Ziare.com

Voronin pretinde ca Statul Moldovenesc are 560 de ani

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 21:42

   

Voronin pretinde ca Statul Moldovenesc are 560 de ani
Vladimir Voronin a semnat un decret prin care Republica Moldova va dedica anul 2009 celebrarii a 650 de ani de la infiintarea Statului Moldovenesc.

Discursul inaugural al lui Voronin a prezentat "aparitia Romaniei" ca ca una dintre vitregiile istoriei Statului Moldovenesc, informeaza Gardianul.

Totodata decretul da startul unor activitati propagandistice menite sa ofere legitimitate si vechime Statului Moldovenesc.

Guvernul de la Chisinau a adoptat si legea de modificare a legii 939 XIV/2000, in legatura cu activitatea editoriala. Potrivit actului normativ autoritatile pot cenzura publicatiile proromanesti pentru a elimina materialele care contesta teoriile nationaliste ale guvernului de la Chisinau.

Orice tentativa de combatere a tezelor moldoveniste intra astfel sub incidenta Codului penal al Republicii Moldova si sub incidenta legii in cauza.

In privinta cenzurei propriu zise, la articolul 5 "se interzice editarea literaturii care contine contestarea si defaimarea statului si a poporului, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violenta publica, precum si alte manifestari ce atenteaza la regimul constitutional".

Cei care incalca aceasta lege pot fi intemnitati de la 2 la 5 ani.

Republica Moldova si-a declarat pentru prima oara suveranitatea la data de 21 noiembrie 1917, independenta la data de 24 ianuarie 1918 in limitele guberniei Basarabiei (intre Prut si Nistru, de la Hotin la Dunare si la Marea Neagra) asa cum fusese delimitata in perioada 1812-1918 in cadrul Imperiului rusesc, iar la 27 martie 1918 s-a unit cu Romania.

La data de 28 Iunie 1940, Romania a fost obligata sa cedeze Basarabia Uniunii Sovietice, moment in care a fost impartita intre RSS Moldoveneasca si Ucraina.

A redevenit parte a Romaniei intre vara anului 1941 si vara anului 1944 apoi din nou sovietica in perioada 1944-1991. Odata cu dezmembrarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a devenit stat independent la data de 27 august 1991, membru al ONU.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2007 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

membru ONU...?

Ce ziaristi,de cind e ma,Moldova membru ONU..?chiar crezi ca Putin va lasa Moldova sa devina membru ONU..?..Moldova e membra CSI(sluga Moscovei)si assa va ramine pina va muri,Voronin..

 

incorect

RM e membra ONU, habar n-ai si te bagi.

nato

trebuie sa il ierti, omu se gandea la nato.

ACUM ESTE MOMENTUL...

...sa doboram doi iepuri dintr-un foc:ne alipim la Moldova si ne luam denumirea de "moldoveni".
1-ne-am unit cu "TARA"
2-scapam de confuzia rromi=romani
s-o punem de-un referendum oameni buni!!

 

vechimea numelui roman

Denumirea de romani este atestata documentar pe un pithos datind din sec 18BC asa ca matale vorbesti niste timpenii si ar trebui sa nu te mai bagi in chestii care nu sunt de competenta ta. Alte documente sunt din sec 12 BC, sec 6 si 5BC, o inscriptie pe un mormant de la inceputul crestinismului. Nu va nmai treziti vorbind aiurea daca nu sunteti educati suficient ca sa dati argumente netrebnicilor inapoiati care vor sa va fure tara.

west side

ideea e geniala!e logica! Dar oare ne vor? De fapt,realizeaza Moldova Mare fara sa traga un foc! Gata! De maine sunt moldovan!Si asa noi ardelenii vorbim graiul "moldovenesc" al limbii romane..!!!

Huoo

Huooo kgb-istilor si filo-rusilor!

Hai sa ne unim cu...Licuriuciul Cel Mare

Pai mai bine hai sa ne unim cu Statele Unite si sa ne numim americani!
Mai bine golan, decat activist
Mai bine american/decat moldovean!
Mai bine vin/ decat Voronin

Vechii Latini aveau o vorba :" Si tacuises, philosofus mansises", adica " Daca taceai, filosof ramaneai".

O tara in care conceptul de patriotism si nationalism sunt contradictorii este o tara menita sa dispara d-nule VORONIN. Se pare ca aveti lacune foarte mari in ceea ce priveste Istoria Moldovei. E rusinos avind in vederea pozitia pe care o ocupati in fruntea Basarabiei.

Originile latine ale Moldovei se trag din perioada de ocupatie romană a Daciei si litoralului Pontic pana la Olbia (in zilele noastre Romania, Bulgaria si Ucraina de sud-vest pe care s-a format o nouă cultură prin romanizarea de către colonistii romani a populatiei locale). După ce Imperiul Roman s-a retras de pe o parte din teritoriu, iar trupele sale au părăsit regiunea in 271 d.Hr., o multime de popoare migratoare au trecut prin această regiune, ca: hunii, gotii, slavii si maghiarii.

Moldova in cea mai mare intindere a ei (sec. XV), era cuprinsă intre: Muntii Carpati (hotarul cu Transilvania), Nistru (la nord si est), Marea Neagră, Dunăre, Siret si Milcov (hotarul cu Muntenia sau Ţara Rumanească de mai tarziu). Sub Stefan cel Mare, nepot al lui Alexandru cel Bun dar si văr al lui Vlad Ţepes din Muntenia, Moldova a ajuns la intinderea si puterea ei maximă.
………………………………………………………………………………………………….

Uniunea Sovietică a anexat Basarabia, Bucovina de nord si Ţinutul Herta in iunie 1940, după ce a inaintat un ultimatum Romaniei. Două treimi din Basarabia au fost combinate cu Transnistria (o mică parte din URSS), pentru a forma RSS Moldovenească. Restul a fost oferit RSS Ucrainene.

Pentru a recupera teritoriile ocupate de URSS, Romania a intrat in cel de-al doilea război mondial de partea Puterilor Centrale in iunie 1941.

In timpul celui de-al doilea război mondial, se reuseste eliberarea Basarabiei care a fost făcută de Ion Antonescu, cand a dat celebrul indemn "Ostasi, Vă ordon, treceti Prutul!", insă a durat numai trei ani, deoarece la 23 august 1944 armata sovietică a ocupat-o pentru a patra oară.

La 23 august 1944, o lovitură de stat dată de Regele Mihai, cu sprjinul partidelor istorice si al armatei, a destituit dictatura lui Antonescu si a pus armata Romaniei de partea Aliatilor. Romania a luptat greu in bătăliile cu germanii din Transilvania, Ungaria si Cehoslovacia.
La sfarsitul celui de-al doilea război mondial, nordul Transilvaniei a revenit Romaniei, dar Bucovina de nord, Basarabia, Ţinutul Herta si sudul Dobrogei (Cadrilaterul) au fost pierdute.

RSS Moldova a devenit independentă abia in 1991, sub numele de Republica Moldova.

Cam asa s-au petrecut lucrurile si nu altfel d-nule Voronin, e PACAT sa schimbati Istoria Moldovei.
Pacat ptr ca va veni ziua cind VA VOI JUDECA PTR TOT RAUL FACUT MOLDOVEI MELE.

"Satana se luptă cu Hristos in lume, iar cimpul de luptă este sufletul omenesc" Dostoevski

 

Un nou Luceafar-ruginitu

Cap de ...York !
Noi iti zicem tie...papadie!!!
NB Stiti cum se cheama in limbaj popular floarea aceea galbena!?

Modova

Voronin, acest militian al fostei URSS, nu i-a ajuns ciolanul si se baga in seama. Pupator de funduri rusesti... Vin alegerile si cred ca deja si acolo se destupa lumea la minte....

Sanatos ?

Pai republica moare de foame si prasadintele face istorii?
Gusatule !! Lasa-ne !!!

 

VORONIN ESTE UN MARE TRADATOR

VORONIN NU ESTE DECAT UN MARE TRADATOR AL ROMANIEI, STAT NATIONAL UNITAR FORMAT INITIAL IN 1859 DIN STATUL MOLDOVEAN INDEPENDENT DIN DREAPTA PRUTULUI SI VALAHIA,DUPA CARE S-A FORMAT ROMANIA IN 1918 CU GRANITELE EI FIRESTI, CU TRANSILVANIA. VORONIN NU ESTI DECAT UN TRADATOR MIZERABIL, APERI INTERESELE RUSESTI, ESTI UN LACHEU COMUNIST.
IN LOC SA TE UNESTI CU RESTUL ROM,ANIEI, VREI SA SMULGI DE LA ROMANIA INIMA MOLDOVEI; SI IN ACELASI TIMP NU SCOTI O VORBA TRADATOR MIZERABIL DESPRE SUDUL BASARABIEI NORDUL BASARABIEI SI NORDUL BUCOVINEI. ALEA LE LASI IN PACE SA APARTINA UCRAINEI IN CONTINUATE TE DOARE-N COT. ESTI VREDNIC DE SPANZURATOARE, MIZERABILE VANDUT URSS-ULUI CARE TE-A FACUT GENERAL DE SECURITATE SI-ACUM RUSIEI.

 

Mancurt

http://www.interlic.md/2008-03-27/4484-4484.html
Victor Roncea.
Un produs al "reeducarii"
Voronin se trage dintr-un neam curat romanesc, o familie renumita de oameni bogati si respectati. Domnica si Isidor Sarbu, bunicul lui Voronin, faceau parte dintr-o familie numeroasa: zece frati. Cinci baieti si cinci fete. Bunicul sau a fost deportat de rusii bolsevici, i-a fost confiscata averea si familia i-a fost rupta si risipita. Isidor Sarbu, primar al regimului Antonescu in Transnistria, in perioada 1942-1944, i-a blestemat pe comunistii rusi si a fugit in Romania unde a ajuns luptator cu arma in mana in muntii Oasului. Nepotelul a intrat pe mana rusilor care i-au aplicat "reeducarea", i-au schimbat numele de familie cu unul rusesc - Voronin - cioroi pe romaneste, si l-au transformat intr-un mancurt - nume care exprima tipologia slugii resentimentare la adresa propriului neam. Fenomenul Stockholm se numeste complexul apropierii dintre victima si calau, observat si catalogat psihopatolog in cazurile de ostateci rapiti de teroristi care ajung sa se ataseze atat de mult de tortionarii lor incat sunt gata chiar sa-si dea viata de bunavoie pentru a-i salva pe teroristi.

Ptr.liviu chiliman

nu cred nici o iota din ce povestesti.Numele de Isidor iti spune ceva,mult prea inteleptule ? Eu te asigur si bag mana in foc si nu m-as arde ca acest imbecil de voronin este ji*dan imputit de origine.Rusul de rand nu este un om rau,dar de la caderea Tarului ,Russia a fost condusa de ji*dani.Dintre toti rus pur-sange nu este decat Vladimir Putin.Si Medvedeev este ji*dan.Panemaesi?

rrrrr

Singurul scop al RM este sa distruga Romania,ddupa care sa devina ce vor rusii:o alta gubernie a lor!Oamenii aia sunt periculosi,iar populatia mintita ii voteaza! De ce nu zice Tolea Voronin nimic de teritoriile rapite de Ucraina?(Bugeacul,Basarabia de Nord si Bucovina de Nord din trupul Moldovei?)Pentru ca e vandut slavilor!Rusi SI Ucraini..De fapt,el isi uraste neamul si face totul sa-l distruga(vezi asimilarea accelerata a "moldovenilor" in Bugeac ,Transnistria si Bucovina de Nord.

Salut autonomia

Cel putzin, conducatorii moldoveni au chibzuintza si nu lasa afacerile pe seama bucurestenilor. Ei sunt autonomi si actioneaza ca atare.In ceea ce priveste unirea, in prezent si rusii moldoveni au un cuvant de spus, iar intr-o comunitate trebuie sa dai atentie celor mici la fel ca celor mari.MOldovenismul este exagerat,cenzura deasemenea, dar daca nu se aduna economic, halal independentza....

 

Povestea pulii de Ion Creanga este mai adevarata decat istoria lui Voronin

Voronin:
"...Moldova n-a fost
a stramosilor tai(rusii), n-a fost a ta si nu e a voastra(a rusilor), ci a urmasilor
nostri s-a urmasilor urmasilor nostri in veacul vecilor...".
Precum si aceasta harta sa o citeasca mai bine:http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C5%9Fier:Romania_1930_judete2.svg

Cand s-a nascut Voronin in Moldova nu era lapte si iau dat sa suga de la tita calului

1.Cum iti dai seama daca moldoveanul este mire?
Are treningul nou!
2.I: Ce primesti la un restaurant moldovenesc daca ceri creier pane?
R: Mimorie di porc prajita!
3.Un moldovean trimite o scrisoare iubitei sale, care suna cam asa: Matz fermecat.Suntetzi unsoare pentru mine...
4.Un moldovean, vorbind despre planurile sale de viitor :
"Bluji am, jeaca-mi cumpar, o leaca de bataie stiu... acu ma duc la Bucuresti".
6.Moldoveanul la scoala «
- Bre, moldovene, iti plac rusii? - Da, mult. - Dar romanii? - Nu. - De ce? - Pentru ca l-au batut pe tata cu rigla la scoala''n 37. - Si ce face tatal tau acum? - Ehe, l-au impuscat rusii in 40.

ROSCA CE ARE DE ZIS?

IURIE ROSCA, ASA-ZISUL LUPTATOR ANTICOMUNIST, CE ARE DE ZIS IMPOTRIVA CURULUI DE VORONIN, PE CARE IL LINGE CU ATATA ARDOARE, DE-I RAMANE RAHAT PE BARBA SI PENTRU NEPOTII LUI? VOR FI ALEGERI INTERESANTE IN APRILIE. INSA NU CRED CA DEMOCRATII VOR CASTIGA. TOT HANDICAPATII DE COMUNISTI VOR "BIRUI", SA LE FUT MUMA-N CUR.

 

MULTUMESC

mi-a placut sfarsitul in forta.....ha,ha,h

mahmureala

heh, asa cand iei rudotelu'' cu vin din pivnitele domnesti - incepi sa visezi cu ochii deschisi.
ce, guzgani rau mirositori sunt rusii astia - scriu istoria in functie de ce viseaza noaptea sefu'' partidului.
geez, romanii ar trebui sa le stinga lumina papagalilor astora.

 

frati moldoveni

frati romani unitiva cu tara mama romania

 

Voronin

Este un renegat, rusificat la Moscova si are ura ruseasca impotriva romanilor. Dorinta cea mai mare al acestui declasat, este de a vedea tara o gubernie rusa.
Nu am priceput de ce Basescu a invitat un asemenea om, sa ne murdaresca pamintul.
Totul depinde de poporul basarabean, daca are sa-l voteze pe acest nenorocit sa nu mai cearacetatenia romana.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor