Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Editorial: Cat de romani sunt moldovenii?

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 10:38
3164 citiri
Editorial: Cat de romani sunt moldovenii?

Extrem de romani. Comunismul se lasa cu greu deranjat din mentalul colectiv, fapt reflectat de scorul obtinut de partidul lui Vladimir Voronin, greu de anticipat de un exit-poll desfasurat la capatul unei campanii de denigrare a agentilor lui Vasile Dincu, descinsi printre electori timorati.

La ora la care scriu aceste randuri, calculele se fac pe sarma, iar adversarii lui Voronin mai au nevoie de un vot pentru a putea alege presedintele (le trebuie doua treimi).

Dar daca liderul comunist obtine sustinerea unui adversar, care va abandona teza orientarii spre Europa, traseul Moldovei va capata din nou un nod ideologic la Moscova. Fapt care ar putea sa nu starneasca niciun frison decat radicalilor.

Imi sta gandul la strangerile de mana dintre rusi si NATO, pe de-o parte, si dintre rusi si germani (desi proiectele comune ale celor doua state, unul port-drapel al constructiei comunitare si al civilizatiei democratice, altul considerat la marginea ei, in ciuda culturii de neegalat, sunt mai vechi). Sa nu fim insa naivi. Kremlinul nu-si abandoneaza fostele colonii, a se vedea incidentele din Transnistria din ziua votului, spre exemplu.

Daca opozitia lui Voronin, formata din partidul premierului republicii, Vlad Filat, cel al presedintelui interimar si cel al fostului interimar va rusi sa obtina numarul de mandate necesar instalarii unei oranduiri pro-europene, basarabenii vor abadona comunismul.

Nu insa si propria fire. Cum ne sunt rude de sange, ii asteapta vremuri interesante. Mai ales pe cetatenii de rand, care daca privesc spre tara-mama ca spre o repetitie cu costume, vor avea grija sa se aprovizioneze din timp cu leacuri de nervi si pansamente gastrice.

Suntem in patria Mioritei, care ne este muma desi ciobanul primordial se resemneaza, nu-l taie mintea sa lupte, in timp ce urmasii sai poarta katiuse pe umeri asteptand doar un semn sa zboare capul adversarilor.

Vor incepe negocieri pentru impartirea posturilor intr-un guvern multicolor, dar partidele vor dori, fireste, sa-si conserve procentele, daca nu sa le sporeasca. Ministrii vor avea cate doi sefi: unul in fruntea Guvernului, altul in fruntea partidului, si de aici vor incepe toate belelele. Deja vu?

Nu-mi fac iluzii ca solidaritatea va anima edificiul modernizarii Republicii Moldova, doar suntem frati. Alianta pentru Integrare Europeana a scos la urne la referendumul menit a decide maniera de alegere a presedintelui (se propunea vot direct) un corp electoral scheletic. Istoria recenta arata ca lipsa de coeziune a liderilor democrati nu e doar un enunt.

Daca sunt destepti, basarabenii nu vor cere expertiza Bucurestiului in materie de aderare. Pe noi, negocierile ne-au adus in postura de-a inghiti povesti menite a da impresia ca UE ii pasa de lipsa de reforme din Romania, nu de alinierea legislatiei care sa permita desfasurarea productiei vestice in galantare. Stiam si noi asta, si ne-a convenit sa mimam ca implementam, ca modernizam institutiile, doar nu era sa ne rupem salele muncind. Este singura lectie pe care moldovenii o pot invata.

Nu ca ar putea-o evita. Insa ignorandu-si codul genetic, lucru de care ma indoiesc cu veselie ca vor fi in stare, ar putea sa priceapa ca pregatirea unei tari pentru aderare inseamna mai mult decat a da din gura.

Si chiar daca nu sunt in pericol sa-si dizolve moneda si banca centrala, fratii nostri au ocazia sa porneasca la drum inteligent. Demarand discutii cu Angela Merkel, oferind totul (oricum acolo se ajunge) pentru expertiza nemteasta, de la modul in care trebuie asezat papisurul util la toaleta pana la inchegarea de mici afaceri in toate satucurile.

In Republica Moldova traiesc fratii nostri, dar nu trebuie sa devenim acelasi trup. Ei au o sansa sa se uneasca cu Germania. Daca nu-i vrea Merkel, sa-i declare razboi. Si se scot.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#alegeri Republica Moldova, #rezultat alegeri Republica Moldova, #alegeri Moldova 2010 , #Romania
Comentarii
Poza ciubotaru
ciubotaru
rank 3
mai bine spus ,cit de prosti sunt romani ?
Poza ovidius37
ovidius37
rank 5
Semnand tratatele de uniune cu UE si NATO am semnat si tratatele de nemodificare a granitelor actuale !