Ziare.com

Voronin vrea acord de asociere cu UE

Joi, 26 Iunie 2008, ora 07:29

   

Voronin vrea acord de asociere cu UE
Presedintele Vladimir Voronin a declarat miercuri ca, avand in vedere problema transnistreana, Republica Moldova va alege calea catre integrarea europeana care sa excluda insa aderarea la NATO si va cere ca noul acord negociat cu Bruxelles-ul sa fie unul de asociere.

"De ce sa fim noi mai modesti decat Ucraina, care insista ca noul document pe care il negociaza cu UE sa fie numit Acord de asociere?", a declarat presedintele Voronin miercuri, in cadrul unei sedinte a Comisiei pentru integrare europeana pe care o prezideaza.

Acordul de Parteneriat si Cooperare, adoptat in 1998, care a constituit in ultimii zece ani cadrul de cooperare dintre Republica Moldova si UE, a expirat de curand si autoritatile moldovene au solicitat lansarea unor discutii pe marginea viitorului cadru de cooperare, pe care si-l doresc mai avansat si care eventual sa ofere Republicii Moldova anumite perspective de aderare la UE.

Dupa ultima reuniune a Consiliului de Cooperare UE-Republica Moldova de la Bruxelles, care a avut loc la sfarsitul lunii mai, presedintele Voronin a declarat ca partenerii europeni au apreciat dinamica reformarii europene din Republica Moldova, fiind dispusi sa discute eventualul continut si parametrii generali ai viitorului acord al Uniunii Europene cu Republica Moldova. Presedintele a subliniat interesul Chisinaului pentru ca Executivul comunitar sa obtina cat mai repede mandatul pentru initierea negocierilor.

Voronin a atras atentia asupra importantei acceptului dat de Comisia Europeana de a avea la Chisinau, in luna iulie, "o discutie serioasa cu reprezentantii Republicii Moldova in problema continutului viitorului acord".

Uniunea Europeana a incheiat acorduri de asociere si stabilizare, considerate o anticamera a aderarii la organizatie, si cu statele din Balcanii de Vest, iar Romania sustine ca Republicii Moldova sa-i fie oferita aceeasi perspectiva ca si statelor din Balcanii de Vest.

Miercuri, la sedinta Comisiei pentru integrare, Voronin a declarat ca noul cadru de relatii cu Bruxelles-ul, asupra caruia in luna iulie ar urma sa fie lansata o perioada de reflectie, ar trebui sa ofere Republicii Moldova perspective clare de aderare, fara a stabili insa termene concrete."Aceasta perspectiva clara va fi o motivatie puternica pentru continuarea reformelor si proceselor democratice in Republica Moldova", a declarat presedintele moldovean.

Referindu-se la pozitia Republicii Moldova in privinta negocierilor asupra viitorului document, Voronin a spus ca el trebuie sa prevada obtinerea de catre Chisinau a unui regim de vize liber si a unui regim de comert liber aprofundat cu UE. Este pentru prima data cand Chisinaul se pronunta, dupa lungi dezbateri interne, in favoarea unei deschideri totale a pietei sale fata de UE si nu doar a unui comert asimetric facilitat din partea UE.

Citeste mai multe despre Voronon Republica Moldova UE
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 871 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

volodea... nu mai ai mult...

EU a zis clar ca drumul spre EU trece prin Romania...
Iar tu paduche comunist... nu vei reprezenta in veci teritoriul romanesc luat "cadou" de rusi de la anglo-americani.
Le-ai trimis pozele cu circul de la soldatul sovietic necunoscut? Cat sa-ti fie de o coliva?
Indreaznesti sa te compari cu Ucraina? Tu nici o pasune ca Transnistria nu poti pastori... mumie stalinista.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor