Voronin vrea demiterea a 50% dintre angajatii politiei rutiere

Luni, 19 Mai 2008, ora 20:50
1905 citiri
Voronin vrea demiterea a 50% dintre angajatii politiei rutiere

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a cerut luni ca jumatate dintre angajatii politiei rutiere sa fie demisi pe motive de coruptie, anunta NewsIn

Indicatia a fost formulata in termeni duri de presedintele Voronin, in cadrul sedintei colegiului Ministerului de Interne, convocat la solicitarea sa.

"Astazi sa fie ordinul ministrului pentru reducerea cu 50% a efectivului politiei rutiere a Republicii Moldova - cu 50%, nu 49,9!", l-a somat Voronin pe ministrul de Interne, Valetin Mijinschi. Motivul acestor masuri radicale este "generalizarea fenomenului coruptiei in randurile politiei rutiere".

Decizia intervine la scurt dupa ce s-a constatat ca doi politisti de la un post rutier din Leuseni, care au fost prinsi cerand mita, castigau cate 1.300 de euro pe zi de la soferii care efectuau curse in Europa.

Voronin a apreciat drept alarmant gradul de raspandire a coruptiei in structurile politiei rutiere, fenomenul fiind deja incetatenit in subdiviziunile acestei structuri de ani de zile.

"In prezent, coruptia a ajuns la o asemenea amploare, incat prezinta un pericol real pentru securitatea statului si a cetatenilor si nu mai poate fi tolerata", a declarat Voronin, citat de serviciul de presa al Presedintiei.

Voronin a dat exemple concrete si nume de persoane din cadrul politiei rutiere implicate in actiuni infractionale. Voronin a specificat, printre altele, ca autobuzele si microbuzele care efectueaza rute in tarile UE sunt taxate de la 20 pana la 50 de euro, mai arata comunicatul Presedintiei.

Potrivit comunicatului, Voronin a mai spus ca se da mita inclusiv la angajarea si atestarea anuala a colaboratorilor politiei rutiere. Astfel, potrivit datelor pe care le-a prezentat, pentru angajarea in organele politiei rutiere se achita taxe intre 1.000 si 3.000 de euro sau chiar sunt oferite autoturisme, iar pentru atestarea anuala a politistilor se ridica frecvent taxe de 250-300 dolari.

Seful adjunct al Directiei politiei rutiere (DPR), Sergiu Armasu, a declarat pentru editia online a cotidianului Jurnal de Chisinau ca indicatia presedintelui Vladimir Voronin de a reduce la jumatate numarul agentilor de circulatie este "o decizie argumentata". Intrebat daca politia rutiera va face fata obligatiilor avand un numar mai mic de angajati, Sergiu Armasu a declarat ca, deocamdata, situatia nu este clara.

"Ramane de vazut. Probabil, daca va fi redus numarul angajatilor, DPR va avea si un alt statut, pentru ca nu se va incadra in statutul de directie. Dar este totusi o decizie argumentata", a mai spus Armasu.

Avocatul Vitalie Nagacevschi, presedintele Asociatiei "Juristii pentru drepturile omului", de la Chisinau, a declarat, pentru NewsIn, ca indicatiile presedintelui Voronin vin in contradictie cu legislatia moldoveneasca si in special cu prevederile Codului Muncii.

"In plus, in atributiile sefului statului nu intra organizarea activitatii ministerelor, convocarea de sedinte sau lucrul cu cadrele MAI. In principiu, presedintele Voronin nu are mandat sa dea indicatii niciunui ministru", spune Vitalie Nagacevschi.

Potrivit lui, in cazul in care presedintele Voronin detine informatii privind existenta unor fapte si scheme de coruptie, el este obligat sa le transmita Centrului pentru combaterea crimei economice si a coruptiei sau Procuraturii generale, pentru ca aceste structuri sa investigheze cazurile si sa transmita, la nevoie, dosarele in judecata.

"Doar in baza unei decizii a instantei de judecata, pronuntata prin sentinta definitiva, se poate emite ordin de eliberare din functie a unui angajat. Nu poti da afara un om pentru o presupusa comitere a unei infractiuni", sustine avocatul Vitalie Nagacevschi.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum...
#politisti, #Vladimir Voronin, #demitere, #rutier , #Moldova