Ziare.com

Voronin vrea si o "Enciclopedie moldoveneasca"

Luni, 26 Martie 2007, ora 19:09

   

Voronin vrea si o "Enciclopedie moldoveneasca"
Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, a semnat, luni, un Decret de constituire a unei comisii care se va ocupa de realizarea unei "enciclopedii moldovenesti". Conform serviciul de presa al Presedintiei Republicii Moldova editarea acestei Enciclopedii este determinata de nivelul actual de dezvoltare a societatii si de importanta cunostintelor "pentru formarea unei personalitati multilateral dezvoltate".Presedintele Moldovei considera ca scopul acestui proiect este facilitarea accesului publicului larg la informatii din diverse domenii.Comisiei care se va ocupa de editarea "Enciclopediei moldovenesti" are in componenta membri ai Academiei de stiinte si rectorii universitatilor din Moldova: scriitorul Ion Druta, ministrul Culturii Artur Cozma, deputatul Victor Stepaniuc, ministrul Educatiei Victor Tvircun.Termenul in care comisia trebuie sa prezinte Guvernului moldovean planul de actiuni pentru pregatirea editarii Enciclopediei este de trei luni. in acest restimp, Executivul de la Chisinau trebuie sa analizeze proiectul si sa examineze posibilitatea de finantare a acestuia.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2006 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De la Nistru pan' la Tisa

Alipirea Basarabiei la patria mama, este un rau necesar !

 

Onoare si glorie lui SARKIZIAN

PUTINI ROMANI AU OPTICA TA PATRIOT-ROMANEASCA. I-TI DORESC NUMAI SUCCESE petre albanu

Voronin vrea si o "Enciclopedie romaneasca"

Ar fi bine ca Voronin sa puna in fruntea comisiei pe Tismaneanu. Tot umbla el numai dupa "ciubucuri grase" si se are bine si cu Basescu, Presedintele Romaniei.

 

Ref.: ionescu

Individului ionescu ii recomand o perioada de 2 - 3 ani la Marcuta. Acolo se trateaza boala de care sufera si in mod sigur va fi calmat. Efectul cel mai bun va fi insa faptul ca vom fi scutiti de ineptiile pe care le posteaza si pe care le considera probabil cugetari valoroase. Indivizii de teapa lui nu isi dau seama de ce boala cumplita sufera si trebuiesc indrumati acolo unde isi pot fi tratati in mod eficient.

.... s-a nasut in Moldova ....

Cioclopedia moldovineasca ar trebui tiparita pe sticlele de vin. In asa fel cel putin din plictis ar mai citi si musterii. Asta va rezolva multe probleme. Doar rusii vor fii lasati in ceata pentru ca nu cred ca vor invata nici romana si nici moldoveneasca limba derivata din rusa! Eu cred ca schizofrenia s-a nascut in Moldova Sovietica. Macar daca nu se poate trata se poate uda cu putin vin .

 

comunismul e in floare

e foarte bine ce vrea voronin dar ce va facea atunci cind va vedea ca istoria moldovei se confunda in mare parte cu istoria romaniei moderne?sigur va apela la marele istoric roller.sint curios sa o citesc.si mai e ceva:dupa ce ca sint mindru ca stiu doua limbi fara sa fi facut nici un efort voi sti si doua istorii tot fara nici un efort.ce usor e sa devii cult.am dreptate?ha ha ha.mai bine s-ar infiinta un fond special pentru bolile lui voronin asta.saracul e dus cu capul rau de tot.cum se numeste boala asta?prostie sau mitocanie cu reminiscente bolsevice?

 

Dipl.-Ing.

A ajuns si Ion Druta sa se preteze la asa ceva? Ma dezamageste profund...

 

ii dorim un chiai fierbinte!

Impreună cu tătucii de la moskva... în drum spre Siberia!

Regiunea Moldova a fost si va fi a României... pentru că nu e a noastră... ci a copiilor copiilor nostri români, veneticule... în veacul vecilor!

Miscarea pentru înlăturarea definitivă a trădătorului trebuie să se facă simtită.

Orice mijloc "sovieto-democratic" este binevenit. Putem negocia după aia.

A fost îndeajuns suferinta si bătaia de joc, e vremea să actionăm hotărât!

Dacă nu noi românii, atunci cine?

 

"Ce-i lipseste chelului, tichie de margaritar"

Oare de o "enciclopedie moldoveneasca" e nevoie acum? Poate efigia tovarasului Voronin va fi pusa pe prima pagina asa cum si cea a lui Ceausescu a fost pe dictionarul enciclopedic roman editat in timpul domniei sale. Noi ii dorim succes tatucului Voronin.

 

Mai omule, de ce esti rau cu mine...........

Cred si ,sunt chiar convins ca aceasta "enciclopedie " a dainuit in memoria dl Voronin de pe vremea cand era deportat in frumoasa Siberie impreuna cu familia , pt ca altfel nu-mi explic cum poate semna un decret de obligativitate asupra unor nume pur romanesti sa scrie in "LIMBA MOLDOVENEASCA" cam asa : Vladimir nume rusesc imprumutat si de stramosii nostri romani cum au fost : Tudor Vladimirescu , conducator de osti si al revoltei populare din 1821, Voronin nume rusesc combinat moldoveneste si care ulterior a ajuns un "mancurt". Pt cei ce nu stiu ce inseamna acest cuvant dau lamuriri. este vorba de un personaj trecator , biologic moldovean si transformat in sovietic expansioniist , dornic de cuceriri. Cum va fii enciclopedia ? o carte din paginile careia vom afla pe unde se afla tezaurul romanesc , o carte care sa elogieze prezentul si sa denatureze trecutul sau ceva ce se vrea o lauda al fiiului poporului in detrimentul invadatorilor romani ai lui Stefan cel Mare si Sfant. Poate ca apropiatele sarbatori ale religiei crestin -ortodocse sa-i mai lumineze mintiile si sa i le aduca pe calea binelui si a intelepciunii.

 

Scurta enciclopedie a Moldovei

Basarabia a fost ocupata de Romani in 1918 si eliberata de trupele sovietice de sub ocupatia fascistilor Romani.Doar o clica de uniunisti ........

Aceasta este istoria Tov.General ,presedinte al Moldovei !!!!!!

Dar sa vedem pe scurt adevarata istorie .

Dimitrie Cantemir a semnat un tratat de alianta cu tarul Petru cel Mare al Rusiei la Lutk în 1711. .In acest tratat Cantemir ,care stia obiceiurile rusilor ,a atasat o harta precisa care cuprindea toata Basarabia si pe care tarul se obliga sa o respecte. Dar dupa infringerea de la Stanilesti in 1711 Dimitrie Cantemir a fugit in Rusia ,insa tratatul a ramas valabil.

Cit valoreaza tratatele cu Rusii s-a vazut in anul 1812 .Atunci profitind de faptul ca Turcii nu aveau voie sa cunoasca limba ,,ghiaurilor,, Cutuzov a mituit traducatorul cu un ghiul de aur si o mosie ,pentru ai insela pe Turci. Basarabia a fost descrisa ca fiind o mica fasie intre doua riuri de care sultanul nici nu auzise.

In felul acesta prin mijloace murdare Moldova a fost rupta in doua.A urmat primul exod al Basarabenilor.Pe vremea aceea in Rusia dainuia robia taranilor. Boierul rus era stapin absolut al taranului. El il putea vinde ca pe necuvintatoare sau da zestre urmasilor sai.Taranii nostri cunosteau imprejurarile acestea foarte bine ,auzindu-le cu groaza din gura miilor de fugari care veneau sa se aciuiasca in Moldova . De frica sa nu ajunga in starea de robie a mujicilor rusi ,fugeau cu miile peste Prut . In felul acesta se risipeau satele si ramineau ogoarele necultivate.Cu mult inaintea zidului berlinului ,un cordon puternic de cazaci se formase de-a lungul Prutului pentru a impiedeca fuga populatiei moldovenesti, minata de teama masurilor luate de noua stapinire. Au urmat si alte masuri in vedera rusificarii. S-au facut colonizari masive in Basarabia.De asemenea moldovenii erau colonizati in Caucaz. In anul 1890 Batiuscov,din ordinul tarului a facut un raport semnificativ:

NOI SPUNEM HOTARIT CA NU NUMAI IN FUNDUL BASARABIEI ,UNDE POPULATIA A RAMAS INTREAGA ROMANEASCA, DAR CHIAR SI IN CHISINAU AM INTILNIT MOLDOVENI CARE NU STIU UN CUVINT RUSESTE. DACA VOIM CA POPULATIA RUSEASCA SA NU SE ROMANIZEZE ,DACA VOIM CA BASARABIA SA NU AJUNGA OBIECTUL DORINTELOR SI AGITATIILOR ROMANOFILE ,ATUNCI TREBUIE CA PRIN MIJLOCUL SCOLILOR SA NE GRABIM A FACE CA MACAR JUMATATE DIN TARANII MOLDOVENI SA DEVINA RUSI.

In 1829 ,,Regulamentul,,lui Voronzov oprea folosirea limbii moldovenesti in actele publice.Arhiepiscopul Pavel Lebedev a interzis slujbele in limba moldoveneasca in biserici . Tot el a confiscat toate cartile bisericesti scrise in limba moldoveneasca si le-a ars .Timp de 7 ani palatul mitropolitan a fost incalzit cu carti sfinte, aceasta cu mult inaintea arderii cartilor de catre fascisti

Pe 2 decembrie 1917 se declara de catre Sfatul Tarii ,,REPUBLICA DEMOCRATA MOLDOVENEASCA,, Lenin a recunoscut atunci dreptul moldovenilor la autodetrminare ,dar apoi s-a dezis.

Pe 27 Martie 1918 Sfatul Tarii hotaraste:

Republica Democratica Moldoveneasca ,in hotarele sale dintre Prut ,Nistru,Dunare si Marea Neagra si vechile granite cu Austria,rupta de Rusia acum 100 si mai bine de ani din trupul vechii Moldove ,in puterea dreptului istoric si a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor ,de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa Romania.

Basabia cunoaste libertatea si cultura infloreste.Moldovenii invata scoala in propria limba . Prin legea agrara din 1919 ,taranii sint improprietariti. Un milion si o suta de mii de hectare de pamint cultivabil a trecut in proprietatea taranilor. Desi au fost perioade grele (criza economica din 1929) situatia nu se poate compara cu cea din Ucraina unde milioane de oameni au murit de foame si au aparut cazuri de canibalism. Alte milioane de ucraineni au fost deportati in gulagurile din Siberia de unde nu s-a mai intars aproape nimeni.

Ca urmare a odiosului tratat Ribbentrop-Molotov încheiat cu Germania ,Rusii ocupa militar Basarabia in anul 1940.

Dupa ocupatie incepe teroarea .Mii de arestari,executii fara nici o judecata si deportari in Siberia .

Pentru o mica perioada tara este eliberata .Dar dupa victoriile obtinute pe fronturi ,armata sovietica reocupa Basarabia.

A urmat cel mai mare exod al Basarbenilor care fugeau de frica lagarilor din Siberia.Se vorbeste de zidul berlinului, dar nimeni nu pomeneste de zidul prutului.

Pe latime de cca. o suta de metri era o retea de sirma ghimpata prin care nu ar fi putut trece nici o pisica.De asemenea sute de posturi de paza supravegheau granita. Artistii basarabeni aveau voie sa faca turnee in diverse tari, dar le era interzisa intrarea in Romania .

Aceasta e f.f. pe scurt si incomplet istoria Basarabiei si nu cea confectionata de KGB si sustinuta de Voronin.

 

Anatol [Tolea] i-ti pup mainile pt MEMORIILE TALE

D-zeu sa-ti dea tot ce doresti, asa cum gandesti PETRE AROMANUL


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor