Ziare.com

Voronin: Lenin a fost un lider genial

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 16:48

   

Voronin: Lenin a fost un lider genial
Presedintele comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a adus miercuri un omagiu lui Lenin, "lider si organizator genial", ale carui "idei sunt de actualitate".

Oficialul moldovean a facut aceasta declaratie cu ocazia a 85 de ani de la moartea acestuia, informeaza AFP.

"Nu trebuie sa renuntam la istorie. In anii postsovietici, multi dintre oameni au vrut sa-l ponegreasca pe Lenin, dar nu au reusit si nu vor reusi: a fost un lider si un organizator genial", a spus Voronin, depunand o coroana de flori la monumentul dedicat lui Lenin la Chisinau.

"Ideile clasicilor marxism-leninismului sunt si acum de actualitate si pot deveni o foaie de parcurs pentru rezolvarea problemelor timpurilor moderne. Astazi noi construim in Republica Moldova un stat social, unde prosperitatea cetatenilor este o prioritate", a adaugat Voronin.

Partidul Comunist este la putere din 2001 in R.Moldova, fosta republica sovietica si tara cea mai saraca din Europa, afirma AFP. Formatiunea politica a cistigat alegerile legislative in 2001 si in 2005, iar presedintele sau, Voronin, a fost ales de doua ori la conducerea statului.

De altfel, si anul trecut, la 7 noiembrie, presedintele Voronin spunea ca este necesara reeditarea clasicilor marxism-leninismului si elaborarea unor noi lucrari pentru adaptarea acestor idei la realitatile moderne.

Vornin a adaugat ca, in prezent, "intreaga lume" constientizeaza valoarea ideilor lui Marx. "Odata izbucnita criza mondiala, toata lumea s-a aruncat sa citeasca Capitalul lui Marx si revine la aceste idei", a spus Voronin.

Presedintele comunistilor moldoveni a subliniat, insa ca nu este adeptul revenirii dogmatice la ideile lui Marx, "pentru ca lumea s-a schimbat" si pentru ca pe parcurs s-au facut si multe greseli, "altfel URSS-ul nu ar fi disparut".

Citeste mai multe despre Vladimir Voronin Lenin genial marxism
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1100 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Trei izvoare si trei parti constitutive ale marxismului

"Teoria plusvalorii este piatra unghiularÄ a teoriei economice a lui Marx. Capitalul creat prin munca muncitorului Ă®l apasÄ pe muncitor, ruineazÄ pe micii patroni Ĺźi creeazÄ o armatÄ de Ĺźomeri. ĂŽn industrie, victoria marii producĹŁii se vede dintr-o datÄ, dar Ĺźi Ă®n agriculturÄ observÄm acelaĹźi fenomen: superioritatea marii agriculturi capitaliste creĹźte, folosirea maĹźinilor creĹźte Ĺźi ea, gospodÄria ĹŁÄrÄneascÄ e prinsÄ Ă®n laĹŁul capitalului bÄnesc, decade Ĺźi se ruineazÄ strivitÄ sub povara tehnicii ei Ă®napoiate. ĂŽn agriculturÄ decÄderea micii producĹŁii Ă®mbracÄ alte forme, dar existenĹŁa ei este un fapt incontestabil.
Strivind mica producĹŁie, capitalul duce la sporirea productivitÄĹŁii muncii Ĺźi la crearea unei situaĹŁii de monopol pentru uniunile de mari capitaliĹźti. ProducĹŁia Ă®nsÄĹźi devine Ă®ntr-o mÄsurÄ din ce Ă®n ce mai mare socialÄ a€" sute de mii Ĺźi milioane de muncitori legaĹŁi laolaltÄ Ă®ntr-un organism economic coordonat a€", pe cĂ®nd produsul muncii Ă®n comun este Ă®nsuĹźit de un mÄnunchi de capitaliĹźti. Anarhia Ă®n producĹŁie creĹźte, crizele devin din ce Ă®n ce mai frecvente, goana turbatÄ dupÄ pieĹŁe se Ă®nteĹŁeĹźte, pentru masele populaĹŁiei existenĹŁa devine din ce Ă®n ce mai nesigurÄ. MÄrind dependenĹŁa muncitorilor de capital, orĂ®nduirea capitalistÄ creeazÄ forĹŁa grandioasÄ a muncii unite... Oamenii au fost Ĺźi vor fi Ă®ntotdeauna victime stupide ale Ă®nĹźelÄrii Ĺźi ale autoĂ®nĹźelÄrii Ă®n politicÄ atĂ®ta timp cĂ®t nu vor Ă®nvÄĹŁa sÄ caute Ă®ndÄrÄtul fiecÄrei fraze, declaraĹŁii Ĺźi fÄgÄduieli cu caracter moral, religios, politic sau social interesele unor clase sau ale altora. AdepĹŁii reformelor Ĺźi ai Ă®mbunÄtÄĹŁirilor vor fi Ă®ntotdeauna prostiĹŁi de apÄrÄtorii vechiului atĂ®ta timp cĂ®t nu vor Ă®nĹŁelege cÄ orice instituĹŁie veche, oricĂ®t de barbarÄ Ĺźi de putredÄ ar pÄrea, se menĹŁine graĹŁie forĹŁelor de care dispun unele sau altele din clasele stÄpĂ®nitoare. Iar pentru a sfÄrĂ®ma Ă®mpotrivirea acestor clase existÄ un singur mijloc: a gÄsi Ă®n Ă®nsÄĹźi societatea care ne Ă®nconjoarÄ, a lumina Ĺźi a organiza pentru luptÄ forĹŁele care pot a€" Ĺźi, datoritÄ situaĹŁiei lor sociale, trebuie a€" sÄ constituie forĹŁa capabilÄ sÄ Ă®nlÄture vechiul Ĺźi sÄ creeze noul.
......
Numai materialismul filozofic al lui Marx aratÄ proletariatului ieĹźirea din robia spiritualÄ Ă®n care au vegetat pĂ®nÄ acum toate clasele asuprite. Numai teoria economicÄ a lui Marx lÄmureĹźte adevÄrata situaĹŁie a proletariatului Ă®n orĂ®nduirea generalÄ a capitalismului...." Scris: 1913
Publicat: ProsveĹźcenie nr. 3, martie 1913
Sursa: V. I. Lenin, Opere alese, 1970, Editura PoliticÄ, p. 65-73
Transcriere: Liviu Iacob, 2008

 

Teoria ca teoria,prftica ne omoara !

La voi in moldova a-ti facut un lucru cu cap.Fostele Kolhozuri au trecut la tarani dar administrate in comun si profitul corect partajat.Asta am constatat asta vara cind am fost prin locurile de bastina.In Rominia,fiecare taran s-a luat la batae cu celalalt,au sfirtecat pamintul si apoi abandonat ne avid cine sa il lucreze.
Ideile si constitutia URSS erau perfecte,numai ca oamenii care le-au aplicat .....si astfel sa ajuns la o societate neperformanta,care in 60 sa se autodesfiinteze.Pacat ca in numele acestei utopii comuniste,au murit in Gulaguri si razboae 40 milioane de fiinte umane.SI ASTA NU SE IARTA !

vise

vise nene voronin. Mortul comunist de la groapa nu se mai intoarce. Da lenin a fost genial in a duce rusia la dezastru

 

nu Lenin a dus-o la dezastru

a trait prea putin. la inceputul lui 1924 era deja mort iar ultimii doi de viata a fost bolnav. nu poti distruge o tara in 4 ani. urmasii care s-au lasat inselati de sirenele capitalismului. proletarii si burghezia rosie au vrut sa traiasca precum in capitalism. acum este mai bine in rusia?

greseala

Un absolvent de facultate mi-a spus odata ca adevarul se afla in versurile din manele.Habar nu avea despre notiunea de subcultura.Sau incultura.Se simte clar ca esti ascultator de manele.

ERATA

bravo Leonid

ha ha ha

de unde le mai scoate?! un schizofrenic ce face o intreaga tara de rusine... ma abtin cu greu de la a-i blestema, nu stiu cum ii rabda pamantul. prostul pamantului!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor