Ziare.com

Voronin nu mai solicita garantarea internationala a neutralitatii R. Moldova

Joi, 24 Iulie 2008, ora 09:11

   

Voronin nu mai solicita garantarea internationala a neutralitatii R. Moldova
Presedintele Vladimir Voronin a anuntat miercuri ca Republica Moldova nu va mai pune problema recunoasterii neutralitatii sale de catre comunitatea internationala, conditie prezentata drept necesara, in urma cu cateva luni, pentru ca Moscova sa accepte reglementarea transnistreana.

Potrivit presedintelui moldovean, garantarea internationala a neutralitatii nu are sens, pentru ca totul depinde de Moldova cum va dori ea sa fie, informeaza Interlic.

Presedintele a ajuns la concluzia ca aceasta chestiune tine exclusiv de politica interna a Moldovei si nu de cea a comunitatii internationale, iar daca vreun stat va dori sa recunoasca neutralitatea, o poate face.

Voronin a precizat ca aceasta decizie a fost luata de catre autoritatile moldovene, in urma consultarilor cu partenerii sai din Occident si din Comunitatea Statelor Independente.

In urma cu cateva luni, atat in presa rusa, cat si in mediile politice de la Chisinau s-a vehiculat intens ideea ca obtinerea unor garantii internationale pentru neutralitatea Republicii Moldova din partea marilor actori internationali este una din conditiile formulate de Moscova pentru facilitarea solutionarii conflictului transnistrean prin mentinerea caracterului unitar al statului moldovenesc.

Desi neutralitatea este inscrisa in Constitutia moldoveana, temerile Moscovei cu privire la o eventuala aderare la NATO a Republicii Moldova ulterioara reglementarii transnistrene ar fi fost rispite prin obtinerea acestor garantii internationale, sustineau promotorii acestei idei.

De altfel, presedintele Vladimir Voronin a formulat aceasta solicitare in cadrul discursului pe care l-a sustinut la summit-ul NATO de la Bucuresti, de la inceputul lunii aprilie.

Presedintele Vladimir Voronin a afirmat in respectivul discurs ca, la 17 ani de la proclamarea independentei sale, Moldova isi doreste "implicarea cat mai activa a tuturor partilor pentru recunoasterea neutralitatii constitutionale a Republicii Moldova si promovarea reintegrarii tarii in baza dreptului international".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1059 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Problema noastra este cu spatiul Schengen.

Sa-l mutam cit mai rapid pe Prut. Lasa-l pe Voronin sa se coimaceasca si sa se ciorovaiasca cu aia de la Tiraspol. Or sa intre si ei in spatiul Schengen, si atunci nu va mai fi frontiera cu Romania ori lasa-i sa puna granitele unde vor ei.

 

Are dreptate Voronin,

In timpul Primului Razboi Mondial, Romania se redusese la o parte din teritoriul Moldovei din dreapta Prutului. Capitala se mutase la Iasi.
Astazi,Romania se afla in aceeasi situatie. Numai ca agresorul nu mai este Germania, ci Noua Ordine Mondiala. Forta financiara si parsivenia acestora, o intrece cu mult pe cea a Germaniei.
O apropiere intre Republica Moldova si Transnistria, naste speranta ca Romania mai are inca o sansa de supravietuire.
Ii astept pe trimisii Satanei sa ma atace.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor