabnica pentru toti!
Ifosele cu "eu sunt mai roman ca tine", NU AU NICI UN SENS POLITIC.
Vom fi mai multi si mai puternici!

Facandu-ne ca nu ne amintim adevarul istoric si nerecunoscandu-ne fratii, dovedim acelas infantilism balcanic de care au reusit sa profite parsiv de inteligent, toate puterile dimprejur... inafara de noi... Divide et empera...
Acum e cazul sa luam o pozitie politica comuna, activa, inteligenta si sa nu mai amanam actiunile diplomatice si personale pana la unirea definitiva.

Noi, toti romanii de pretutindeni trebuie sa actionam cu cap, zi de zi si sa ne impunem istoria reala contra istoriei distorsionate interesat... atat la est cat si la vest!

Daca nu o facem noi, atunci cine?

Si daca continuam sa tinem capul jos in Europa...

CU CE DREPT NE-AM MAI NUMI ROMANI?

 

Fara Transnistria

Facem unirea dar fara Transnistria iar Gagauzii daca vor sa se intoarca la feudalism e traba lor, nu intra in Romania cu nici o autonomie. Avem zeci de mii de turco-tatari in Dobrogea dar n-am auzit sa vrea vreunul vreo autonomie, la fel si cu miile de lipoveni din Delta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor